Нелегальні мігранти з Білорусі можуть спробувати потрапити в країни ЄC через територію України

Прем’єр Польщі Моравецький попередив Україну про ризики через міграційну кризу

Нелегальні мігранти з Білорусі можуть спробувати потрапити в країни Євросоюзу не тільки через Польщу, але і через територію України.

Як передає “Новинарня“, про це заявив польський прем’єр Матеуш Моравецький під час виступу у Сеймі у вівторок, 9 листопада.

“Ми усвідомлюємо ризик того, що якщо цей кордон буде дуже щільним, міграційні потоки можуть пройти через Україну, тому ми вживаємо відповідних заходів для зміцнення цього кордону по всій довжині”, – сказав очільник уряду РП.

Раніше Моравецький заявив, що Олександр Лукашенко “має керівника в Москві в особі Володимира Путіна” і демонструє рішучість реалізувати його сценарій.

Як відомо, тисячі людей, переважно з Близького Сходу та Азії, намагалися перетнути кордон Польщі в останні місяці. Раніше масовий перехід нелегальних мігрантів із боку Білорусі почався до Литви, через це на литовському кордоні виникла гуманітарна криза. У серпні 202 року повідомлялося, що 12 білоруських прикордонників перетнули межу Литви.

Країни Євросоюзу звинувачують уряд Білорусі в тому, що він сприяє незаконній міграції, бо хоче помститися за санкції ЄС проти білоруського режиму.

Польський парламент у зв’язку з напливом нелегальних мігрантів затвердив план будівництва стіни на кордоні з Білоруссю вартістю 350 мільйонів євро.

Від 2 вересня у зв’язку з міграційним тиском режиму Лукашенка у прикордонній смузі з Білоруссю у Підляському та Люблінському воєводствах був введений надзвичайний стан. 1 жовтня він був продовжений ще на 60 днів.

5 листопада в Міністерстві оборони Польщі заявили про черговий інцидент на кордоні з Білоруссю, де білоруський військовослужбовець намагався вистрілити у польських жовнірів.

Надалі криза лише посилилася – білоруська влада спрямувала до польського кордону тисячі нелегальних мігрантів.

Джерело

 

Україна облаштовує кордонну смугу з Білоруссю і готує спецтехніку та безпілотники, – Єнін

Україна контролює ситуацію на своєму кордоні з Білоруссю, а також посилює захист рубежів.

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін, передає “РБК-Україна”.

За його словами, ситуація на кордоні повністю контролюється.

“Сусіди мають усвідомлювати, що українські кордони підготовлені до подібних провокацій. Вже прораховані ймовірні напрямки, якими можуть дістатися до України мігранти”, – сказав Єнін.

Він зазначив, що зараз на ділянці українсько-білоруського кордону проводиться збільшення сил та засобів, щоби стримати потік мігрантів у разі потреби.

“Вживаються заходи з інженерного облаштування ділянки державного кордону України з Білоруссю. Органи охорони державного кордону України посиляться особовим складом, технікою та спеціальними засобами, у тому числі безпілотниками, і службовими собаками”, – наголосив Єнін.

Джерело

 

Україна посилює охорону держкордону з Білоруссю

Україна посилює охорону кордону з Білоруссю. Відомо, що будуть задіяні прикордонники, нацгвардійці, сили територіальної оборони.

Про це за підсумками засідання РНБО у середу, 10 листопада, заявив глава Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський.

“Ми сьогодні приймаємо рішення про посилення присутності Державної прикордонної служби на українсько-білоруському кордоні. Сьогодні були визначені ділянки найбільш можливі для масового скупчення мігрантів коло державного кордону і також буде посилено державний кордон силами Національної гвардії та Національної поліції”, – заявив міністр.

З його слів, у “найближчий час” буде залучено підрозділи територіальної оборони в прикордонних областях, щоби перевірити і провести навчання по взаємодії і “бути готовим до будь-яких можливих сценаріїв у разі потрапляння незаконних мігрантів (до кордонів України)”.

Міністр запевнив, що у разі негативного сценарію відповідь українських силовиків жорсткою, чіткою, коректною в межах закону, що регламентує захист держрубежа.

Додамо, що Рада національної безпеки та оборони України на засіданні в середу обговорила дії України у відповідь на міграційну кризу, що склалась на кордоні Білорусі та Польщі.

Джерело

Автор