Дивна політика влади щодо концентрації військ РФ біля українського кордону

В останні дні ми стали свідками дивної політики Офісу Президента: Україна в особі Офісу Президента, РНБО, Міноборони вступила в заочну дискусію з двопартійним американськими ЗМІ, ЦРУ та Пентагоном щодо концентрації військ біля українського кордону. США кричать на весь світ про російську нову загрозу біля українського кордону, а офіційна Україна спростовує це.

Коротко про дуже дивну хронологію цього пікірування на українсько-російському театрі воєнних дій:

• 30 жовтня 2021 року американська газета Washington Post, близька до правлячої в США Демократичної партії, розмістила статтю про потенційну загрозу для миру в Європі і для ескалації російсько-українського конфлікту у зв’язку з черговим зосередженням на кордоні з Україною російських військ:

«Останніми днями в соціальних мережах з’явилися відео, на яких видно, як російські військові потяги та конвої переміщують велику кількість військової техніки, включаючи танки та ракетні установки, на півдні та заході Росії».

• WP цитує експерта-росіянолога Майкла Кофмана:

«Суть у тому, що це не навчання. Все це не схоже на навчальні заходи. Щось відбувається. Але що?»

Видання зазначало, що ця ситуація виникає у той час, коли тліючий 7,5-річний конфлікт між українськими силами та підтримуваними Росією сепаратистами на сході Донбасу виходить на новий етап – 26 жовтня українські військові вперше застосували в бою безпілотник турецького виробництва на Донбасі, що викликало обурення з боку Москви.

• У той самий час 1 листопада Міноборони України повідомляє, що, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, станом на 1 листопада 2021 року додаткове перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною не зафіксовано, а оприлюднені у ЗМІ та мережі Інтернет факти нарощування угруповань збройних сил Російської Федерації на українському напрямку «є елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій, та по суті є плановими заходами у рамках переміщення військ після завершення навчань».

• Тоді ж, 1 листопада, американська Politico публікує супутникові знімки, зроблені Maxar Technologies , які підтверджували повідомлення про те, що Росія знову концентрує війська та військову техніку на кордоні з Україною. Згідно з супутниковими даними, російські підрозділи, включаючи елітну 1-ю гвардійську танкову армію, розпочали рух наприкінці вересня з інших районів Росії, де вони зазвичай базуються. Тим часом новий аналіз, проведений Jane’s у понеділок, показував, що в райони навколо Брянська і Курська, недалеко від північного кордону України, була переміщена техніка 4-ї танкової дивізії Росії. Підрозділи оснащені основними бойовими танками Т-80У та самохідною артилерійською установкою.

• При цьому офіційний представник Пентагону Джон Кірбі заявив 1 листопада, що Пентагон уважно стежить за Україною на тлі повідомлень про нове скупчення російських військ на кордоні. А радник президента США із нацбезпеки Джейк Салліван на брифінгу в Глазго (де на той час перебував і Зеленський) заявив, що Адміністрація президента США провела консультації із союзними країнами щодо безпекової ситуації на українсько-російському кордоні.
Зеленського такі «дрібниці» як російські війська на кордоні цікавили мало. Він був захоплений можливістю зробити фоточки у присутності світових лідерів.

• У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України також не підтвердили інформацію про нарощування російських військ поблизу державних кордонів України і назвали оприлюднені у ЗМІ та мережі Інтернет факти «елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій».

• Але вже наступного дня українська розвідка заявила, що Російська Федерація зосередила біля кордонів України і на окупованих територіях Криму і Донбасу угрупування військ чисельністю близько 90 тисяч осіб. Тобто українська розвідка, на відміну від Зеленського і його оточення, не спростовує західних колег – вона звертає увагу на те, що росіяни накопичували війська впродовж тривалого періоду.

• В цей час Associated Press повідомило, що директор ЦРУ Вільям Бернс перебував у Москві, формально, «щоб обговорити американсько-російські відносини», але деталей наведено не було.

• Того ж таки 2 листопада секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у коментарі «Радіо Свобода» заперечив дані західних медіа про ймовірну концентрацію російських військ на кордоні з Україною:

“Йде свідома дезінформація всього суспільства. Скажімо так – те, що вони там пишуть, не відповідає дійсності. На сьогодні це не відповідає дійсності. Ми спостерігаємо за всіма процесами, це дезінформація і нам незрозуміло, для чого вони це роблять… Хай вони покажуть фотографії, які були там місяць тому, два тижні тому – ви побачите одні й ті ж самі фотографії».

• А 5 листопада CNN подає деталі візиту директора ЦРУ Бернса в Москву, про який повідомлялося кілька днів перед тим. Відповідно з даними авторитетного агентства:

«причиною його поїздки стало занепокоєння Сполучених Штатів з приводу переміщень російських військових і техніки поблизу північного кордону України».

• А 7 листопада прес-секретар президента Сергій Никифоров в ефірі телеканалу «Дом» заявив:

«Залишається відкритим питання, навіщо американські ЗМІ поширюють таку інформацію, чи правдива вона. Але Офіс президента на даний момент не має жодної підтверджуючої інформації».

• Варто зазначити, що однозначно це не політична гра з вкидом адміністрації Байдена. Бо про необхідність реагування на скупчення російських військ біля українського кордону говорить не лише преса, близька до Байдена і демократів. Близька до республіканців США Wall Street Journal у пятницю, 5 листопада, вийшла з статтею, у якій концентрація військ Росії біля кордону з Україною подається як доконаний факт і від Байдена вимагається миттєвої реакції:

«У той час, як президента Байдена відволікають конференції щодо зміни клімату та слабка підтримка вдома, президент Владімір Путін нарощує російські війська вздовж українського кордону. Адміністрація Байдена має відповісти на цю провокацію і зробити те, чого не зробив президент Обама – стримати агресію Росії проти свого західного сусіда, поки не стало надто пізно».

Варто зазначити, що це відбувається у час активізації протистояння на Донбасі: за останні 2 тижні в зоні ООС Україна втратила 4 бійців вбитими, 12 – пораненими, 1 солдат отримав бойове травмування, і офіційна Україна також про це мовчить.

Очевидно, ми є свідками дивних метаморфоз у позиції України, яка не лише замовчує втрати на Донбасі, а чомусь заперечує очевидні загрози. Тобто ми не почули про ініціювання Україною консультацій зі США, з європейськими партнерами, ми не почули про створення спільної моніторингової групи з партнерами по НАТО щодо моніторингу ситуації на кордоні з Росією, а ми побачили відверте ігнорування і навіть заперечення реальної загрози, про яку кричать наші союзники. Це реальний удар по іміджу України, який компрометує Україну серед союзників, насамперед, в очах основного союзника – США.

Джерело

 

Автор