США та ЄС провели консультації по військам Росії на кордоні з Україною (фото)

Сполучені Штати Америки провели консультації з союзниками щодо накопичення військ Росії на кордоні з Україною

Про це інформує Мілітарний.

Українське інтернет-ЗМІ «Європейська правда» з посиланням на заяву радника президента США із національної безпеки Джейка Саллівана, яку він озвучив під час брифінгу, повідомляє, що Адміністрація президента Сполучених Штатів провела консультації із союзними країнами щодо безпекової ситуації на українсько-російському кордоні.

“У минулі вихідні ми мали змогу проконсультуватися з ключовими союзниками та партнерами з питання України та переконатися, що ми захищаємо та підтримуємо суверенітет та територіальну цілісність України. Ми продовжимо уважно стежити за ситуацією. І мені більше нічого додати на даний момент”, – сказав Салліван.

Російські танки Т-72Б3. Фото: ЗМІ

Американське видання The Washington Post 31 жовтня оприлюднило статтю в якій йшлося, що Росія стягує свої війська до кордону з Україною.

Журналісти написали, що поновлення скупчення російських військ біля кордону з Україною викликало занепокоєння серед деяких чиновників у США та Європі.

Видання з посиланням на неназваних співрозмовників серед американських та європейських посадовців повідомило, що відбуваються нерегулярні переміщення техніки та особового складу російської армії на західному фланзі Росії.

У Міністерстві оборони України не підтвердили поширену у ЗМІ інформацію про відновлення нарощування присутності російських військ поблизу українського кордону.

 

Головне управління розвідки Міноборони не зафіксувало додаткового перекидання російських сил на кордон із Україною.

В українському оборонному відомстві припустили, що оприлюднені в засобах масової інформації та інтернеті факти нарощування російських військ на українському напрямку є елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій та плановими заходами в рамках переміщення військ після завершення навчань.

ОТРК «Искандер-М» ЗС Росії. Фото: МО Росії

Останніми днями в соціальних мережах почали з’являтися відео, на яких видно, як російські військові ешелони та колони переміщують велику кількість військової техніки, включаючи танки та ракетні установки, на півдні та заході Росії.

Росія призупинила свою місію при НАТО в Брюсселі 18 жовтня після того, як альянс вигнав вісім членів російської місії через звинувачення в шпигунстві.

Джерело

 

Politico оприлюднило фото, що підтверджують нарощування військ РФ на кордоні України

Джерело: Politico

Американське видання Politico опублікувало супутникові фотографії, зроблені в понеділок, 1 листопада, які підтверджують повідомлення про те, що Російська Федерація знову концентрує війська та військову техніку на кордоні з Україною.

Як передає Politico, знімки були зроблені комерційним супутником Maxar Technologies.

Зазначається, що фото показують скупчення бронетанкових частин, танків і самохідної артилерії разом із наземними військами в районі російського міста Єльня, недалеко від кордону з Білоруссю.

Фото показує військові намети і адміністративний район у Єльні (РФ). Джерело: Politico

У райони навколо Брянська і Курська, недалеко від північного кордону України, була переміщена техніка 4-ї танкової дивізії Росії. Підрозділи оснащені основними бойовими танками Т-80У та самохідною артилерійською установкою.

У цьому районі також було помічено елементи 1-ї гвардійської танкової армії.

На знімку видно самохідну артилерійську установку та інше обладнання в Єльні (РФ). Джерело: Politico

Підрозділи розпочали рух наприкінці вересня з інших районів Росії, де вони зазвичай базуються.

Раніше кілька джерел, у тому числі авторитетне американське видання The Washington Post, написали, що останніми тижнями Росія відновила переміщення техніки та військових до кордону з Україною. Це почалося після того, як Кремль завершив спільні з Білоруссю масштабні військові навчання “Захід-2021” півтора місяця тому.

Секретар РНБО України Олексій Данілов раніше заявляв, що після завершення навчань “Захід-2021” Росія залишила військову техніку, а також центри управління та зв’язку на полігонах вздовж українського кордону.

Про масштабну концентрацію російських військ на кордоні з Україною повідомлялося на початку квітня цього року. Україна і Захід тоді висловили глибоке занепокоєння такими маневрами, на що у Кремлі заявили, що вони нікому не загрожують.

Джерело

 

Автор