Некомпетентність і корупція влади мають наслідком бідність населення

Euroin

Нещодавнє соціологічне дослідження Центру Разумкова свідчать, що дилетантство і корупція у владі можуть завести Україну до соціальної катастрофи і бідності.

На питання «Як змінилось Ваше фінансове (матеріальне) становище Вашої родини за останні два роки?» відповіли «погіршилося» 55,9%; «не змінилося» – 35,3%; «покращилося» – 7,5%., Важко було відповісти 1,2% опитаних. Тобто більше як для 90% населення ситуація або не змінилася, тобто покращення не відбулося, або вона погіршилася. Лише для 7,5% ситуація покращилася, і можна припустити, що це люди, які якимось чином пов’язані з владою.

Більше того, на запитання «Яка головна причина економічних негараздів в Україні?» респонденти надали такі відповіді: «Некомпетентність влади» – 39,1%; «Високий рівень корупції» – 35,4%; «Пандемія коронавірусу» – 10,2%; «Війна на Сході України» – 10,0%; «Інше» – 3,7%; «Важко відповісти» – 1,6%. Тобто майже 75% населення вважає, що економічні та, як наслідок, соціальні проблеми в країні пов’язані з некомпетентністю і корупцією у владі.

Це найяскравіша оцінка економічної та соціальної політики уряду і всією влади «слуг» загалом. З одного боку, населення біднішає, з іншого боку, неефективна економічна та соціальна політика уряду не призводить до покращення життя населення, а некомпетентність та корупція у владі призводять до погіршення ситуації. Причому списати усе не пандемію коронавірусу чи на війну на Сході України владі «слуг» не вийде: люди не вірять в те, що економічні негаразди в країні пов’язані саме з цими явищами.

* * *

Згідно з результатами соціологічного дослідження щодо оцінки соціально-політичних настроїв населення України на жовтень 2021 року, проведеного Українським інститутом майбутнього спільно з Нью імідж Маркетинг Груп, основною проблемою в Україні, порівняно з іншими, громадяни називають низькі зарплати і пенсії (38%). Ця тенденції не змінюється вже кілька місяців. На другому місці одразу чотири проблеми: війна на Донбасі (32%), корупція (32%) та високі комунальні тарифи (31%). Наступне місце проблем займає проблема пандемії коронавірусу (30%).

Тобто на тлі війни на Донбасі та розповсюдження коронавірусної інфекції, які мали б стати головними проблемами для українців, основними проблемами все ще залишаються низькі зарплати і високі тарифи, а також корупція у владі. Більшість громадян (70%) характеризують напрям розвитку подій в Україні як неправильний.
Тому справедливим залишається відомий народний мем: «Епоха бідності скінчилася. Почалася епоха злиднів». За президентства Зеленського і його урядів зростають лише ціни та тарифи, зарплати і пенсії не встигають за ними.

За даними Держстату на кінець серпня 2021р., заборгованість населення зі сплати за постачання та розподіл природного газу становила 23,3 млрд. грн, за постачання теплової енергії та гарячої води – 19,5 млрд. грн, за постачання та розподіл електричної енергії – 6,8 млрд. грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 6,6 млрд. грн, за управління багатоквартирним будинком – 5,5 млрд. грн, за надання послуг із вивезення побутових відходів – 1,2 млрд. грн. Тенденція до зростання заборгованості за ЖКП із початком опалювального сезону буде лише посилюватися.

Більше того, на тлі невдоволення громадянами рівнем зарплати Держстат звітує про зростання заборгованості з її виплати. За його даними, з початку року зарплатні борги зросли на 1,393 млрд грн. Станом на 1 жовтня сума заборгованості з виплати заробітної плати в Україні склала 4,005 млрд грн. Це найбільший розмір заборгованості за останні 10 років.