Чергова брехня Зеленського про успішний опалювальний сезон

Говорячи, що влада допомагає місцевій владі в опалювальному сезоні, Зеленський в очі бреше людям. Третина садків, шкіл і четвертина житлового фонду не підключені до опалення з вини влади.

В Одесі Володимир Зеленський у ході засідання Конгресу місцевих та регіональних влад заявив:

«Я дуже сподіваюся, що окремі керівники на місцях зрозуміли головну суть цього важливого меморандуму: збереження тарифів на рівні минулого року. Про це ми домовились. Ось де держава сьогодні інвестує в людей, допомагає місцевим владам».

А як в уяві Зеленського можна було зрозуміти «суть» Меморандуму? За визнанням Уряду, у Херсонській області жоден житловий будинок не підключено до опалення. Через борг в 36 млн.грн. перед “Миколаївгаз” не можуть підключити соціальну сферу. Загалом, третина шкіл і дитячих садків не підключені до опалення – понад 70% дошкільних закладів і 65% закладів освіти, 23% житлового фонду не підключено до опалення.

У час, коли Зеленський розказував про меморандум, асоціація “Укртеплокомуненерго” заявили про дефіцит газу за “фіксованими цінами” від НАК “Нафтогаз України” на виробництво теплової енергії та просили уряд збільшити обсяги для його закупівлі. Із-за цього дефіциту доведеться докуповувати газ за ринковою ціною, зокрема в листопаді – по 36 424,91 грн/тис.куб. м з ПДВ і послугою транспортування. А це – однозначно підвищення тарифів.

Ще один відвертий обман від Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який сказав, що:

«у нас понад 18,5 млрд кубометрів газу у сховищах, чого абсолютно достатньо для спокійного проходження опалювального сезону».

Це не так. У нас запаси природного газу в українських підземних сховищах складають 18,5 млрд кубометрів, і це майже на 35% менше торішніх показників. Сховища заповнені лише на 59,6%. А запаси вугілля майже у 4 рази менші від планових. Але головне те, що 18,5 млрд.грн. – це не лише газ Нафтогазу, немає такої кількості у «Нафтогазу».

Треба нагадати Зеленському ще одне положення Меморандуму – субвенції на опалювальний сезон з державного бюджету громадам, що знаходяться поза індексом податкоспроможності (до 0,9), яка покриває 80% дефіциту ТКЕ цих громад (з 4 кварталу 2021 року). Поза індексом податкоспроможності (до 0,9) було 1075, але жодної субвенції вони досі не отримали.

Цікава мовчанка профільних муніципальних асоціацій. Вони були дуже активні і критичні при Порошенку. А тут – повна мовчанка. А на сайті Асоціації міст – жодного слова про засідання Конгресу місцевих та регіональних влад і про заяви Зеленського. Таке враження, що брехати не можуть, а казати правду бояться.

Джерело

Автор