Вчергове наша дипломатія виставлена курям на сміх (фото, відео)

«Європейська Солідарність»

Офіс президента Зеленського, МЗС та посольство України у США намагалися перешкодити візиту делегації українських депутатів до Сполучених Штатів. МЗС відкликало лист з проханням про надання депутатам американських віз, а посольство скасувало заплановані у США зустрічі депутатів. Про це написав народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко на сторінці у соціальній мережі Facebook.

«Ми з групою народних депутатів перебуваємо у США, але цей візит міг не відбутися. Ви запитаєте чому? Відповідь проста – цього не хотіли на Банковій», – повідомив він.

Олексій Гончаренко розповів, що поїздку готували декілька місяців з групою депутатів МФО «За демократичну Білорусь» та «Чиста енергія – здорове довкілля», про що офіційно повідомили Міністерство закордонних справ.

«Але труднощі почалися за 36 годин до вильоту у США. Майже всім членам нашої групи відкликали візи. І виявилося, що цьому посприяли в МЗС: вони відкликали лист, який направляли у Державний департамент для отримання віз депутатам», – заявив представник «Європейської Солідарності».

Водночас Олексій Гончаренко зазначив, що до Вашингтону депутати все ж таки доїхали, хоч і не повному складі – лише він та народні депутати Володимир Кабаченко з «Батьківщини» і позафракційний Гео Лерос.

«Ми все одно влаштовуємо зустрічі і все одно будемо працювати заради того, щоб принести результати для нашої країни», – наголосив він.

За його Гончаренка, депутати планують обговорювати питання енергетичної безпеки України і «Північний потік-2». «Ключ до рішення цієї проблеми – у Вашингтоні. Саме тут Конгрес та Сенат можуть прийняти закон, який накладе санкції на «Північний потік-2»», – додав він.

Українські парламентарі також будуть обговорювати ситуацію в Білорусі, оскільки гібридний аншлюс Білорусі, з якою Україна має тисячі кілометрів кордону, дуже важлива тема для безпеки держави. Тому США можуть сприяти посиленню санкцій проти лукашенківського режиму, зауважив Гончаренко.

Також серед тем для обговоренні – аграрне співробітництво України і США та продовольча безпека.

«Ми хотіли говорити тільки про ці теми, але Андрій Борисович Єрмак все більше підштовхує нас до того, щоб обговорити на зустрічах опери відомого композитора Вагнера. Впевнений, в США знають про його творчість і про його послідовників «вагнерівців» також», – також додав Олексій Гончаренко.

При цьому Олексій Гончаренко окремо наголосив, що на початку Посольство України у США сприяло поїздці депутатів, допомагало організовувати зустрічі, але за декілька днів до вильоту все змінилося – вони перестали виходити на зв’язок, а потім почали відміняти наші зустрічі.

«Дуже шкода, що українське посольство займається не відстоюванням інтересів України, а відстоюванням інтересів Офісу президента», – зазначив депутат.

Незважаючи на таку ситуацію та створення перешкод для роботи українських депутатів, вони вже провели низку зустрічей.

«У Вашингтоні зустрілись з Джоном Гербстом та Меліндою Харінг з Атлантичної Ради. Обговорили «Північний потік-2» і його вплив на енергетичну безпеку України та Європи. Також підняли тему зеленої енергетики та важливості її впровадження і розвитку на території нашої країни. Поговорили про відносини України та США, їх перспективи, і домовилися про подальшу плідну співпрацю», – розповів Гончаренко.

 


Володимир Ар’єв

Це жесть. Це настільки нереальна жесть, що мені бракувало цензурних слів висловитися з цього приводу, адже я не думав, що офіс президента може опуститися до такої ганьби. Проте, спробую. Цензурно.

Цього тижня в США мала полетіти група народних депутатів з різних фракцій, щоб попрацювати над питанням протидії Північному Потоку-2 та й російській агресії загалом. Проте, перед самим вильотом, із ОП заборонили їхати представникам монобільшості. А тим, хто поїхали (з опозиції), посольство України в США максимально перешкоджає.

Історії від Олексій Гончаренко – на його сторінці в Facebook. Не буду переказувати, читайте від першої особи.

Вочевидь, тріггером для єрмаківні став Geo Leros, точніше, його присутність в делегації. Тому на Банковій включили режим «повний ідіот» і почали роздавати команди зривати візит, роблячи тим самим у Вашингтоні ще той імідж Україні та її владі.

У 2014-19 роках ми їздили разом з тодішньою опозицією, і всі внутрішні суперечки залишалися на паспортному контролі у Борисполі. Ми мали мету і знали, що єдність допомагає перемогти. Тепер все змінилося до неймовірної дріб‘язковості.

Ну сказав би Лерос щось погане про Зеленського і Єрмака. І що? Американці звикли до різних думок і поважають країни, де слово є вільним. А так у Вашингтоні отримали лише черговий доказ того, що реальні процеси в Україні далекі від демократичних, хоча влада і говорить про демократичні принципи і проєвропейський вектор.

Ще раз – делегація таки полетіла. З представників опозиції. І попри низку зірваних посольством України зустрічей, інші вони провели. Питання до влади одне: пам‘ятаєте анекдот про двох ковбоїв, які на шару лайна наїлись? Загугліть.


Тарас Чорновіл

У мене німе запитання: це взагалі якось по-людськи можна пояснити?!

Делегація нашого парламенту мала вилетіти до США на запрошення Міжнародного Республіканського Інституту та організації House Democracy Partnership. Темою розмов у ряді державних і суспільних інституцій мали стати найперше загрози та можливості протидії Північному Потоку-2. Також напрацьовувалася доволі амбітна програма зустрічей і переговорів. Я сам раніше регулярно брав участь у подібних заходах, тому з певністю можу оцінити візит, як дуже амбітний та вигідний для України. Зокрема, й для партії влади, яка після всіх диких скандалів могла б собі поставити пару плюсиків як в Україні, так і в США. Членами делегації мали стати учасники міжфракційного об’єднання “Чиста енергія — здорове навколишнє середовище”. До об’єднання входять 25 депутатів статистично, звісно ж, найбільше слуг, також представники інших фракцій, окрім, як видається, ОПЗЖ. Основну роль у підготовці візиту відіграв співголова об’єднання — нардеп від Євросолідарності Олексій Гончаренко.

Оскільки візит мав бути з офіційним статусом, то готувалося надання нардепам дипломатичної візи А1 та відповідна підтримка МЗС та Держдепу. Там є своя процедура, коли не просто якась окрема персона їде на запрошення Держдепу чи Конгресу (так колись доводилося літати на схожі заходи мені), а делегація від органу влади України. У цьому випадку МЗС передає відповідну ноту, у відповідь на яку терміново надається спеціальна візова підтримка Держдепу. Це підтверджує факт офіційного статусу представників України.

І МЗС усі дії виконало справно, але безпосередньо перед отримання депутатами віз та за 36 годин до вильоту із зеленої ОПи прозвучав гнівний окрик, і слухняне телятко Кулеба негайно відкликав уже надіслану ноту. Це в дипломатичних стосунках щось настільки рідкісне й ганебне (якщо, звісно, не надано гідної аргументації), що виставляє нашу дипломатію курям на сміх… Так само й посольство України в США, яке ще напередодні активно співпрацювало з членами делегації, раптом дематеріалізувалося. А зневажена як Зеленським та Єрмаком, так і Держдепом та адміністрацією Байдена недопосол Маркарова тупо відключила телефони та веліла не зв’язувати з нею через приймальню посла.

Чим це закінчилося? Слуги пролетіли мимо Вашингтона, як фанера над Потомаком, але до США таки вилетіли троє нардепів: співголова об’єднання Олексій Гончаренко, позафракційний Гео Лерос та член “Батьківщини” Володимир Кабаченко. У них є дійсні побутові візи В1/В2, й на них не мають впливу усілякі єрмаки. Відсутність у депутатів дипломатичної візи не обмежує їхньої можливості для спілкування з офіційними чинниками в США.

Зустрічі мають пройти в Конгресі, Держдепі, Пентагоні, з Atlantic Council і представниками діаспори. Але, на жаль, усі ці зустрічі будуть вже не від імені держави Україна, а від групи опозиційних депутатів. І тематика переговорів різко зсунеться від виключно офіційної програми до питань вагнергейту, офшорного скандалу та переслідувань опозиції, військових тощо. Хоча теми NS-2 та військової допомоги Україні також мають зберегтися.

Чи добавило це козирів українській дипломатії? Та ви що? Мінус колосальний. І додаткове нагадування американцям, що в Україні нема ні повноцінного міністра закордонних справ, ні реального посла в США, а є якісь примітивні хлопчики й дівчатка на побігеньках в одного завгоспа.

Для чого Банкова так сама себе й своїх слуг висікла? Вони не хотіли, щоб ненависні Гончаренко й Лерос попали до Вашингтона? Так вони й так уже там. Але їх ані контролювати, ані збалансувати зелена влада вже не зможе. Не пускати своїх слуг до США, щоб їх там не переорієнтували на інші центри впливу та позбавили зеленої цноти? Або щоб не зганьбилися, як це вже пару разів бувало? Теж варіант. А може, Єрмак виконав замовлення з Кремля, якому такий візит з офіційним статусом та з головними пунктами в порядку денному про NS-2 та військову допомогу Україні поперек горла став? Також реально. Навіть не знаю.

Але ці зелені почвари, навіть маючи на руках козирі, домудряються їх втопити й вимішати себе й країну в болоті…

Автор