Бізнесу приготуватися – Мінекономіки ініціює новий вид перевірок бізнесу

Згідно з повідомленням на сайті Мінекономіки, в Україні вперше почнуть перевіряти роботодавців, які отримали дозвіл на використання праці іноземців та осіб без громадянства. Особлива увага буде приділятися розміру зарплат іноземних працівників і наскільки її рівень відповідає законодавчо встановленим. Перевірять також і відрахування ЄСВ. Перевірки будуть проводитися Державною службою з питань праці (Держпраці) спільно з податковими органами.

Мотивацію прийняття рішення стало те, що, за даними КМУ, щодо 70% всіх іноземців, які отримали дозвіл на роботу в Україні, відсутні будь-які подальші відомості, зокрема щодо сплати ЄСВ, що свідчить про масові зловживання з боку роботодавців, в тому числі щодо нелегальної міграції.

Незважаючи на мотивацію, зростання кількість перевірок, надання більших повноважень контролюючим органам, зокрема Держпраці та Податковій, призведуть лише до зростання тиску на бізнес, а також зростання умов для корупції.

Серед заходів, ініційованих Мінекономіки, передбачається підвищення вартості дозволу на працевлаштування в Україні. Ці кошти планується спрямовувати на виплату допомоги для безробітних українців. Саме таким підвищенням мають намір захищати національний ринок праці. Тобто замість підвищення рівня кваліфікації українських працівників, розгортання системи профорієнтації і переорієнтації, перепрофілювання для українських безробітних, влада намагається обмежити працевлаштування іноземців в Україні, підвищивши вартість дозволу та збільшивши кількість перевірок суб’єктів господарювання.

Але таким шляхом українська економіка далеко не зайде: обмежувальні заходи не зроблять українських працівників більш кваліфікованими і більш ефективними в роботі.

Джерело

Автор