«Вугільна справа» проти Порошенка – це продовження політичних переслідувань п’ятого Президента (відео)

Адвокат Ігор Головань: «вугільна історія» – це продовження політичних переслідувань п’ятого Президента, які почалися з перших днів каденції Зеленського

 

Так звана «вугільна справа» – це продовження політичних переслідувань п’ятого Президента Порошенка, які почалися з перших днів Зеленського на посаді Глави держави. Про це в ефірі Прямого каналу заявив адвокат Ігор Головань.

Він нагадав, що перше провадження проти Порошенка було відкрите за те, що українські моряки рухалися з одного українського порту в інший.

«В чиїх інтересах порушили кримінальне провадження? В інтересах Російської Федерації, щоб представити, що це не Росія винна у захопленні наших кораблів і моряків, а це були «неправильні дії» Президента, тих же українських моряків і українських військових», – зауважив Головань.

«Взялися за тих, хто будував українському флоту кораблі. Тобто злочином оголосили будівництво кораблів для українських Військово-морських сил, і генерал Павловський зараз знаходиться під вартою вже чотири місяці», – констатує адвокат.

«Були ще десятки аналогічних проваджень. Оця «вугільна історія» – це наступний виток політичних переслідувань. Мова про що? Давайте оголосимо «державною зрадою» постачання вугілля з українських шахт українським електростанціям. А виплату тим працівникам, які це вугілля добули, подали на-гора і відвантажили на ті електростанції давайте оголосимо «фінансуванням тероризму», – іронізує Головань.

«Дуже схоже і на історію з моряками, і на історію з кораблями. Якщо б тільки ми тут говорили про податки, про українських громадян, що постачання цього вугілля запобігло тому, що Україна б замерзла в темряві – а були випадки, що українські жінки народжували дітей в ліфтах, які застрягли від відсутності електрики. Якщо цього вдалося уникнути, і Україна пройшла холодний період зі світлом і з енергією, то цього одного достатньо для того, щоб виключити будь-яку подію будь-якого злочину», – переконаний Головань.

«Це шоу складалося з суцільної брехні. Починаючи з того, на чому це все базувалося. На записах, які оприлюднив Бігус», – констатує адвокат.

«Записи Бігуса» – це інформація, яка складає суспільний інтерес. Ми в нього вимагаємо – де файли? Оскільки у своїх відосиках він «засвітив», як воно виглядало у первісному вигляді. Але як тільки ми поставили питання – опублікуй, він тут же каже «це моя власність». Тобто ці записи настільки фейкові, що про них можна тільки розмовляти, але показати їх суспільству ніхто не наважується», – наголошує адвокат Головань.

«Голосу п’ятого Президента на цих записах немає. Жодної зачіпки немає, жодного доказу немає, але п‘ятий Президент України Порошенко на першому місці. А що саме зробив п’ятий Президент? Навіть на цьому брифінгу нічого вони не сказали», – зауважив адвокат.

«Показово, що у брифінгу брав участь голова СБУ Баканов, який процесуально не має повноважень брати участь у провадженнях, однак є фігурантом скандалу з можливим відмиванням коштів Коломойського в офшорах Зеленського та його оточення», – зазначає адвокат.

«Нам є що сказати, що робив президент Порошенко в цій енергетичній і вугільній історії», – зазначає Головань.

«Президент по Конституції не має безпосереднього стосунку до енергетики і вугільної промисловості. Але відповідно до Конституції Президент відповідає за безпеку, в тому числі енергетичну. І очолює РНБО. Президент Порошенко з 2014 року і до кінця каденції зробив все можливе, зокрема в питанні забезпечення енергетики України вугіллям, і навіть більше того, що було можливо», – констатує Ігор Головань.

Джерело

 

Вікторія Сюмар: «вугільна справа» проти Порошенка це величезний перелік брехні, який має прикрити провали Зеленського

 

Влада Зеленського намагається відволікти увагу суспільства від офшорного скандалу, «вагнергейту» та кризи в енергетиці і медицині. Саме тому силові органи за вказівкою Офісу президента актуалізували так звану «вугільну справу» проти Порошенка за події 2014 року.

Про це в ефірі Прямого каналу заявила народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар, яка у 2014 році була заступницею Секретаря РНБО. Вона спростувала фейки, з яких зліплений цей сценарій Банкової.

«Я чула цей пресбрифінг Генерального прокурора і голови Служби безпеки. Їх так гарно організували під ток-шоу Шустера. Я думаю, це спеціально було зроблено, щоб перевести увагу від офшорного скандалу, який вже почули українці. Все те, що там прозвучало – це величезний перелік брехні», – наголошує Сюмар.

Вона, зокрема, нагадала, що банківські установи на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО ще в липні 2014 року були закриті.

«Це було одне зі звинувачень, що виявляється «вище керівництво держави дало вказівку відкрити банківські установи на непідконтрольних Україні територіях». Це не відповідає дійсності, тому що навпаки ще в липні 2014 року було прийнято рішення про те, що ці установи за один день мають бути закриті. Тому що там банально вбивали. Це – банківські установи, там знаходилися гроші. Бойовики, які захоплювали приміщення, мріяли захопити гроші. Працівники Нацбанку, які там працювали, отримали сигнал за дуже короткий термін знищити грошову масу. Їх буквально знищували, різали, заливали олією, фарбою, щоб ці кошти не отримали окупанти. Тому це звинувачення – це суцільний абсурд», – зазначає Сюмар.

«Як і те звинувачення, що виявляється треба було вугілля купувати в ПАР – це була така «диверсифікація». Вугілля з ПАР було в два рази дорожче. Воно коштувало 109 доларів. А вугілля, яке ми купували на українських шахтах на українських територіях, коштувало вдвічі дешевше», – нагадала Сюмар.

Вона також показала експертизу, відповідно до якої якість вугілля з ПАР була нижчою, ніж передбачали вимоги контракту.

«Вугілля з ПАР, від якого Україна відмовилася, не горіло. Воно виявилося неякісним. В контракті є такий показник як зольність, там допускалось 26% зольності. Я можу продемонструвати експертизу науково-дослідного інституту судових експертиз. Експерти офіційно встановили, що зольність цього вугілля була понад 30%», – зазначає Вікторія Сюмар.

«А в контракті написано, що при зольності 30% і вище цей контракт має бути розірваний», – констатує депутатка.

«Коли фактично відмовлено було закуповувати це вугілля із ПАР, припинили дуже серйозну корупційну аферу, яка би коштувала бюджету дуже серйозні кошти. Тому ці звинувачення звучать абсолютно дико», – наголошує вона.

«Коли розказують – «там СБУ налічку возило». Возили їх самі державні підприємства. Але СБУ, як і інші правоохоронні органи, мали гарантувати перетин лінії зіткнення. Це війна, і в 2014 році – гаряча фаза цієї війни. Тоді була створена група, яка складалася з правоохоронних органів. Це були і ДФС, і прикордонники, поліція, Нацгвардія, Служба безпеки. І їхня задача була – прогарантувати, щоб шахта з України могла спокійно привезти гроші, заплатити своїм українським працівникам, українським шахтарям», – пояснює Вікторія Сюмар.

«До цих пір Україна платить там пенсіонерам пенсію», – нагадала вона.

«Я вважаю, ми дуже достойно пережили 2014 рік. Я боюсь, що зараз ми потрапимо в гіршу залежність після того, як за сім років зробили всі умови для того, щоб цієї залежності позбутися», – резюмує Сюмар.

«Країна з 2014 року дуже важко працювала на те, щоб отримати енергетичну незалежність. Зараз це дійсно дуже нагадує те, що можна назвати російським енергетичним реваншем. Тому що газ Україна отримає в обмін на дуже багато політичних умов Володимира Путіна. І, фактично, змушена буде всі їх задовольнити. Я думаю, що це і питання реалізації «формули Штайнмайєра», і проведення виборів. Коли українська влада фактично піде на ці домовленості, Російська Федерація нарешті позбудеться того, що заважає її економіці – санкцій, які були величезним дипломатичним успіхом попередньої української влади», – резюмує Сюмар.

«Сьогодні Путін має перевагу – космічну ціну на газ і всі шанси позбутися санкцій. А це означає, що російська економіка піде вгору, і Росія отримає всі інструменти для продовження агресії і знищення України», – застерігає народна депутатка.

Джерело

Автор