Медична система знову на межі колапсу через COVID-19

У низці регіонів ситуація із захворюванням на коронавірусну хворобу вже критична. В інших наближається до неї.

Зокрема, за повідомленнями із Одеси та Харкова, лікарні заповнені, а швидку людям доводиться чекати годинами. Повідомлення з регіонів свідчать про те, що зберігається як дефіцит концентраторів, так і необхідних ліків.

Міський голова Одеси вже звернувся до уряду з проханням про допомогу медичними кадрами, яких не вистачає для допомоги хворим.

Водночас, як свідчать дані Держстату, всього за 2 роки нинішньої влади – з серпня 2019 по серпень 2021 року – чисельність штатних працівників у системі охорони здоров’я зменшилася з 782,9 тис до 720,7 тис, тобто більш як на 62 тис. Стільки медиків сьогодні не задіяно в усіх відділеннях, де надають допомогу хворим на коронавірус.

Два роки замість того, щоб кинути усі сили на підготовку і зміцнення системи охорони, підготовку нових кадрів та збереження досвідчених, у Зеленського заощаджували на медиках, годуючи їх обіцянками підвищення зарплат у майбутньому.

Тому колапс медичної системи в Україні, який ми маємо наприкінці другого року пандемії, – це прямий наслідок злочинної діяльності чи бездіяльності нинішньої влади. Її шаленої непрофесійності.

Джерело

Автор