Україна повернулася до спалювання мільярдів доларів для латання дір в Нафтогазі

Днями фактично одночасно з’явилися дві новини – Оператор ГТС» перерахував Нафтогазу для закупівель газу перший транш у 27 млрд грн і імпорт газу до України досягнув рекордних обсягів саме у вересні, коли на європейському ринку спостерігалися так само рекордно високі ціни на газ.

Ці дві події безпосередньо пов’язані між собою, і є прямим наслідком непрофесійності та безвідповідальності нинішньої влади та призначеного нею топ-менеджменту Нафтогазу.

Адже зменшивши фінансування цільових, адресних субсидій для людей удвічі – з 72-72 млрд грн у 2017-2018 до 35-38 млрд грн у бюджетах на 2021-2022 роки, Зеленський зруйнував багаторічні реформи в галузі і повернувся до необхідності дотування уже Нафтогазу, але на у рази більші суми.

Адже 27 млрд грн, які замість модернізації ГТС будуть спалені для латання дір в Нафтогазі, – це лише перший транш. Далі будуть наступні. В НАК, принаймні, оцінюються діру майже у 5 млрд доларів.

І саме тут важливо зазначити, що ця діра є не лише наслідком відмови від реформ на газовому ринку, але й звичайної безвідповідальності чинної влади. Адже Нафтогаз мав навесні 2 млрд доларів, які могли бути використані для закупівлі необхідного газу за у рази нижчими цінами, аніж зараз. Наприклад, у квітні-травні за даними Державної митної служби ціна імпорту газу в Україну становила лише $240—260 за тис. м3, у червні – $326.

Однак у ті місяці його імпорт і закачування в ПСГ України було набагато меншим від технологічних можливостей як імпорту, так і закачування в сховища. У квітні, попри невеликі обсяги внутрішнього споживання, навіть відбулося скорочення запасів на 662 млн м3 через мінімальні обсяги імпорту.

Натомість рекордні обсяги імпорту газу ми отримали у вересні, коли за нього доводилося платити у 2,5 рази більше, аніж навесні.

І саме така кричуща непрофесійність призвела до величезних фінансових витрат Нафтогазу і формування дефіциту, який тепер перекривається за рахунок коштів із ГТС. Коштів, які потрібно інвестувати в підготовку самої ГТС України до можливого повного припинення транзиту російського газу, що тепер уже є лише питанням часу.

Відповідна ситуація вимагає розслідування спеціальною парламентською ТСК фактів діяльності та бездіяльності посадових осіб, які призвели до нинішніх багатомільярдних втрат державних коштів.

Джерело