Меморандум влади і Нафтогазу з місцевим самоврядуванням не знизить тарифи

Провладні ресурси активно поширюють звістку про те, що між Кабінетом Міністрів в особі Прем’єр-міністра України, Міністра розвитку громад та територій та Міністра енергетики, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування, «Асоціацією міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води у прийдешньому опалювальному сезоні (2021-2022 років). Згідно з Меморандумом, задля підтримки регіонів у питанні стабільного проходження опалювального сезону урядом передбачено:

  • спрямування додатково до місцевих бюджетів 4% ПДФО (податку на доходи фізичних осіб). Це нібито має становити не менше 11 млрд. грн.;
  • субвенції з державного бюджету громадам, що перебувають поза індексом податкоспроможності (до 0,9), яка покриває 80% дефіциту ТКЕ цих громад (з 4 кварталу 2021 року).

У цьому зв’язку виникає кілька питань:

1) а звідки будуть забрані ці  11 млрд. грн. від ПДФО? Ці кошти, які надійдуть до кінця 2021 року, вже давно поділені;

2) скільки саме буде становити ця субвенція громадам, що перебувають поза індексом податкоспроможності (до 0,9)? Взагалі-то, у 2020 році територіальних громад, що знаходяться поза індексом податкоспроможності (до 0,9) було 1075, тому хотілося б знати точну суму цієї субвенції. Власне, не з Меморандуму, а за внесенням змін до Держбюджету на 2021 рік в частині збільшення субвенції у 4 кварталі 2021 року ми мали б судити про реальність цієї розтиражованої «перемоги».

Але найбільша проблема – в базових маніпуляціях влади:

  • Перша маніпуляція – навколо газу в українських сховищах. Мовляв, у нас 18-19 (тут цифри різняться) млрд. куб. м закачаного в сховища газу, і нам цього вистачить на зиму, не дивлячись на істерику в Європі у зв’язку з рекордами спотової ціни на газ. До слова, за останньою інформацією, вартість найближчого ф’ючерсу на TTF (Title Transfer Facility Natural Gas Price Index) на біржі ICE Futures сьогодні досягла 100 євро за 1 МВт.год. або 1199,44 долара за 1 тисячу кубометрів.
  • Друга маніпуляція – щодо готовності до зими. Не виключено, що докуповувати доведеться газ на спотовому ринку саме по цих рекордних цінах, які вже сьогодні становлять 1200 дол. за тисячу кубів. А в сховищах 7 млрд куб. м не належать НАК «Нафтогаз Україна», це приватний газ. Зеленський впевнений, що ці кампанії продадуть його по внутрішніх цінах у час, коли ціна на газ на міжнародному ринку вже більше 1,1 тис. дол. за тис. куб. м.? Якщо так, то треба, щоб і ці приватні кампанії підписували цей «меморандум».
  • Врешті, проект Держбюджету на 2022 рік не передбачає жодної підтримки органів місцевого самоврядування у питанні проходження опалювального сезону 2021/2022 років: як відзначала Асоціація міст України, не передбачено ні субвенції на стале проходження опалювального сезону (фінансова потреба 16 млрд грн), ні субвенції на погашення заборгованості із різниці в тарифах (фінансова потреба 37 млрд грн).

У Меморандумі жодним словом не сказано про субсидії, що при  Порошенку було дієвим амортизатором підвищення тарифів для домогосподарств. У проекті Держбюджету закладається лише 38,4 млрд. грн. Це на 20-30 млрд. грн. менше, ніж при Порошенку, коли умов були значно кращими: у бюджет 2019 року закладали кошти на субсидії на ЖК послуги в обсязі 58 млрд. грн., а в 2017-18, коли розраховувались з боргами попередніх періодів – більше 70 млрд грн.

Варто нагадати, що 2 грудня 2019 року В. Зеленський записав відео, на якому похвалився «цікавим рішенням», яке має скоротити тарифи на тепло «майже» у 2 рази вже з «наступної» зими:

«Також знайшли цікаве рішення, яке дозволить наступної зими зменшити тарифи на тепло майже на половину. Це буде дійсно окрема програма. Ми готуємо цю інформацію. Готуємо етапи, що буде зроблено, які кошти будуть виділені. Це точно буде не за ваші кошти».

«Наступна зима» мала настати у грудні 2020 і у січні-лютому 2021 років, але ми так і не побачили падіння тарифів удвічі – ні по центральному опаленню, ні по гарячій воді, ні по електриці. Вже на носі друга «наступна» зима, а тепло знову у 2 раз не подешевшало, подешевшало лише слово Зеленського.

Фото © ОПУ

Джерело

Автор