Життя триває навіть на війні… (відео)

Євгенія Подобна

Вчергове наткнулась на пост «ви там фестиваль проводите, падлюки, а в країні війна». Особисто мені відповідь на всі ці питання високої (і не дуже) моральності дала одна історія.

Боснія, 1993 рік. Страшна і кровопролитна війна. Столиця Сараєво – в оточенні. Хто був там, знає: місто в низині, навколо – гори, на яких – сербська арта і снайпери (росіян там, до слова, теж вистачало. Серед головних військових злочинців-росіян боснійської війни був і знайомий нам Гіркін). Мешканці міста – як в тирі. Смерть може чекати на них щосекунди, за кожним рогом. Їх щодня розстрілюють снайпери – на вулицях по дорозі на роботу, навіть через вікна їхніх власних квартир. Але те, що тобі пощастило вижити під снайперським вогнем, не означає, що ти доживеш бодай до вечора, бо коли поряд/в твій будинок/в сусідній впаде черговий снаряд – не знає ніхто.

Гуманітарна катастрофа. Нічого їсти, у більшості будинків не працює водогін. До санчат прикручують колеса і ними возять важелезні каністри з водою (я пробувала підняти в музеї – нереально пронести й пару метрів). Світла часто немає. Часто нема і свічок, їх роблять з підручних матеріалів. Брак ліків.

Вбитих так багато, що кладовища переповнені – їх ховають на місцевому стадіоні та у парках.

Найстрашніше, що втекти з міста сараєвцям майже неможливо (окрім як «тунелем життя» під аеропортом, але це вдається дуже небагатьом). В цьому пеклі проходить день за днем їхнє життя.

І в цей же час в одному з підвалів проходить конкурс краси «Міс обложене Сараєво-93». Як належить, з каблуками, виходом в купальниках, яскравим макіяжем і зачісками. Дівчата посміхаються. Переможницею стає 17-річна ефектна блондинка Інела Ногіч.

А в кінці дійства учасниці в купальниках виносять на сцену плакат «Don’t let them kill us!” – «Не дайте їм нас вбити!». В них все було значно гірше, ніж в нас. Але в ці страшні роки облоги їхнє життя тривало. І вони жили. І це було точно краще і правильніше, аніж провести той вечір в страху.

Ці кадри облетіли світ. На конкурсі був західний журналіст. Співак Боно надихнувся і написав відому пісню «Міс Сараєво». Партію для неї заспівав сам Лучано Паваротті.

Облога Сараєва тривала 1425 днів – майже 4 роки. За різними підрахунками за цей час в Сараєво загинуло від 10 до 14 тисяч осіб.

Яка доля була в «Міс Сараєво»? Інела вижила. Після війни вона стала моделлю, народила двох діток. Зараз вона живе в Амстердамі. Така ж прекрасна, як і тоді, в 93.

Мені ком в горлі став, коли я вперше побачила цей плакат. Але коли війна постукала в наші двері, особисто для себе я дещо перефразувала їхній лозунг на: «You wouldn’t kill us, f…ing “brothers”. І тільки так 🙂 .

Автор