У Зеленського вирішили заморозити не лише мінімальну зарплату

Як свідчить внесений до Верховної Ради проект державного бюджету на 2022 рік, більшу частину наступного року платня працівників, які отримують її відповідно до єдиної тарифної сітки (ЄТС), залишатиметься незмінною.

Лише з жовтня заплановано її індексацію на символічних 3,1%, однак її українців отримають лише в листопаді – наприкінці наступного року.

Враховуючи, що навіть офіційний урядовий прогноз передбачає інфляцію у 2022 році порівняно із 2021 на рівні 7,2%, відбудеться значне зниження рівня доходів мільйонів українців, які працюють в бюджетній сфері, секторі безпеки та оборони.

Але оскільки з огляду на те, що відбувається на світових ринках, інфляція, найімовірніше, буде значно вищою, то й збідніння мільйонів українців, які працюють на державу, буде так само ще більшим.

При цьому в уряді свідомо приховують значну частину доходів наступного року, щоб мати можливість їхнього дерибану в ручному режимі на проектах на кшталт «Великого крадівництва».

Зокрема, лише за останніми оцінками Рахункової палати, додаткові резерви доходів, не враховані у проекті державного бюджету на 2022 рік, становлять близько 32,7 млрд грн.

Джерело

 

На тлі звітів Держстату про зростання середнього рівня зарплат по країні, темпи зростання заборгованості з виплат зарплати набагато більші і вражаючі.

  • Середня номінальна заробітна платня штатного працівника в Україні в серпні 2021 року зросла у порівнянні з серпнем 2020 року на 22,3% – до 13 997 грн. При цьому, у порівнянні з липнем 2021 року, розмір середньої номінальної заробітної плати в серпні знизився на 2,2%. Реальна заробітна плата в серпні 2021 року, у порівнянні з серпнем 2020 року, зросла на 10,9%.
  • На 1 вересня 2021р. заборгованість із виплати заробітної плати становила 3928,8 млн. грн, або 150,4% порівняно з 1 січня 2021р. Найбільше зростання порівняно з 1 січня 2021 року відбулося у сфері охорони здоров’я і становить 472,9%!

Практично п’ятикратне зростання заборгованості по зарплаті медикам лише за 2021 рік! Такий стан справ із виплатою медикам в період пандемії коронавірусної інфекції є кримінальним злочином і умисним підривом національної безпеки держави.

Крім того, попри «успіхи» влади у зростанні середньої зарплати, є свідчення і зростання бідності українців. Зокрема, за даними платформи для роботи з відкритими даними «Опендатабот», борги українців за комунальні послуги за рік виросли у 1,5 рази. Загальна сума заборгованостей сягнула 64,4 млрд грн. Тобто людям практично не вистачає грошей для сплати комунальних послуг і це при неминучому зростання тарифів на початку опалювального сезону.

Соціальна та економічна політика Президента Володимира Зеленського, його більшості в парламенті та сформованого ними ж уряду Шмигаля веде країну в економічні злидні та соціальну прірву.

За даними соціологічного дослідження, майже 65% зазначили, що продовж останнього року фінансовий стан їхніх родин погіршився. При цьому 33,6% українців вважають відповідальним за соціально-економічну ситуацію в країні президента Зеленського, 30,3% – уряд, а 18,4% – Верховну Раду України. Також українці вважають неефективними дії влади для розв’язання економічних проблем. Так, 46,7% опитаних заявили, що президент та уряд не здатні знайти ефективні рішення для подолання економічних проблем. 41,6% – вважають дії президента та уряду у вирішені економічних проблем лише частково ефективними.

Джерело

Автор