Щодо ризиків зростання цін на продукти в Україні

Через недолугу політику уряду Зеленського українцям слід очікувати зростання цін на основні види продукції, зокрема на хліб.

За даними Державної служби статистики, зростання споживчих цін в Україні в річному вимірі за підсумками серпня 2021 року залишилось на рівні 10,2%. Крім того, в ЗМІ часто звучить інформація про можливе подорожчання цін на продукти першої необхідності, зокрема на цукор чи на хліб.

За президентства Зеленського в Україні відсутня економічна стратегія розвитку країни. В Україні нерідко лунають заклики до додаткової емісії, накачування економіки грошима, помірної інфляції та девальвації. Але як контролювати цей процес, і як його використовувати ніхто не розповідає. Випущені кошти, якщо будуть направлені на соціальні виплати та на підвищення доплат МВС та чиновникам, призведуть до інфляції та до збитків в економіці. Потрібні цілісна економічна політика та розуміння наслідків кожного кроку, кожного пропонованого рішення.

Проте уряд Шмигаля, як і політика Президента Зеленського і «слуг» в Раді, характеризує безсистемність і некомплексність. Обговорювалася низка ініціатив для малого й середнього бізнесу, пов’язаних з податковими послабленнями, розширенням можливостей для кредитування та ін. Однак, жодна податкова ініціатива не була реалізована належним чином. У період кризи в Україні підприємців залишили сам на сам із їхніми проблемами. А можливі «локдауни» восени та взимку 2021 року можуть ще більше погіршити ситуацію.

За словами про підтримку бізнесу від уряду та влади «слуг народу» ховаються утиски бізнесу, ініціативи щодо зростання податків та збільшення повноважень контролюючих та перевіряючих органів. Мітинги під ВРУ від ФОПів цьому підтвердження.

В Україні немає економічної політики. Є розрізнена група людей, в якій кожен робить те, що вважає за потрібне. У результаті бізнес, в основному малий та середній, та звичайні громадяни, переважно бідні, оплачуюють ці всі забаганки і безсистемність уряду. А зараз, на тлі зростання комуналки, дорожчають і продукти першої необхідності.

Джерело