Влада провалює тест на виконання ДОЗ

Можна проводити гучні форуми і прес-конференції, записувати «відосики», де просувати альтернативну реальність, в якій країна досягла «небувалих успіхів». Але війна все розставляє по своїх місцях і повертає до жорстокої неприкрашеної реальності.

Пряма сфера відповідальності президента Зеленського – українська армія – особливо гостро потерпає від некомпетентності й дилетантства, а то і прямого саботажу. Це створює загрозу національній безпеці країни та боєздатності ЗСУ.

Державне оборонне замовлення (ДОЗ) є ключовим інструментом державної політики щодо наукового та матеріально-технічного забезпечення потреб оборонної сфери. Процес його формування та виконання протягом останніх двох років свідчить про серйозні проблеми, які загрожують національній безпеці України.

Так, державне оборонне замовлення на 2020 рік в Україні було зірване, що було офіційно визнано РНБОУ.

З високою ймовірністю, те ж саме очікує ДОЗ і в цьому році.

На тлі нарощування російських військ біля кордонів України Зеленський фактично лише в останній можливий день, 30 березня 2021 р., увів у дію рішення РНБО від 11 березня, яким схвалено основні показники оборонного замовлення на 2021-2023 роки.

Таким чином, ДОЗ було подано з запізненням, оборонні закупівлі стали більш засекреченими, нормативно-правова база не сформована вчасно чи в повній мірі, й наразі заморожено чи не всі елементи системи, що мала привести оборонні закупівлі до стандартів НАТО.

Станом на 30 квітня 2021-го, тобто за результатами третини року, Міністерство оборони України так і не розпочало активні закупівлі. За чотири місяці у 2021 році оголошено лише 15,5% в порівнянні з аналогічним періодом провального 2020 року. Закупівлі послуг із ремонту і технічного обслуговування транспортних засобів військового призначення Міністерством оборони за відповідний період 2021 року взагалі не оголошувались.

Р. Костенко, Секретар Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, у червні цього року стверджував, що на середину року процедури оборонних закупівель були фактично заблоковані. Як наслідок, від початку 2021 року Міноборони уклало лише 1 (один) контракт на виконання державного оборонного замовлення, тоді як державний оборонний концерн «Укроборонпром» не уклав жодного. Причина у тому, що Закон про оборонні закупівлі не був імплементований вчасно.

7 вересня у Мінстратегпромі пройшла нарада щодо стану виконання Державного оборонного замовлення (ДОЗ) у 2021 році, який наразі виконується на 69%, а також щодо планування оборонних закупівель на 2022-2024 роки. При цьому Мінстратегпром вважає незадовільним виконання ДОЗ.

Водночас в Міноборони проблем не бачать. Заступник Міністра оборони України Олександр Носов розповідає, що виконання зобов’язань ДОЗ-2021 з боку Міноборони відбувається відповідно до графіків, планово, ефективно та без зривів. І назвав іншу цифру виконання – 82%.

Однак очевидно, що це не так. Адже Міноборони надає дані щодо виконання ДОЗу в рамках контрактів, які були укладені ще торік. Зараз ДОЗ частково виконується, але за рахунок пролонгації раніше укладених контрактів. Укладання нових державних контрактів фактично не відбувається. Про це опосередковано свідчать слова О. Уруського, який повідомив, що переважна більшість запланованих контрактів буде укладена «вже цього місяця» (тобто лише у вересні 2021 року).

При цьому низка державних оборонних підприємств скаржаться Кабінету Міністрів на відсутність фінансування військових проєктів у рамках оборонного замовлення Міністерства оборони за минулорічними контрактами.

Недофінансовано або й припинене фінансування окремих стратегічно важливих напрямків переозброєння армії. Вперше за останні роки у бюджеті 2021 р., хоч і не значно, але скорочено видатки до фінансування бюджету Міністерства оборони (на 0,11% або 127 мільйонів гривень), які за планом мають скласти близько 117 505 млн гривень (проти 117 632 млн у 2020 році).

Приріст видатків на оборону не встигає навіть за зростанням інфляції (з лютого 2019 по лютий 2021 року вона склала майже 13% за офіційними даними Держстату).

Схвалена урядом Зеленського Бюджетна декларація на 2022-2024 роки майже вдвічі урізає заплановані раніше оборонні витрати (до 271 млрд грн замість 449 млрд, передбачених Указом Президента від 25 квітня 2019 №167/2019).

Таким чином, влада наразі провалює тест на виконання ДОЗ. І основна провина за це лежить на В. Зеленському як Верховному Головнокомандувачі та вищій посадовій особі країни, відповідальній за оборонну сферу.

Джерело

Автор