У Чехії до 20 років ув’язнення засудили громадянина, який воював проти України

У Чехії заочно засудили до 20 років ув’язнення громадянина, який воював проти України на Донбасі. Про це інформує Мілітарний.

Міський суд Праги 7 вересня 2021 року засудив до 20 років ув’язнення у в’язниці посиленого режиму за участь у терористичній групі громадянина країни 48-річного Їржі Урбанека, який воював в Україні у лавах російських бойовиків на Донбасі, повідомило «Радіо Свобода».

Вирок винесений заочно, бо чоловік перебуває у розшуку.

За даними обвинувачення, Їржі Урбанек, із позивним Бегемот, виїхав до України 2015 року та брав участь в операціях російських незаконних збройних формувань до кінця січня 2018 року.

З його повідомлень у соцмережах стало відомо, що він брав участь безпосередньо в боях проти українських військ, зокрема в Мар’їнці, Спартаку і Красногорівці у військовій формі угруповання «днр».

Засуджений Їржі Урбанек, серед бойовиків на Донбасі. Фото з відкритих джерел

Суд пристав на позицію обвинувачення, визнавши докази його провини достатніми.

Як заявила суддя:

Урбанек добре усвідомлював протиправність своїх дій, і для суду не потрібні докази, що він сам у когось стріляв – уже сама учать у таких діях робить із нього виконавця злочинного акту.

В матеріалах справи є свідчення матері й брата засудженого, які вони давали поліції та в яких вони підтвердили, що знають про перебування Урбанека в Україні.

За повідомленнями чеських ЗМІ, Їржі Урбанек є кримінальником-рецидивістом. Він раніше уже був засуджений у Чехії загалом 13 разів, зокрема за маєткові шахрайства, крадіжки тощо.

У липні в Чехії, Вищий суд у Празі збільшив термін ув’язнення білорусу, який воював проти України у лавах незаконних збройних формувань на Донбасі.

На заставці: Засуджений чех Їржі Урбанек. Фото: IDNES

Джерело