Через безвідповідальні експерименти влади з енергетикою Україна переходить на імпортне вугілля

Днями міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» заявив, що необхідно імпортувати приблизно 3,5 млн тонн енергетичного вугілля лише протягом майбутнього опалювального сезону.

Причому якщо раніше імпортувався лише антрацит, якого не видобувають на підконтрольній території, то тепер усе активніше нарощується імпорт вугілля газових марок, видобуток якого на українських копальнях скорочується.

Попри безпідставну критику формули «Роттердам+» та забезпечувала збільшення видобутку на українських копальнях, і потреби в імпорті вугілля, яке може видобуватися в Україні, не було.

Зраз на тлі дефіциту вугілля та зниження до критичних рівнів запасів на складах, за даними Держстату, видобуток енергетичного вугілля в Україні в липні виявився на 9% меншим, аніж у липні минулого року. Це на 130 тис т менше.

Натомість дефіцит покривається дорогим імпортом.

  • 19 серпня ДТЕК уже отримала першу партію польського вугілля в рамках угоди на імпорт 320 тисяч тонн енергетичного вугілля з сусідньої країни.
  • 27 серпня “ДТЕК Енерго” та державне ПАТ “Центренерго” погодили з американською компанією поставку 75 тис тонн енергетичного вугілля – об’єм вугілля розподілять рівними частинами. Також “ДТЕК Енерго” очікує постачання палива з Казахстану.

Безвідповідальність і популізм «слуг» формує штучну залежність української енергетики від імпорту вже не лише газу, але й вугілля.

Не кажучи про те, що на 1 млрд дол лише минулого року закуплено вугілля в Росії.

Джерело

Автор