Новий ролик з циклу «Війна і міф» розвінчує міф про «Золотий вересень» 1939 року (відео)

1 вересня розпочалась Друга світова війна,  до цієї дати Український інститут національної пам’яті презентує новий відеоролик «Золотий вересень», створений у межах відеопроєкту «Війна і міф».

У ролику розвінчується міф про те, що приєднання території Західної України сприймалось населенням як визволення «з-під панського гніту».

  • Акцентується на підписанні пакту Молотова – Ріббентропа, який включив СРСР у війну в 1939 році як агресора, а не в 1941-му як жертву.
  • Зауважується, як місцевим населенням сприймався прихід радянської влади.
  • Наголошується на жорстоких та репресивних методах встановлення радянської влади на теренах Західної України, жертвами якої стали десятки тисяч людей.

 

Виробництво: Prosto Production.

Над випуском працювали: Бойко Тетяна, Бойченко Зоя, Дробович Антон, Майоров Максим, Тиліщак Володимир, Яременко Вікторія.

У відео використано матеріали книги «Війна і міф: невідома Друга світова» за редакцією Володимира В’ятровича, Олександра Зінченка, Максима Майорова, а саме: міф «Золотий вересень» – українці радо вітали прихід радянських військ» (автор – Олександр Зінченко).


Довідково:

Головною метою відеопроєкту «Війна і міф» є деконструкція радянських міфів та перешкоджання використання історії Другої світової війни в політичних та пропагандистських цілях, зокрема країною-агресором.

Сьогодні Російська Федерація на всю потужність використовує форми і сенси радянської воєнної пропаганди та надалі культивує міфи довкола Другої світової війни.

Міфи про Другу світову розповсюджуються російською пропагандою не лише на теренах України і Росії, а й у всьому світі. Таке поширення зумовлене тим, що ця пропаганда спирається на суспільні стереотипи, які формувалися тоталітарним режимом багато років.

Розвінчування радянських міфів сприятиме, по-перше, недопущенню можливості сучасної Росії монополізувати перемогу Червоної армії над нацизмом, адже в її лавах боролися мільйони українців та представників інших національностей. По-друге, ця перемога не повинна для теперішнього російського керівництва стати виправданням  агресії в інших країнах (Україна, Сирія, Грузія, Молдова, Чечня), мотивуючи такі дії тим, що «ми не можемо бути агресорами, адже ми звільнили світ від Гітлера».

Формат проєкту – кількахвилинні ролики з потужним відеорядом (хроніка, інфографіка, анімація, карти, архівні світлини, моушн-графіка). Цей проєкт є додатковим джерелом історичної інформації для широкого загалу. Відеоролики присвячені періоду Другої світової війни.

Джерело