Перший раз у перший клас – вартість портфелю першачка в Україні та світі

ЗеФакТи: Перший раз у перший клас – вартість портфелю першачка в Україні та світі

Напередодні початку нового навчального року аналітики ресурсу Picodi перевірили, з якими витратами стикаються батьки першокласників, і співвіднесли ці витрати з середньою заробітною платою в Україні та світі. Вони порівняли вартість одних і тих же товарів в різних країнах світу і перевірили, який відсоток від офіційної середньої заробітної плати піде на покриття мінімального набору першокласника.

Покупки були розділені на 4 категорії: шкільний портфель, канцтовари, товари для творчості та спортивна форма.

До базового «рюкзаку» учня першого класу увійшли універсальні товари та шкільне приладдя, без яких не обійтися в процесі навчання.

Були порівняні ціни роздрібних інтернет-магазинів України та інших країн світу в серпні 2021 року. Інформація про середню заробітну плату була взята з сайтів національних статистичних управлінь або відповідних міністерств.

Лідерами цього рейтингу стали країни, де співвідношення витрат на придбання набору першокласника не перевищує 5% від середньої заробітної плати:

🇮🇪Ірландія – 3,9%,
🇨🇭Швейцарія – 4,3%
🇦🇪ОАЕ – 4,9%

За результатами дослідження мінімальний набір до першого класу в Україні може коштувати 2 876 грн.
Згідно з останніми даними Державної служби статистики України середньомісячна зарплата становить 11 522 грн після сплати податків.

Тобто вартість мінімального шкільного набору становить 25% від зарплати середньостатистичного українця. Але, якщо заробітна плата у більшості українських родин становить близько 7-8 тисяч гривень, то таке співввідношення буде ще вище близько 38%.

Напередодні першого вересня родинам зі школярами буде несолодко. Витрати сплату комунальних послуг – від 14% до 40%, витрати на харчування – близько 40%. Додайте витрати на першокласника – від 25% до 38%.

І отримаєте «епоху виживання» в усій красі.

Автор