Відключення споживачів послуг ЖКГ за наявності «заборгованості» – продовження антисоціальної політики Зеленського

Euroin

Підписання Зеленським закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж”, яким відновлено припинення або призупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі їх несплати або оплати в неповному обсязі, є антинародним актом.

Насправді, значна частина боргів надумані – вони сформувалися не через несплату споживачами, а через те, що постачальні кампанії неналежно адмініструють процес. Насамперед, це стосується боргів за централізоване постачання гарячої води.

Дуже часто споживач встановлює бойлер для нагрівання води, повідомляє про це кампанію, але постачальна компанія продовжує нараховувати по «власному» тарифу споживання гарячої води. Вияснити проблему в умовах карантину майже неможливо, особливо літнім людям, оскільки постачальні кампанії пропонують спілкуватися через скайп чи соцмережі. У зв’язку з цим багатьох споживачів сформувались по 10-20 тисяч «заборгованості». І тепер Зеленський пропонує напередодні опалювального сезону відключати від ЖК послуг.

Необхідно провести інвентаризацію всієї заборгованості по житлово-комунальних послугах і тільки після того встановлювати для людей санкції.

За офіційними даними, борги населення за комунальні послуги станом на кінець червня 2021 року становили 70,6 млрд грн.

Влада зобов’язана перед запровадженням цих драконівських заходів виявити, скільки реальних боргів у цій сумі, а скільки придуманих.

Влада встановила дуже багато механізмів «верифікації», коли з мікроскопом підходять до того, чи правильно нарахували пенсіонеру субсидії, чи надали якусь державну допомогу, чи часом у цього пенсіонера немає дітей, у яких висока зарплата.

Але влада нічого не зробила для того, щоб перевірити зловживання компаній, які надають ЖК послуги людям, влада нічого не зробила для виявлення «липової» заборгованості отримувачів послуг.


Володимир Омелян

Вчора (25.08.2021 р.)  міністр фінансів повідомив, що необхідно вносити зміни в закон про держбюджет на 2021 рік і збільшувати статтю фінансування субсидій, оскільки їх не вистачить до кінця поточного року.

Про скорочення розміру субсидій та можливу нестачу коштів ми вже повідомляли неодноразово. Більше того, депутати з фракції Європейська Солідарність ще на початку року попереджали, що запланований рівень обсягу видатків на виплату субсидій у 2021 року є недостатнім, в першу чергу, через значне зростання цін на житлово-комунальні послуги, та подали законопроєкт, яким пропонували збільшити витрати на субсидії бодай на 7 мільярдів гривень.

Ця пропозиція була проігнорована владою, хоча тоді вже було очевидно, що Зеленський не спроможний вплинути на стрімкий ріст цін на усе.

Просто нагадаю, згідно з Держбюджетом-2021, на виплату пільг та житлових субсидій передбачено видатки у розмірі 35.2 мільярда гривень, з яких станом на початок серпня фактично вже спрямовано 31,4 млрд грн, або 88,5% від річного плану.
У 2020 році на виплату субсидій використано 36,4 млрд грн.
А в 2019 – 46,6 млрд грн, і в 2018 – 72,7 млрд грн.

Більше того, влада у понад два рази скоротила кількість людей, які мають право отримати пільги та субсидії. Хоча з 2019 епоха бідності не завершилася, а лише «розквітає».

З легкої руки Зеленського і монокоаліції списано понад 110 млрд боргів за газ Фірташу й іншим друзям, які утворилися через популістичні рішення під час проходження минулого опалювального сезону. Але тоді різниця між фіксованою ціною на газ і ринковою була порівняно невелика.

У цей опалювальний сезон дірка в Нафтогазі і державному бюджеті перетвориться на чорну діру.

До цього слід додати ще одне популістичне рішення уряду щодо ціни на електроенергію.

І вишенька на торті – відсьогодні в Україні скасовано заборону на відключення населення за борги з комуналки. Таким чином, комунальні підприємства зможуть відключати українців, які заборгували, від газу, електроенергії та інших видів комунальних послуг.

За даними Державної служби статистики, борги населення за комунальні послуги станом на кінець червня 2021 року становили 70,6 млрд грн.

Тому, виходячи з теорії титанів Зекономіки: якщо Ви вже продали собаку, якою заплатили за газ і світло в минулий місяць, і грошей немає, то у наступний місяць будете сидіти без світла і тепла.

Про субсидії, які ми запустили, щоб захистити найбідніших, я написав вище…

П.С. І тільки у Шмигаля продовжується чергове «вперше» зростання економіки.
У кого ще зросло, окрім Зеленського і його друзів?

Дякую за фото Oleksiy Drone і Max Gadyukin

 

Автор