СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 25.08.2021

Ісламська Республіка Афганістан 

Лідери G7 підтвердили свою підтримку народу Афганістану. Водночас вони наголосили, що майбутній афганський уряд має дотримуватися міжнародних зобов’язань Афганістану щодо протидії тероризму, захисту прав людини, особливо жінок і дітей, а також етнічних та релігійних меншин, підтримувати верховенство закону, дозволити безперешкодний гуманітарний доступ, а також ефективно протидіяти торгівлі людьми і наркотиками.

Верховний комісар ООН з прав людини М. Бачелет на спеціальній сесії Ради ООН з прав людини по Афганістану заявила про численні докази важких злочинів талібів (включаючи страти) щодо мирних афганців та закликала правозахисників ретельно відстежувати злочинні дії в країні. Бачелет має чимало свідчень про важкі злочини талібів в Афганістані, а саме масові страти цивільного населення, обмеження стосовно жінок та придушення протестів проти встановлення влади «Талібану».

Сили коаліції НАТО в Афганістані планують евакуювати з Кабула ще майже 12 тисяч осіб. «Ми готові завершити операцію 31 серпня, і що швидше це відбудеться – то краще», – заявив президент США Дж. Байден. Він доручив Пентагону і Держдепартаменту розробити плани на випадок «непередбачених обставин», які можуть погіршити процес евакуації. Президент США вважає, що необхідно «враховувати підвищені ризики» атак з боку терористів і не лише з боку «Аль-Каїди».

Представники «Талібану» провели зустріч із делегацією диппредставництва Китаю в Кабулі на чолі з послом КНР.

Федеративна Республіка Сомалі

24 серпня Африканське командування ВС США (AFRICOM) у координації з урядом Сомалі завдало авіаудару по терористах з угруповання «Аш-Шабаб» у районі Камаро регіону Мудуг. У цьому районі вже другий тиждень тривають наземні бої між урядовими підрозділами і бойовиками «Аш-Шабаб». Уранці 24 серпня бойовики захопили місто Амара.

Джерело

Автор