Формула Порошенка vs Формула Штайнмаєра

Ігор Артюшенко

Зеленський розпочинає імплементацію викривленої формули Штайнмаєра.

Новий законопроект №5844 пропонує вважати населений пункт деокупованим тільки на підставі доповіді міністра МВС або голови СБУ, або міністра оборони про відсутність окупаційних військ на території. При цьому жодного слова про присутність українського військового контингенту або про контроль над кордоном в документі немає.

Так само в тексті немає жодного слова про терористичні формування так званих “ЛНР” та “ДНР”. Таким чином, якщо цей закон буде ухвалено, то достатньо буде доповісти міністрам Зеленського, що російських військ на окупованих територіях немає, та без входження нашої армії визнати території деокупованими.

Спираючись на цей законопроект, можна змоделювати ситуацію, коли українська армія залишиться на сьогоднішніх позиціях або взагалі відійде всередину країни, а терористи будуть названі “народною міліцією” та будуть провадити свою владу в Донецьку та Луганську.

Пізніше пройдуть вибори, а цей закон ніяк не захищає від ситуації, якщо мешканці під прицілами російських автоматів вимушено оберуть якогось сепаратиста в місцеву або Верховну Раду, й терористи опиняться в парламенті, будуть впливати на внутрішню та зовнішню політику України.

Це є неприпустимим і необхідно повертатися до формули Петра Порошенка – спочатку контроль над кордоном, входження українських військ, вирішення безпекових питань щодо терористів та працівників окупаційної влади, потім повернення українських органів влади, українських партій та українських засобів масової інформації. І тільки після всього цього можна вирішувати питання з виборами.

Будь-який інший сценарій – це або пряма капітуляція, або впихування територій на умовах окупанта, що обов’язково стане міною сповільненої дії для всієї України.

Автор