Відбулася презентація книги «Варфоломій І: 30 років Патріаршого служіння в контексті України» (фото, відео)

 

З Божої ласки ми наближаємося до знаменної дати – 30-ї річниці Незалежності нашої української держави. Ці роки ознаменовані величними подіями у житті нашого народу. Однією із найвизначніших подій новітньої історії України є – постання Помісної Православної Церкви України. Безпосередній учасник здобуття українським народом Помісної Церкви є Його Всесвятість Архієпископ Константинополя-Нового Риму Вселенський Патріарх Варфоломій.

Отже Він приїжджає на святкування визначної дати Незалежності нашої держави на запрошення Президента України п. Володимира Зеленського та з мирним візитом на запрошення Предстоятеля Православної Церкви України, Блаженнішого Митрополит Епіфаній.

Це не перший візит Його Всесвятості до України, але саме він носить епохальний характер. Справа в тому, що цього ж року Його Всесвятість святкує 30-ту річницю з моменту свого поставлення на древню Кафедру свт. Іоана Золотоустого, Святий Константинопольський Престол. 30 років служіння Церкві Христовій, проповідництва Слова Божого та піклування про добробут Святих Божих Церков, як перший між рівними. Не дарма, що всю його Первосвятительску діяльність ми можемо розглядати, в тому числі, і в контексті України. Зв’язки Константинополя та Києва сягають часів сивої давнини і завжди відзначалися динамічністю та насиченістю, зокрема у церковній сфері і тому, новітній період історії розвитку цих відносин, можна вважати прямим продовженням багатовікового насліддя.

Отже, враховуючи співпадіння двох ювілеїв – 30 річниці Незалежності України та 30 річниці інтронізації на Престол Святої-Матері Церкви Його Всесвятості Варфоломія, Ставропігією Вселенського Патріарха в Києві та Фондом пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира було підготовлено спільне видання: «Варфоломій І: 30 років Патріаршого служіння в контексті України».

Це публіцистичне видання покликане розповісти широкому загалу про особу та життєвий шлях Всесвятішого Патріарха Варфоломія, його зв’язок з Україною та про його особисту працю на благо українського Православ’я. Річниця його обрання на Патріарший Престол припадає на 2 листопада цього року, отже залишилося не так багато часу і, на мою думку, візит на святкування 30-ї річниці Незалежності України, можна вважати початком святкувань річниці інтронізації Його Всесвятості Варфоломія на Вселенській Константинопольській Кафедрі.

Під час упорядкування видання були використані маловідомі в Україні греко- та англомовні джерела, а також, матеріали з особистого архіву Владики Олександра Драбинка. Спеціально для цього видання видатним українським дизайнером шрифтів п. Олексієм Чекалем була розроблена символічна графічна композиція, що розміщена на зворотній обкладинці книги та демонструє символічне єднання двох святкових подій.

Ми складаємо щиру подяку ієрарху Православної Церкви України Високопреосвященнішому Митрополиту Переяславському і Вишневському Олександру, одному з тих друзів, який на чолі з Предстоятелем Православної Церкви України, Блаженнішим Митрополитом Епіфанієм, від самого початку нашого перебування у Києві підтримує та допомагає у розвитку та діяльності Ставропігії та який безпосередньо доклав багато особистих зусиль для видання цієї книги. Особливо дякую команді друзів-помічників, які щиро, самовіддано та плідно трудяться на благо Церкви-Матері та її Представництва в Україні. Щиру подяку висловлюємо натхненнику проекту п. Євфимію Фурсенку, керівникам проекту п. Марині Бурдейній та п. Олександру Єфременку.

Віримо, що ця книга допоможе широкому загалу оцінити значення та діяльність особи Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія та провести прийдешній визначний візит на відповідному рівні, в радості та щирій молитві до Бога за побожний український нарід, за плідний розвиток українського Православ’я та добробут української держави.

+ Михаїл, єпископ Команський,
Голова Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні
та Екзарх Вселенського Патріарха

Джерело

Автор