Гроші МВФ знову на годування друзів Зеленського?

Ігор Артюшенко

А пам’ятаєте, як влада розіграла виставу під назвою “ковідний фонд”, зібравши безпрецедентно велику суму начебто для боротьби з поширенням хвороби? Однак замість допомоги лікарням та медикам цей фонд почали використовувати на “велике будівництво”, премії МВС та утримання чиновників в Офісі Зеленського.

Без жодних конкурсів та процедур гроші були витрачені. Це вже пізніше Зеленський заявив, що ніякого “ковідного” фонду не існувало, але тоді кортеж його друзів встиг “освоїти” 65 млрд. грн. державного бюджету. Для них це була вкрай вигідна справа – вже тоді ціна одного метра дороги при Зеленському стала втричі дорожчою, ніж була при Порошенку.

А пам’ятаєте, як отриманий влітку 2020 року кредит від МВФ в розмірі 2,1 млрд дол., що спрямовувався на боротьбу з епідемією, також був витрачений на “крадівництво”?

Сьогодні Україна ще очікує на чергові 2,7 млрд дол. від МВФ, а слуги вже заявляють, що гроші будуть використані знову ж таки на “велике крадівництво”.

Якщо ви думаєте, що будівництво доріг підіймає економіку України, то це не правда, бо всі замовлення через фірми-прокладки отримує дуже вузьке коло турецьких та китайських компаній, а бітум взагалі постачається з Білорусі та Росії. У зв’язку з відсутністю реальної конкуренції в деяких випадках будівництво здорожчало на 500% (дані моніторингу CoST Ukraine), а самі підприємці стають недоторканими для правоохоронних органів. Також мовчать усі великі провладні ЗМІ.

На цьому фоні в Україні з’являються нові олігархи, які дуже скоро почнуть диктувати свої умови владі та вимагати нових підрядів. Наприклад, за минулий рік компанія «Автомагістраль-Юг» Олександра Бойка отримала з держбюджету майже 30 млрд грн – половину “ковідного” фонду всієї держави. Ще частина компаній пов’язана з мером Одеси Генадієм Трухановим, а інша з Ігорем Коломойським.

Ці тенденції є особливо небезпечними з огляду на те, що цьогорічний бюджет України є дефіцитним, а всі показники свідчать, що економіка країни летить у прірву.

Тож новий кредит, якщо ми його отримаємо, повинен бути спрямований на вирішення нагальних питань та проблем, а не на годування друзів Зеленського.

Автор