Олігархи збільшують свій вплив і статки

Euroin

Попри байки Зеленського про «деолігархізацію», вона розглядається ним лише як інструмент вибіркового тиску на політичних опонентів.

Ті олігархи, які демонструють лояльність до чинної влади, мають можливість і надалі стрімко концентрувати активи в галузях, які й так є ними монополізованими.

Зокрема, 26 липня група «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського придбала за 9,17 млрд грн «Дніпровський металургійний комбінат». Формальним покупцем стало ПрАТ «Дніпровський коксохімічний завод», що входить в групу. ДМК перебував на санації в рамках процесу про банкрутство підприємства. Оскільки на конкурс було подано одну заявку, то переможець визначений без торгів.

У результаті СКМ Ріната Ахметова зосередило в своїх руках уже значно більше половини усієї української металургії.

Водночас, лише кілька місяців тому топ-менеджер іншої компанії Ахметова ДТЕК заявив про намір придбати «Кіровоградобленерго», зацікавленість у придбанні «Харківобленерго», як тільки воно буде доступне для купівлі та поглинання газовидобувної компанії Geo Alliance.

Ситуація, що спостерігається у відносинах з олігархами, за Зеленського лише виразно ілюструє, що усі розмови про деолігархізацію – лише спосіб тиску і забезпечення їх лояльності для продовження безперешкодного дерибану країни.

Автор