ЄСПЛ дозволив грузинській компанії виробляти презервативи з зображенням Путіна

Грузинська компанія Aiisa, що виробляє презервативи із зображеннями історичних людей та релігійною тематикою, виграла справу проти Грузії у Європейському суді з прав людини.

Зазначається, що грузинська влада хотіла заборонити компанії виробляти  продукцію з рядом зображень. Про це повідомляє видання “Эхо Кавказа“.

Так, у 2018 році грузинський суд оштрафував компанію на 500 ларі (160 доларів) за оформлення деяких пакувань презервативів і виніс рішення щодо припинення їх виробництва. Згідно з рішенням міського та апеляційного судів, написи і зображення на продукції компанії сексуального характеру, пов’язані з історичними персонами Грузії або релігійною тематикою, порушували моральні основи. З огляду на це засновниця компанії Ананія Гачечиладзе подала позов до ЄСПЛ.

Слід зауважити, що серед зображень, розміщених компанією на пакуваннях презервативів, було і обличчя російського президента Володимира Путіна, а також Йосипа Сталіна.

Натомість у Страсбурзі рішення грузинських судів визнали незаконним. Зокрема, ЄСПЛ визнав такі дії Грузії порушенням статті 10 Європейської конвенції з прав людини, у якій йдеться про свободу вираження думки. Водночас  грузинський суд пояснив, що хоч у цій справі немає розбіжностей із цінностями конституції Грузії і Європейською конвенцією з прав людини, однак на його рішення вплинули погляди представників Грузинської православної церкви.

“Такий підхід суперечить встановленому Конституційним судом Грузії стандарту, згідно з яким “неприпустимо нав’язувати етичні норми або світогляд конкретної особи або групи осіб іншим групам суспільства за допомогою державних інститутів, в тому числі суду”, — підкреслили у ЄСПЛ.

Також у ЄСПЛ додали, що в плюралістичному демократичному суспільстві ті, хто вибирає свободу релігії, повинні прийняти і змиритися з запереченням іншими їх релігійних переконань.

Джерело