Влада Зеленського підтримує проросійський проект меморіалізації Бабиного Яру (брифінг, відео)

 

Влада Зеленського ігнорує українське бачення меморіалізації Бабиного Яру і допомагає в реалізації проросійського проекту. Про це заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність», Голова Українського інституту національної пам’яті у 2014-2019 роках Володимир В’ятрович під час брифінгу «Меморіал “Бабин Яр” – чому влада ігнорує громадськість і лобіює російський проект».

«Держава почала відігравати важливу і правильну роль у меморіалізації Бабиного Яру. Але, на жаль, ці процеси зупинилися, зараз розгортаються в протилежний бік після 2019 року. Офіс президента і сам президент Зеленський фактично публічно підтримують російський проект, намагаючись не бачити того, що це російський проект. Є сприяння цьому проекту з боку влади Києва і спроби пролобіювати цей проект через парламент», – сказав В’ятрович.

Він нагадав, що в постанові, ініційованій опозицією, зафіксоване положення про неприпустимість участі в проекті представників держави-агресора. Також В’ятрович зазначив, що через тиск Банкової ця постанова зараз «зависла» в парламенті, і майбутнє її розгляду незрозуміле.

«Мені прикро, що українська влада заважає реалізації українського проекту та ще й сприяє російському проекту. Доказом цього є рішення урядового оргкомітету з відзначення роковин Бабиного Яру, яке на 90% складається із заходів, які готував російський меморіальний центр. Ми стали прикладом гібридної війни, коли українські державні установи використовуються для реалізації російських сценаріїв», – повідомив В’ятрович.

«Ми стали свідками того, як державний ресурс використовується проти української справи і на те, щоб просувати російські проекти. Ми як представники опозиції можемо сподіватися тут тільки на підтримку громадськості, небайдужих українців, які розуміють всю загрозу того, що відбувається навколо Бабиного Яру», – наголосив народний депутат.

Депутат з «Європейської Солідарності» у Київській міській раді Сергій Таран наголосив, що популяризація російського бачення історії Бабиного Яру і Другої Світової війни в Україні є неприпустимою.

«Фракція “Європейської Солідарності” в Київраді завжди чітко і безальтернативно підтримувала український проект меморіалізації Бабиного Яру. Дивно, що на восьмому році війни може йти мова про фінансування людьми, наближеними до Путіна, проекту в Україні. Ми вважаємо це абсурдом, цими спробами мали б займатися органи державної безпеки. Але цього не відбувається», – сказав депутат.

Він також наголосив, що будь-які проекти меморіалізації мали б пройти широке експертне і громадське обговорення.

«Це питання треба виводити на загальнополітичний рівень, тому що те що відбулося у бабиному Яру під час Другої світової війни – це всесвітня історія і те. як Україна в ній буде виглядати. Тому про це треба говорити публічно. Це треба піднімати і зробити все можливе, щоб українську історію написали в Україні, а не наші сусіди, які крім агресії до нас більше нічого не мають», – сказав представник «Європейської Солідарності».

«Ми закликаємо політизувати це питання, говорити про нього, щоб нарешті фракції Київради, які проголошували проукраїнські і проєвропейські цінності під час виборів, підтримали нас зараз і підтримати проукраїнський проект», – резюмував Таран.

Джерело

 

Автор