Китайський бовдур, або Стратагеми для України

Гліб Бабіч

Є така приказка «Тікав від вовка – попав на ведмедя». І у мене для вас так собі новина – нас, судячи з усього, хочуть зробити її героями.

«Китайський розворот» найвпливовішого політика всесвіту став очевидним. І не тільки у вологих мріях Арахамії про китайську ефективність однопартійності. Це бонус.

І не тільки в анонсі «гучномовця президента» Арестовича. В тому самому, де він звинувачує Захід у всіх смертних гріхах і роботі в інтересах Росії (словами російських наративу, до речі).

Все вже перейшло в офіційну площину. Просто і буденно. Перефразовуючи Булгакова, «Вовочка вже розлив олію» на рейках, по якому мчить бадьорий китайський трамвай. А ось ковзатися перед ним нам з вами.

Є таке поняття «Стратагема», що перекладається з грецької як «військова хитрість». Але не греки його найбільші шанувальники. Китайці використовують Стратагеми тисячоліттями. І вони – основа їх дій завжди тому, що ефективно ведуть до перемоги. І у них є 36 головних стратагем (тобто хитрощів) на всі випадки життя.

Можна було б припустити, що у команди найвпливовішого з’явилися свої Стратагеми. Але ні. Бо коли дурна дитина сідає грати з гросмейстером, виграє завжди гросмейстер.

І якщо хтось бачить «лавірування» і навіть політичний шантаж західних партнерів у спробі набити ціну, я бачу зовсім інше. Це інше простіше і сумніше.

Проект реанімації російсько-української «дружби» в надії на «стокгольмський синдром» України практично провалився. Два роки володіння всіма важелями влади дали сумний досвід. За такої «хід» у воюючій країні цілком можуть поставити поза законом і відірвати голову. І потрібно шукати щось нове.

Справа в тому, що російська ідея для нинішніх керманичів не є ідеєю взагалі. Ну, може, вона спочатку і була. Але, прийшовши до влади, вони усвідомили, що можуть продати якомога більше і дорожче. А можливість паралельно заробити на «великих діях» взагалі не обмежена. Звідси і всі ці безконтрольні мегасхеми розпилу всього, що потрапляє під руки. Звідси і гігантоманія. Гроші. Просто гроші.

Але все лежить на поверхні – монархія не світить, і рано чи пізно або доведеться зліпити диктатуру, або тебе жорстко візьмуть за жопу, коли «царювання» закінчиться. Та й диктатура без серйозної підтримки – такий собі вихід. Он, Янукович спробував за підтримки «аж росії». І де він?

Вихід? Заручитися підтримкою когось дуже великого. Росія – небезпечний варіант. Прямо тут цілком можуть порвати на дрібні ганчірочки. Європа? США? Про що ви? Хіба це союзник, який вимагає законності та не красти?

Китай? О!

Коли немає своїх стратагем, використовуй чужі «військові хитрощі». Наприклад, 6 китайську стратагему – «Підняти шум на сході – напасти на заході (聲東擊西)». Тому мегапатріотична (останнім часом) ілюзія президента взяла за основу план Януковича. Це коли спочатку голосно хочеш до Європи та цивілізованого світу. А потім робиш «любов» неможливою за рахунок своїх невідповідних «мегабажань». І кидаєшся в обійми іншого. У випадку Януковича – Росії. Примітивно, звісно, але в наших умовах працює. Тільки замість росії – Китай.

Тільки там були імперські амбіції та трохи економіки. А тут – просто економіка найстарішої імперії світу. І ніякої зброї. Добрі східні посмішки. І гроші. Але не для нас. І результат для України в цілому один і той же. Поглинання. Перетравлення. Розчинення.

Ось і угоду про пільгові китайські кредити підписано. Йдеться про ключові речі – в пріоритеті співпраці – залізничний транспорт, аеропорти, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво. Красиво звучить.

Але є 20-а Стратагема з 36 головних китайських стратагем – «Ловити рибу в каламутній воді (混水摸魚)». Власне, за два роки «молода команда» збовтала таку муть, що рибу можна брати голими руками. Щоб вам було зрозуміліше, я нагадаю вам короткий список стратегічних підприємств, які за останні два роки з прибуткових стали збитковими (крім портів, аеропортів та інших «дрібниць» з такою ж долею). І яки тепер можуть продати «для порятунку» добрим інвесторам. З цифрами прибутку в 18 на першому місці, і збитків в 21 на другому:

Укренерго (2,559 млрд прибутку – 27,5 млрд збитку),
НАК Нафтогаз (13,6 млрд прибутку – 18 млрд збитку),
Укрзалізниця (354 млн прибутку – 11, 7 млрд збитку),
Енергоатом (4,6 млрд прибутку – 4,8 млрд збитку).

Правда, цікаво? І це тільки ТОП. Додайте до цього розмови про денаціоналізацію найбільших державних банків України і землю. Бо китайці ніколи не гребують корупцією і схемами у чужих країнах (на війні як на війні). І можуть вигадати, як при “тихому сприянні” скупити її навіть по 100 гектарів у формі «оренди» у власників. Поки «няня» з «монобільшістю» не прийме для них відповідну поправку у законі для легалізації.

Ну що? Складаються пазли?

У Китаю вистачить ресурсів, щоб купити все, що вони захочуть. Особливо якщо «інвестиційною нянею» у них буде особисто найвпливовіший політик (і економіст) всіх часів.

Китай поганий? Так ні ж. Китайці завжди дбали про інтереси Китаю. Це у них в крові. При будь якій владі. А що стане з суб’єктами їх «інвестицій» – це вже не проблема китайців.

Наша влада ефективна як пожежа. У всьому. А у китайців є ще і 5-а Стратагема – «Грабувати під час пожежі (趁火打劫)». І мова не про пограбування – це така форма. Їм не треба грабувати. Все за гроші. Все чесно. Ну… майже. Просто, коли у нас два лиха – війна і влада, з нами зручно робити все, що завгодно. Особливо, якщо влада тихенько відкриє ворота з тилу, поки ми дивимося за фронтом.

І якщо вам хтось буде розповідати про робочі місця, на яких ви всі будете дружно і прибутково працювати, розслабтеся. Працювати будуть ті, хто повинен працювати на китайських підприємствах. Саме тому ми тріумфально підписали безвіз з Китаєм. І відкрили ворота.

Що буде далі – не складно здогадатися. А хто не зможе – ось вам 30-а китайська Стратагема «Перетворити роль гостя в роль господаря (反客為主)». Це означає, що Китай приходить і вже ніколи не йде. З цим вже знайомий весь світ. І судячи з усього, належить познайомитися нам, але в повній версії.

А якщо вам будуть розповідати про партнерство з Китаєм для військового захисту від Росії, подумайте, що на що вам пропонують поміняти. Від Китаю, що прийшов «за згодою» і «по любові», нас ніхто не захистить. Просто назавжди запишуть в зону впливу Піднебесної. Як умовну провінцію.

Ті, хто добровільно йдуть в боргову яму, випадають з інших законів. Хочете схему? Наберіть в Гуглі запит «чорногорія порт китай». Почитайте і просто помножте на масштаб країни.

Китайський бовдур – це така фігурка, яка розмірено хитає головою. Він типу відганяє зло. Ще кажуть, він заспокоює. Так ось. Китайський бовдур – це весела бригада, яка захопила країну. З маленьким але амбітним «бригадиром» на чолі. Нас заспокоюють, хитаючи головою і вимовляючи звуки ротом. Але ми як завжди повинні стежити за руками. А руки, втомившись від нишпорення по кишенях країни, вирішили зіграти по-крупному.

Китайці – гарні партнери. І завжди чесно виплачують профіт. Те, що треба нашим «веселим чоловічкам», щоб сидіти на вершині країни, яка більше не належить нам, і плювати з висоти «китайської однопартійності». Ну, або звалити і насолоджуватися життям.

Погано, коли тобі починають пропонувати на вибір два фатальних плани при наявності купи позитивних. Ще гірше, коли вибір роблять за тебе, від твого імені та за твій рахунок.

Я не впевнений, що наше грьобане шапіто знайоме з китайськими Стратагемами. Але тепер у них з’явилися міцні вчителя.

Одна надія – країна не та. Китайці міряють нас «російською міркою» (ми всі на одне обличчя, ага) і не враховують багатьох чинників. Але і згубні рішення прийматимуть зовсім не китайці. Наші власні «китайські бовдури». А китайці просто роблять свою справу – в ім’я своєї країни в своєму розумінні. Експансія у них у крові.

А нам треба готуватися. І бити по руках. Або ми погодимося. Але це вже буде назавжди.

Що робити? Так спитайте у китайців. У них є Стратагеми на всі випадки. І на цей теж. 18-а.
«Щоб зловити розбійників, треба перш за все зловити ватажка (擒賊 擒 王)».
І ні на що не натякають. Втім, як і я.


Олексій Петров

Понимаете, в чем дело? Дельцы из поднебесной дадут столько денег, сколько попросят клоуны с Банковой. Даже больше дадут. С горкой. Чтобы никого не обидеть. И реформ никаких не потребуют в отличие от американцев.

Китайцам совершенно по феншуйному хендехоху уровень реформ и сила борьбы с олигархами. Их не интересует, как крепко Бабушка держит Внучека за бейцы. Это американцы упираются, чего-то там требуют. Ставят условия. Обязательная борьба с коррупцией и олигархами.

Тут же всё просто. Нужны деньги? Да пожалуйста. Хоть целую кучу денег. И никаких тебе реформ. Именно так лохам дают деньги кредитные союзы. Никаких условий. Только желание получить деньги… А вот потом!

Но клоунов это потом не интересует. Когда вопрос «чем будет рассчитываться Украина» станет во главе угла, дельцы с Банковой будут греть булки на островах.

Автор