Ситуація в оборонному секторі України наближається до катастрофічної

При цьому влада робить вигляд, що все гаразд. Зеленський та Таран стверджують, що Україна ближча до НАТО, аніж саме НАТО. Начальник відділу розробок і закупівлі озброєння та військової техніки Міноборони Віктор Трач запевняє, що зривів у виконанні державного оборонного замовлення немає, що ДОЗ виконується планово, і за перші п’ять місяців цього року до Збройних Сил надійшло понад 3,3 млн одиниць продукції оборонного призначення (не уточнюючи що це – танки чи туфлі на підборах).

Однак чиновник «забув» пояснити, що йдеться про виконання ДОЗу в рамках контрактів, які були укладені ще торік. Проблеми з неможливістю укладати нові контракти з усією очевидністю постануть у 2022 році.

Наразі ж через непрофесіоналізм чи свідомий саботаж влади процедури оборонних закупівель – в умовах війни (!) – фактично заблоковані.

Мережа громадських організацій, які виступають за реформу держоборонзамовлення (StateWatch, НАКО та Проект реформи оборонних закупівель) оприлюднила інформацію про те, що Міноборони ігнорує виконання Указу Президента Зеленского № 59/2020 щодо створення нових видів ракетного озброєння та боєприпасів. Зокрема МОУ не вчасно прийняло рішення із замовлення виробництва ракетних комплексів “Вільха”, “Вільха-М”, “Гром” та інших. Йдеться про те, що низка стратегічних підприємств зараз залишилися без фінансування військових проектів в рамках оборонного замовлення Міністерства оборони України.

При цьому, уряд не звітує про реальний хід реалізації подібних військових проєктів в рамках державного оборонного замовлення, а відкриті оборонні закупівлі досі не були запроваджені. Зокрема відсутній Реєстр виконавців оборонних контрактів, без якого військові відомства фактично укладають контракти поза законом.

Як наслідок, від початку 2021 року Міноборони уклало лише 1 контракт на виконання державного оборонного замовлення, тоді як державний оборонний концерн «Укроборонпром» не уклав жодного. Зараз ані приватні, ані державні підприємства не мають юридичної можливості укладати контракти із замовниками, що ставить підприємства «Укроборонпрому» у критичну ситуацію.

Але найголовніше – це негативно впливає на рівень обороноздатності країни.

І поки влада імітує боротьбу з корупцією, переслідує демократичну опозицію та волонтерів, нею чиняться реальні злочини проти національної безпеки.

Джерело

Автор