«Протидія ворожій дезінформації» – непрофесіоналізм і безпорадність влади

Гібридна агресія, яка здійснюється проти України Росією, є комплексом військових та невійськових засобів, серед яких не останнє місце належить засобам пропаганди та дезінформації. Саме тому однією з важливих складових протидії такій гібридній агресії є вироблення відповідних механізмів.

Однак голосно оголошена президентом Зеленським ініціатива щодо створення Центру протидії дезінформації й досі залишається лише благими намірами. Принаймні в інформаційному просторі досі відсутні сліди його діяльності.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики принаймні першим  створив офіційну сторінку в соціальній мережі Facebook. З моменту свого створення оновлення інформації на цій сторінці відбувається в середньому раз на два дні.

Щоправда, Центр протидії дезінформації, який створювався при Міністерстві культури України та який голосно анонсував особисто президент Зеленський, в результаті був заснований як редакція державного інформагентства «Укрінформ» з штатним розкладом 9 співробітників. Про це йдеться в документах, отриманих від Українського національного інформагентства «Укрінформ» у відповідь на запит Українських Новин в Міністерство культури України. Станом на кінець червня керівник цього центру Л. Цибульська продовжувала працювати в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на громадських засадах.

Сторінка ж Центру при РНБО не містить притомного оновлення інформації, якщо не вважати таким два пости, один з яких – посилання на заяву Єрмака, друга – посилання на Указ Президента України, яким затверджено Положення та визначено структуру Центру.

11 березня 2021 р. Рада нацбезпеки та оборони ухвалила рішення створити Центр протидії дезінформації як робочий орган РНБО. 20 березня президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБОУ про створення відповідного Центру.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що міжнародний Центр протидії дезінформації розпочне роботу орієнтовно з середини березня.

Щоправда, лише 2 квітня президент Володимир Зеленський призначив керівника цієї структури – Поліну Лисенко, щодо професіоналізму та досвіду якої неодноразово висловлювалися небезпідставні сумніви.

До речі, ФБ сторінка офіційного керівника українського (!) центру протидії дезінформації при РНБО України, де інформації про імітацію діяльності центру більше, аніж на офіційній сторінці Центру, є закритою для більшості користувачів ФБ та підписана мовою агресора – «ПолИна ЛЫсенко».

Показово також, що станом на 10 год. ранку 6 липня 2021 р. за сторінкою Центру при РНБОУ стежили аж… 318 осіб. За аналогічною сторінкою Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Мінкульті того ж дня стежили лише 3 318 осіб.

РНБО свого часу так і не змогла повідомити про результати діяльності Центру протидії дезінформації з моменту його створення, посилаючись на незавершеність розробки положення про Центр і відсутність форм аналітичної звітності про роботу.

При цьому Апарат Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України повідомив, що Центр протидії дезінформації (ЦПД) не є структурним підрозділом РНБО, а керівник ЦПД Поліна Лисенко не є працівником Апарату РНБО.

Запит «ЄС», спрямований до Центру протидії дезінформації при РНБО України і до Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики, з вимогою розслідувати дезінформаційну кампанію проти п’ятого Президента України, лідера партії Петро Порошенко, так і залишився без відповіді.

Єдине, що поки що «вдалося» чинній владі, так це розробка тогочасним міністром культури, молоді та спорту України В. Бородянським законопроєкту щодо протидії дезінформації, який жорстко  розкритикували в ОБСЄ, а журналістська спільнота України заявила, що запропонований Мінкультом документ спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа.

А поки Зеленський робить вигляд, що протидіє ворогові, створюючи «центр протидії кібербезпеки» за допомогою «центру дезинформації», реальний анонімний російський телеграм-канал «НачШтабу», створений з дезінформаційною метою, рекламують на білбордах в Києві неподалік від приміщення українського Генштабу ЗСУ.

Це все, що потрібно знати про протидію дезінформації у гібридному протистоянні з боку чинної влади.

Джерело

Автор