Плата за президентство. РНБО Зеленського не чіпає «сім’ю Коломойського»

РНБО Зеленського запроваджує окремі санкції проти осіб із санкційних списків США, водночас старанно оберігаючи «сім’ю Коломойського» від санкцій, а самого Коломойського – від кримінального переслідування.

Команда Зеленського почала підготовку до зустрічі Зеленського з Байденом. Секретар РНБО Олексій Данілов, який починає ділити лаври «другого в українській владі після Зеленського» зі Шмигалем і Аваковим, так прокоментував останні санкції проти осіб, проти яких введені санкції США:

«У нас є 134 особи, громадянина України, які перебувають під санкціями США: 130 людей, які перебувають під санкціями безпосередньо Мінфіну США, і 4 громадянина, які перебувають під санкціями Держдепу США. На сьогоднішній день встановлено, що зі 130 осіб, які отримали санкції Мінфіну США, 127 – живі-здорові, 3 людини, на жаль, померли. Що стосується 127 – відносно ста РНБО вже ввела санкції».

По-перше, Україну не надто цікавлять ці 127 осіб, які перебувають під санкціями Мінфіну США.

Людей більше цікавлять ті 4 особи, проти яких ввів санкції Держдеп США 5 березня 2021 року. Бо ці четверо – це олігарх Ігор Коломойський, його дружина Ірина Коломойська, його дочка Анжеліка Коломойська та його син Ізраїль Коломойський.

По-друге, не зовсім зрозуміло, чому Україна вводить проти цих осіб санкції, а не притягує їх до кримінальної відповідальності. До прикладу, чому проти народного депутата А. Деркача мають вводитися в Україні санкції, якщо Мінфін США ввів проти нього санкції як проти «російського агента»?

Діяльність Деркача, за яку він потрапив до санкційного списку США, здійснювалася в період російської агресії проти України, яка визнана Законами «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях». Відповідно, «російський агент» Деркач має бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення державної зради. До чого тут санкції?

Те ж стосується Коломойського. Санкції проти нього передбачені за кримінальні правопорушення, вчинені проти України. І компетенція правоохоронних органів України – розслідувати ці факти.

І це прямим текстом сказало посольство США (у відповідь на запит «Дзеркала тижня»):

«Пан Коломойський – громадянин України, який вчинив більшість своїх корупційних дій в Україні проти української компанії, а українські правоохоронні органи мають усі повноваження розслідувати ці злочини з метою притягнення пана Коломойського до відповідальності за будь-які злочини, які він, можливо, вчинив».

З часу, коли Держдеп запровадив санкції проти Коломойського, пройшло 5 місяців, але досі кримінальних справ персонально проти Коломойського в Україні немає. Це при тому, що підстав, більш ніж достатньо:

1) корупційна діяльність Коломойського під час перебування на посаді голови ДніпроОДА (конфлікт навколо «Укрнафти», захоплення озброєними людьми Коломойського приміщення «Укрнафти»);
2) кримінальний тиск на керівництво Нацбанку, очолюваного В. Гонтаревою, розслідування замаху на Гонтареву в Лондоні і спалення будинку Гонтаревої;
3) погрози екс-голові НБУ Я. Смолію тощо.
Ми вже не кажемо про злочини, які не фігурували у «санкційних підставах» Держдепу, але які розслідуються в США прокуратурою – відмивання Коломойським і Боголюбовим 5,5 млрд. дол. «ПриватБанку».

Зеленський робить все, щоб закамуфлювати імунітет Коломойського в Україні. Приймається абсолютно непотрібний закон про олігархів, щоб продемонструвати західному світові боротьбу з «олігархами», ухвалюються санкції РНБО проти 100 з 131 особи, проти яких введено санкції США. Але Коломойський входить до складу якраз того 31 «щасливчика», яких санкції РНБО не зачеплять. Зеленський дуже наївний, якщо думає, що в США цієї «дерев’яної хитрості» не розуміють.

Нагадаємо, що у 2021 році Зеленський відчув серйозний тиск з боку США у зв’язку з «недоторканістю Коломойського». Традиційно США посилало ці «меседжі» через пресу.

5 березня 2021 року Держдеп США запровадив санкції проти Коломойського «за підрив демократичних інститутів держави» на посаді голови ОДА; санкції введені з прекрасним розумінням того, що Коломойський і його канали були ключовою складовою перемоги Зеленського на виборах 2019 року.

13 березня 2021 року The Washington Post розмістив резонансну редакційну статтю щодо політики зближення України і США. Констатуючи спад реформ в Україні, The Washington Post вважає, що саме це зірвало 5 мільярдів доларів фінансової допомоги МВФ Україні. The Washington Post радить В.Зеленському «провести судові реформи, відновити незалежність Національного банку й відкинути будь-які спроби ослабити НАБУ». І головне – «Він повинен однозначно порвати з паном Коломойським і підтримати проти нього кримінальне обвинувачення».

16 березня 2021 року Politіco чітко вказав у своїй статті, що запровадження адміністрацією Байдена візових обмежень для бізнес-магната частково є спробою чинити тиск на Президента України Володимира Зеленського з вимогою притягнути до відповідальності Коломойського, з яким Зеленський, однак, має свої зв’язки.

29 березня 2021 року Washington Post розмістив статтю, в якій вкотре нагадує Зеленському про умову №1 для надання всебічної міжнародної допомоги – «підтримка Заходу та міжнародні позики для України залежать від успіхів влади у боротьбі з олігархічним впливом». При тому, у статті чітко називається «одна з найбільших риб в ставку українських олігархів», проти кого в США очікують боротьби Зеленського, – Ігорь Коломойський. Видання нагадує, що «Вашингтон надав Зеленському кілька нових «боєприпасів». На початку березня американські санкції були введені проти сировинного та медіа-магната Ігоря Коломойського». Правда, як випливає зі статті, чомусь В.Зеленський досі цими боєприпасами не скористався.

«Взаємини з Коломойським можуть стати найважливішим випробуванням для Зеленського, який в ролі коміка з’являвся на телеканалі Коломойського, щоб доказати свою добросовісність проти олігарха».

Це означає лише одне: без кримінального переслідування Коломойського жодного повноцінного партнерського діалогу України і США не буде. США і далі будуть вважати Україну корумпованою державою.

Джерело