ФБР і Блінкен не можуть помилятися

Володимир Омелян

У п’яти пунктах держсекретаря США Блінкена, озвучених вчора на міжнародній конференції Ukraine Reform Conference у Вільнюсі, я не почув нічого нового.

1. Необхідно ухвалити законопроєкти щодо Вищої Ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії, щоб відбір суддів був максимально прозорим і чесним.

2. Наступним найважливішим етапом для України має бути проведення відкритого конкурсу на посаду керівництва НАЗК та САП.

3. Третій крок у напрямку до посилення впроваджених в Україні реформ – збереження принципів OECD з корпоративного управління держпідприємствами.

4. Україні необхідно провести внутрішні реформи в державній Службі безпеки, зокрема передати функції з боротьби з економічними злочинами іншому відомству.

5. Реальні тюремні терміни та невідворотна відповідальність для чиновників, які були помічені в корупції.

Всі ці рекомендації давно відомі українській владі, яка завзято їх ігнорує; коли вже дуже важко – імітує необхідні зміни, вигадує козлів відпущення і одразу продумує, як обходити щойно проголосовані закони; у хвилини ейфорії та запою – голосить про суб’єктність, неначе Коломойський і Фірташ обкрадають американських, а не українських платників податків.

У цій промові мені дуже сподобалося інше:

«$40 млрд… Приблизно 30% українського ВВП втрачається через корупцію, може й більше. Це переплата за енергетику, це недообслуговування українських лікарень і шкіл, а також хабарі», — сказав Блінкен.

А отже те, про що я кажу з 2020 року, на чому наголошує опозиція і навіть нинішні та колишні соратники Зеленського, – правда. Щороку в кишенях корупціонерів зникає ще один державний бюджет України. 1/3 ВВП України. А це вдвічі більші пенсії, вдвічі вищі субсидії, вдвічі збільшене фінансування армії, доріг, медицини, освіти і т.д.

Щодоби в кишенях Зеленського і його компанії зникає близько 3 млрд грн.

Ми – багата держава, яку декілька сотень гівнюків зумисно постійно роблять бідною, щоб самим збагатитися.

ФБР не може помилятися і прекрасно знає, в чиїй кишені скільки зникає.
Тому Зеленський сяде. Зуб даю! 😎

Якщо правоохоронні органи України не вловили нюанс, то я їм теж поясню: як так сталося, що їх американські колеги знають про 40 млрд дол/рік, а наші українські реально не в курсі?

Може, досить грати вар’ята, складати список, хто кому заважає, розкидати карти Таро і замовляти в астрологів гороскопи, за якого розташування зірок можна припиняти діяльність бек-офісів, арештовувати помічників, керівників офісу Президента, корумпованих урядовців і парламентарів? І зайнятися врешті-решт безпосередніми службовими обов’язками, за які Вам платники податків платять гроші, часто дуже великі?

Бо злочинна бездіяльність – це теж стаття в Кримінальному Кодексі України.

Коли зеленські будуть просити про 3-5 млрд дол чергового кредиту, який ляже додатковим боргом на кожного українця, завжди нагадуйте владі: «Ви крадете 40 млрд дол на рік, 3 млрд грн щодоби! Совість є, кари не боїтеся?»

Автор