«ЄвроСолідарність», «Голос» і «Батьківщина» розробили власний законопроект для боротьби з зеленою олігархією (фото, відео)

Законопроект від влади про так звану деолігархізацію насправді надає президенту Зеленському надзвичайні повноваження одноосібно призначати «олігархами» всіх, хто йому заважає

 

Три опозиційні фракції – «Європейська Солідарність», «Голос» та «Батьківщина» розробили спільний законопроект для боротьби з олігархією (№5599-1). Про це представники політичних сил повідомили під час брифінгу у парламенті.

За словами автора законопроекту, народного депутата з фракції «Європейська Солідарність» Миколи Княжицького, законопроект від влади про так звану деолігархізацію насправді надає президенту Зеленському надзвичайні повноваження одноосібно призначати «олігархами» всіх, хто йому заважає. При цьому в Україні створені антикорупційні органи, які й мають обмежувати олігархічний вплив.

«Суть законопроекту Зеленського максимально проста – РНБО визначає, хто є олігархом, хто не є. Не маючи повноважень проводити розслідування, належачи до однієї політичної сили. Хто ж є олігархом з точки зору авторів цього законопроекту, які підготували його для Володимира Зеленського? Це не власники телерадіоканалів, не ті багаті люди, прізвища яких ми всі знаємо. Це власники блогів, власники сайтів і ті, кого захоче призначити олігархом РНБО однієї політичної сили», – наголосив Княжицький.

«Які ж наслідки будуть для олігархів, як вони прописані в цьому законопроекті? Наслідок один – вони не мають права брати участь у приватизації. Касу відкрили: хочеш щось приватизувати, хочеш щоб тебе не призначили олігархом – іди домовляйся; не хочеш – не приватизуєш», – застерігає Микола Княжицький.

«Ми подали альтернативний законопроект. І я вдячний колегам з «Батьківщини», «Голосу», які його підписали. В нашому законопроекті абсолютно чітко вимагається від Антимонопольного комітету слідкувати за дотриманням законодавства. Ті, хто його не дотримуються, за пропозицією Антимонопольного комітету підлягають під спеціальну процедуру, яку проводить і контролює НАЗК. Ми для того і створили антикорупційні органи, щоб надати їм повноваження боротися і з корупцією і з олігархатом.

Ми пропонуємо, щоб телевізійні канали займали об’єктивну позицію, щоб ми знали, за чий кошт вони  фінансуються, хто за цими телевізійним каналами стоїть. Щоб не мали вони права під доглядом авторитетних громадських організацій промивати мізки українським громадянам», – наголошує Княжицький.

«Команда «Батьківщини» проти того, щоб олігархат керував державою. Ми долучилися до підготовки альтернативного законопроекту, бо вважаємо, що не може дорадчо-консультативний орган, такий як Рада національної безпеки і оборони, визначати та вести реєстр – хто олігарх, а хто не олігарх. Бо таким чином ті, хто належать до цієї категорії, уникнуть реальної відповідальності», – говорить народний депутат Михайло Цимбалюк.

«Ми за те, щоб було ефективне антимонопольне законодавство, ефективна робота правоохоронних органів і нарешті відбулася судова реформа, бо саме суд може визначати ці категорії громадян. Ми за те, щоб НАЗК вела реєстр, і ми очікуємо цивілізованої, фахової дискусії в сесійній залі, щоб законопроект був збалансований і став тим законом, який став на сторожі тих процесів, які сьогодні відбуваються. Бо насправді олігархи сьогодні є і монополістами, і тими, хто впливає на політику держави. Такий законопроект має врахувати європейський та американський досвід, які мають ефективне законодавство, що стоїть на сторожі держави і народу», – переконаний Цимбалюк.

«Фракція «Голос» підтримує боротьбу з олігархами, і у зв’язку з цим ми підписали законопроект наших колег з «Європейської Солідарності» і подали ряд наших ініціатив щодо безпосередніх змін до антимонопольного законодавства, до податкового. Тому що ми вважаємо, що саме правоохоронні органи повинні боротися і мати достатньо для цього інструментів, щоб боротися з олігархами. Ми вважаємо, що той законопроект, який поданий президентом, він якраз і не визнає олігархами тих, хто є дійсно олігархами в цій країні», – наголосив представник «Голосу» Роман Костенко.

«Ми пропонуємо зробити такий закон, який справді позбавить Україну і олігархату, і корупції, і впливу цих людей на політику, політичні процеси, незаконного впливу на засоби масової інформації, на незаконне збагачення. Ми пропонуємо карати тих людей, які порушують українське законодавство. Сподіваємося і на підтримку суспільства, і на підтримку зали», – резюмує Княжицький.

Джерело

 

Зеленський хоче забрати свободу в частини українського суспільства, і це не олігархи: у Києві відбувся круглий стіл щодо законопроектів про деолігархізацію

1 липня в Києві відбувся круглий стіл щодо законопроекту «Про деолігархізацію, сприяння конкуренції, очищення влади від корупційних впливів і соціальну відповідальність бізнесу» фракцій «Європейська Солідарність», «Батьківщина» і «Голос».

Співавтор законопроекту Микола Княжицький наголосив, що владний законопроект викривлює поняття олігарх і забезпечує ручне управління прийняття рішення, хто саме олігарх, за допомогою РНБО.

«Єдине покарання для олігархів у законопроекті президента – це заборона участі у «Великій приватизації». Це означає, що якщо хтось хоче взяти участь у «великій приватизації» і має гроші, і має медіа, то тобі або не дозволять це зробити, або хваліть владу, і тоді це дозволять. Або скажуть, що віддавай медіа і дозволимо. По суті це законопроект про створення олігархії», – сказав він

«Наш законопроект пропонує боротися з корупцією як породженням олігархії. І олігархи її множать через монополію. Томи ми надаємо такий статус тільки за рішенням НАЗК, результатами перевірок і поданням Антимонопольного комітету», – зазначив представник «Європейської Солідарності».

Народний депутат з фракції «Батьківщина» Михайло Цимбалюк зазначив, що президент має вплив на правоохоронні органи, а посилення повноважень РНБО лише збільшить вплив Зеленського на судову владу.

«Ми за реальну боротьбу з олігархами. Але те, що підготувала команда президента, можна розділити на дві частини – політичний популізм і правовий нігілізм. Тут РНБО з дорадчо-консультативного органу переходить в правоохоронний і набуває ознаки судівської гілки влади, бо призначає і веде реєстр олігархів», – сказав він.

Також представник «Батьківщини» зазначив, що владний законопроект призведе до того, що олігархом можна буде визнати звичайного блогера.

Крім цього, народний депутат від «Європейської Солідарності» Ростислав Павленко підкреслив, що суспільство не матиме жодної користі від такої псевдо-деолігархізації, а президент просто отримає можливість тиску на політичних опонентів.

«Диявол завжди в деталях. Зараз Зеленський і компанія створюють хайп, густу димову завісу, щоб не було відомо і зрозуміло конкретики. Щоб люди не розуміли, що йдеться не про те, що у всіх олігархів треба забрати гроші і роздати бідним. Йдеться не про те, що треба внести справедливість для людей, і хай заплатять і внесуть гроші на медицину, освіту і місцеве самоврядування. А насправді йдеться про те, що президент отримує новий важіль політично впливу, новий важіль боротьби з опонентами. А людям нічого не буде від цього», – зазначив він.

Правознавець-міжнародник, дипломат Володимир Василенко наголосив, що для боротьби з олігархатом потрібно не ухвалювати нові закони, а забезпечити ефективну роботу податкової системи, Антимонопольного комітету і антикорупційних органів.

«Завдання сьогодні – деконструювати кланово-олігархічну систему. Для цього треба знання, інформацію і крок за кроком здійснити відповідні заходи. По-перше, треба навести порядок в податковій сфері. По-друге, антимонопольне законодавство має бути поліпшене, поліпшено механізм контролю», – зазначив він.

«Також треба антикорупційні органи націлити на те, аби воно поламали корупційні схеми, джерела існування олігархів. Необхідно удосконалити законодавство по ЗМІ, про вибори, про політичні партії тощо. Треба системний підхід в цьому питанні. Тоді ми вирішимо цю проблему», – додав він.

Крім цього, політолог Микола Давидюк зазначив, що у боротьбі з олігархатом може допомогти боротьба з корупцією, монополією і судова реформа.

«Потрібні нові правила гри. Я б говорив про “нульову декларацію”, нові взаємовідносини.

У нас велика кількість крадених грошей. Це гроші державні. Давайте їх вводити у гру. Бо виходить так вони не працюють на державу, а допомагають, наприклад, Кіпру, Панамі.

Потрібно вивести ці гроші з політики і направити їх на примноження економіки», – сказав він.

Громадський і політичний діяч Андрій Юсов зазначив, що метою Зеленського по суті є тиск на бізнес та опозицію.

«Мета ініціатив Зеленського навряд чи полягає в боротьбі з олігархами і в розмові по суті, в діалозі як такому. Перепрошую за порівняння, але коли гопник на вулиці підходить до когось і просить цигарки, то він хоче не курити. І пояснювати йому, що куріння шкідливе або запитати, які саме цигарки ви хочете, не вирішує питання, тому що хочуть забрати ваш годинник. Ось Зеленський хоче забрати годинник, кишенькові гроші, свободу в частини українського суспільства і мова йде не про олігархів, мова йде про опозицію, ЗМІ з іншою точкою зору, мова йде про бізнес, який не влаштовує владу», – сказав він.

Політолог Олексій Буряченко наголосив, що законопроект влади про деолігархізацію направлений на боротьбу зі звичайними людьми. А для боротьби з олігархами необхідно забезпечити цивілізовані правила гри для бізнесу.

«Законопроект влади про деолігархізацію направлений не боротьбу з олігархатом. Він направлений на боротьбу з фізичними особами. Там є різні формулювання і тлумачення. Але з людьми. З конкретними людьми. Дуже хочеться, щоб було широке експертне обговорення: наукове, потім науково-практичне. І дійсно боротися з впливами: економічною складовою, корупційною складовою. Це має бути цілий ряд законодавчих змін, і про виведений капітал, про прогресивну систему оподаткування, цивілізований лобізм. Це пазли однієї системи», – зазначив він.

Політолог Ростислав Балабан зазначив, що ініціатива Зеленського по деолігархізації може призвести не до боротьби з олігархами, а до перерозподілу олігархічного впливу.

«Тут виключно історія з одного боку подобатися частині суспільства, які «відібрати, поділити». Це насправді розраховано на люмпен -пролетаріат, не маю на увазі робітників, селян, а саме люмпенські настрої. Це одна історія, а друга історія – це відсунути на момент, коли буде запущена приватизація, певні прізвища. Коли їх відсунуть, потім закон скасують, ще щось відбудеться, але велика приватизація вже на той момент відбудеться. Єдиний шлях боротьби з олігархами, щоб було не 10 родин, а 1500 надбагатих родин, тому що як тільки ми починаємо боротися з багатством, це означає збільшення кількість бідних», – підкреслив політолог.

Політолог, депутат Київської міської ради Сергій Таран зазначив, що необхідно забезпечити реалізацію судової реформи і ефективну роботу антикорупційних органів.

«Сам по собі закон, запропонований президентом і президентською фракцією, не подолає олігархів взагалі. Щоб це починати робити, для цього існують інші органи й інші правоохоронні органи. Потрібні інші закони, завершити судову реформу, щось робити із прозорістю фінансування партій і залученням коштів не лише від окремих груп, а й щоб було більше залучення громадян», – сказав він.

«Іронія в тому, якщо все робити, то й олігархи зникнуть, і не треба ніякого закону про олігархів. Суспільство взагалі розуміє, що таке олігархи і як треба з ними боротися. А часто, якщо це пропонує влада, це подається під більшовицьким соусом – боротьба з багатими. Що звісно робить Україну лише біднішою», – сказав політолог.

«Це лише початок, і я сподіваюся, що цей початок призведе до законопроекту, який буде остаточно ухвалений і буде спрямований на те, що в Україні буде менше монополій, але більше прозорості і чесності в політиці», – резюмував Таран.

Джерело