Справжній апокаліпсис у Нацбанку України, який зачепить абсолютно всіх

Антон Швець

У Національному банку України зараз справжній апокаліпсис, який зачепить абсолютно всіх. Кирило Шевченко остаточно став Арбузовим, а українська банківська система відправляється в нове ралі, яке знову закінчиться банкопадом, як у 2014 році. Тільки тепер у цю діру полетять ще страхові компанії та ломбарди.

Вчора у відставку в повному складі пішло майже все керівництво одного з найбільш ключових і великих департаментів Нацбанку — Департаменту ліцензування НБУ. Про відставку заявили майже всі керівники від начальника департаменту Олександра Бевза до заступників деяких управлінь. Причину відставки я процитую:

«Ми відмовляємося відступати від принципів, бо розуміємо, до яких наслідків для країни це призведе».

Подібного одночасного звільнення всього керівництва за такими секторами відповідальності не було НІКОЛИ в історії України, аналогів немає. Які це матиме наслідки — не знає поки ніхто, адже Департамент ліцензування один із ключових. Це не те, що вони ліцензію видали і потім сидять курять, — цей департамент погоджував менеджмент усіх банків, доступ на ринок нових банків і компаній, перевіряв зміни в капіталі та структуру акціонерів, оцінку корпоративного управління та ще багато-багато чого. Тому й Департамент один із найбільших у НБУ. Саме в цьому департаменті інформація від нагляду, моніторингу та багато чого іншого перетворювалася у, власне, юридичні наслідки, які голосувало Правління НБУ.

Слідом за Департаментом ліцензування (і на підтримку їхньої позиції) пішов глава Департаменту фінансової стабільності Віталій Ваврищук. Принципи фінансової стабільності та Кирило Шевченко показали повну несумісність. Або одне, або інше. Окремого посту Ваврищук не писав, просто приєднався до заяви команди Департаменту ліцензування. Аналогічно в коментарях до посту Бевза про своє рішення покинути НБУ заявила також начальниця проєктів і програм Департаменту ліцензування Наталя Гудима.

Я опитав ринок — усі в паніці, тому що йдуть не «7 трудових одиниць», як пише прес-служба НБУ. Йдуть ключові співробітники, які роками все це тримали на плечах і відбивали схемщиків.

Справа в тому, що при такому масовому звільненні не вийде просто підняти співробітників із рівнів нижче, тому що пішли майже всі, хто приймав рішення. Пішли, розуміючи, що ніякі рішення приймати їм більше не дадуть, а треба буде тільки підписувати прийняті кимось рішення. Тепер доведеться набрати нових людей зі сторони. Людей із красивими резюме, які підпишуть що завгодно.

В останній рік з НБУ звільняються люди всупереч своїй волі, навіть якщо подають заяву, де написано, що «прошу звільнити мене за власним бажанням». Цей випадок абсолютно аналогічний.

Керівництво Департаменту ліцензування прямо заявило, що вони хочуть працювати в Нацбанку. Але не можуть, бо усвідомлюють, що буде з країною, якщо вони будуть працювати погано. А працювати добре їм не дають. Хороший самурай у ситуації «ганьба або смерть», завжди, не замислюючись, обирає смерть. Ось вони і вибрали.

І це зовсім не пафосні слова. Одночасне публічне звільнення й заява про справжні причини звільнення — це дуже мужній крок, враховуючи, яка кругова порука в банках, і які Кирило Шевченко може влаштувати їм проблеми.

Саме тому всі почали звільнятися одночасно: щоб він не міг наздогнати кожного поодинці. На відміну від тієї ж Рожкової, у співробітників Департаменту ліцензування НБУ не було можливості послати Кирила куди подалі: їхні посади нічим не захищені, і кожен день вони підписують сотні документів.

Ось список людей, які ризикнули своєю кар’єрою, для того щоб повідомити всій країні і всьому банківському сектору, що нас чекають ДУЖЕ ВЕЛИКІ ПРОБЛЕМИ:

📌Директор департаменту ліцензування Олександр Бевз,
📌Заступниця директора департаменту Катерина Жебанова,
📌Начальник управління ліцензування банків та кредитних спілок Дмитро Ткачук та його заступник Богдан Ільченко,
📌Начальник управління ліцензування страхових компаний Дмитро Смаль,
📌Начальник управління Вадим Романюк, який відповідає за фінансові компанії та платіжні системи,
📌Заступник начальника експертно-аналітичного управління Даша Дашкевич та Головні експерти цього управління Євген Воробйов та Стефан Дженков,
📌Керівник проєктів і програм Департаменту ліцензування Наталія Гудима,
📌Директор департаменту фінансової стабільності національного банку Віталій Ваврищук.

Я безмежно вдячний усім цим людям за їхній вчинок. Здогадуюся, чого вам це коштувало, дякую і сподіваюся, що ми всі, громадянське суспільство і політики, якось зможемо вам допомогти. Нижче я залишаю посилання на пости — подякуйте цим людям (там уже сотні коментарів від колег). Не те щоб це когось врятувало, але, думаю, ці подяки важливі для нас самих.

Я безмежно вдячний і тим, хто залишається в системі НБУ і протидіє банді Шевченка, не даючи їм узурпувати НБУ. Якщо ви читаєте ці слова — ви і є опір. Спасибі вам.

Централізація прийняття рішень Шевченка і його звичка самому вказувати всім, що їм робити і куди йти, унеможливлюють якісну та відповідальну роботу всіх ключових структур у Нацбанку. Немає тепер ніякої експертності ні в яких питаннях, є воля начальничка, яку треба виконувати. А думку свою краще лишити при собі, а в ідеалі взагалі бажано її не мати.

Залишаються окремі осередки опору, але на кожного у глави НБУ Кирила Шевченка і його друзів-корупціонерів вистачить каральних заходів.

Це саме анігіляція, тотальне і послідовне руйнування структури НБУ. Просто тепер м’ясорубку докрутили до логічного кінця. Тепер етап, коли тих, кого не вдалося корумпувати або зламати, заганяють на бійню.

Що на все це говорить сам НБУ?

Прес-служба НБУ заявила, що все добре, спіть спокійно, добрі люди, уже пізно, хліба, вина – і життя спокійне. Нема про що турбуватися, адже склад Департаменту ліцензування — 107 одиниць, і всі як один готові до роботи. Так і написали «107 одиниць». Прямо в кращих традиціях відомого адепта плюралізму й колегіальності Геннадія Адольфовича Кернеса — «Ти – кнопка, БЛД». Ти – кнопка, ти – одиниця, ти – гвинтик, вас там 107 таких, одні пішли, ну й фіг із ними, інших поставимо. Технократи! І весь гумор ось у чому: насправді в Департаменті ліцензування працює близько 70 осіб, а не 107. Ось такі в нас технократи. Здається, главі НБУ теж не завадило б скласти ЗНО з математики, ну або хоча б порахувати по головах співробітників, поки всі не розбіглися.

Але це публічно. Кулуарно вони ниють, що це спецоперація, що всі, хто звільнилися — жертви маніпуляції та обману, і що за всім цим стоїть всемогутня Рожкова.

Хлопці, у НБУ гіпнотизерів і фокусників немає. Департамент ліцензування очолювали люди, які після 2015 самі ручками збирали той формат банківської системи, який, увійшовши в коронакризу, втратив лише ОДИН банк. Ну якби сумнівно, що ними можна так легко маніпулювати, або сумнівно, що вони не розуміли, що приносять у жертву своє майбутнє.

Таке не досягається маніпуляціями, таке не купують за гроші, на таке нікого не переконаєш.

Шановний Кирило Євгенович Шевченко, дорога Галина Олександрівна Калачова, глава прес-служби НБУ, яка ставить у ЗМІ за брудний кеш джинсу і чорний піар проти ДемСокири.

Я розумію, що вам складно це зрозуміти, але подібне називається принципами. Просто є люди з принципами, які знають, що мусять, і роблять, що можуть, поки є можливість робити. Є люди з принципами, які можуть встати і сказати правду, і їх неможливо залякати. І хрін ти цими людьми зманіпулюєш, і хрін ти їх у чомусь переконаєш (ви ж намагалися, так, Кирило Євгенович?).

Але тепер людей із принципами вигнали й наберуть нових.

Нові вже не будуть розповідати, що Кирило Євгенович, пріючи, намагається помацати банківське ліцензування і фінансову стабільність у дивних місцях. Свою темну справу з розбещення української банківської системи Кирило Євгенович зможе робити тихо. А далі почнеться спуск у безодню.

Принаймні, такий у Шевченка план — набрати замість старих людей нових «одиниць» і відправити банківську систему України, а значить, усі наші гроші і всю нашу економіку, в безодню. Та, на щастя, у Шевченка ще є ми з вами. І наш план дещо інший. Щоб у безодню відправилася не економіка, а лише Шевченко з усіма своїми чудовими планами.

Тому я бажаю всьому відділу Бевза та всім, хто вчора здійснив свій героїчний демарш, щоб «ви не знайдете роботу в банківському секторі, поки Шевченко глава НБУ» тривало не довше кількох місяців.

Тому я закликаю всіх на підтримку сміливців поділитися цією рамкою, яку створив один зі звільнених Шевченком раніше співробітників НБУ. Є ж у нашій країні та у нашій історії Шевченко здорової людини, а не лише Кирило Євгенович (посилання на рамку “Борітеся – поборете!”).

Давайте підтримаємо тих, хто знайшов у собі сміливість встати і назвати речі своїми іменами. І давайте покажемо, що нам, українцям, не все одно, і ми не хочемо бачити нових Коломойський і Суркісів, нових пірамід і неминучого банкопаду. Якщо ми дозволимо захопити НБУ новому Арбузовому, то результатом стане те, що було за Януковича.
І це відчує на собі кожен українець.


Микита Соловйов

Пожалуйста, прочтите внимательно.

Мы много раз пытались объяснить, что Шевченко ломает НБУ об колено. Мы много раз говорили, что дело не в лояльности топовых сотрудников НБУ к тому или иному руководителю. Мы неоднократно пытались перевести с дипломатически-птичьего языка МВФ на общедоступный именно эти претензии МВФ к текущему руководству.

Нас или просто игнорили, или пытались нам оппонировать, что это-де просто замена одной команды на другую. Ну или напускали на нас ботофермы и покупали совсем смешную и чернушную джинсу.

Можно критиковать, в том числе обоснованно, отдельные действия предыдущих команд в НБУ. Но за пять лет сначала при Гонтаревой, потом при Смолие была выстроена под прямым надзором и по прямым рекомендациям МВФ СИСТЕМА НБУ как Центробанка. Которая действует именно как система и минимально зависит от воли одного лица. Где есть распределенное принятие решений в зоне ответственности каждого департамента. Где ключевые решения принимаются коллегиально.

И эта система работала. После очищения банковской системы 14-16 годов, украинская банковская система показывала невиданную по украинским меркам устойчивость. И на всевозможных краш-тестах, проводимых международными экспертами. И в реальной сложной ситуации. За весь коронакризис лицензию утратил один банк, финансовая уточивость остальных не пострадала. Банковская система медленно восстанавливала доверие рынка и практически восстановила доверие международных партнеров.

Но эта система была неуправляема извне. Потому что такой и должна быть, только так и может Центробанк обеспечивать устойчивость банковской и финансовой системы. Это мировая практика, писанная кровью экономики. И это прямо закреплено в законе об НБУ.

Но это не устроило наших керманычей, потому что не давало рулить в ручном режиме. Потому что как это так, у НБУ деньги есть, станок есть, а на очередной величайший проект потратить и попилить на нем нельзя? Зеленский же считает, что “все вокруг народное, все вокруг мое” и хочет лично распоряжаться любым государственным и вообще любым крупным активом в стране.

И в НБУ появился Шевченко. И началась зачистка НБУ от профессионалов, имеющих собственное мнение и не готовых брать под козырек. И сейчас НБУ приближается, а по некоторым параметрам уже превзошел арбузовщину. При которой платили все, в безопасности не был никто, а рынок наводнился банками-помойками и банками-пылесосами.

Вчера произошла по украинским меркам невиданная вещь. Со своих, очень важных постов, добровольно ушли топовые сотрудники ключевого департамента НБУ. Ушли публично. С объяснением, что им не дают работать как должно, а работать, как приказывают, во вред банковской и финансовой системе они не собираются. Ушли, обрекая себя на безумные проблемы в будущем. Потому что Шевченко наверняка будет мстить, а в столь зарегулированной сфере как банковская никто из банков не рискнет идти на проблемы с НБУ и брать их на работу. Фактически, люди поставили на карту все свое профессиональное будущее и свои карьеры.

Вот список этих мужественных и профессиональных людей:
Директор департаменту ліцензування – Олександр Бевз,
Заступниця директора департаменту – Катерина Жебанова,
Начальник управління ліцензування банків та кредитних спілок Dmytro Tkachuk та його заступник Bohdan Ilchenko,
Начальник управління ліцензування страхових компаній Дмитрий Смаль.

UPD: Еще один директор департамента заявил об уходе, и увольнение еще одного анонсировали СМИ. По всей видимости, ситуация внутри НБУ стала такой, что оставаться там в принципе нереально для минимально уважающего себя профессионала. (Новаковсий опубликовал пост, об увольнении Новикова анонс в СМИ).

Начальник управління Romaniuk Vadym, який відповідає за фінансові компанії та платіжні системи,
Заступник начальника експертно-аналітичного управління Dasha Dashkevych та головні експерти цього управління Evgen Vorobyov та Stefan Dzhenkov,
Керівник проектів і програм Департаменту ліцензування Наталія Гудима,
Директор Департаменту фінансової стабільності Національного банку Віталій Ваврищук.

Это практически в полном составе топ-менеджмент департамента лицензирования и позже присоединившийся к ним директор департамента финансовой стабильности.

Насколько я знаю, рынок в тихой панике. Чтобы там не пытались писать у себя на сайте в НБУ, все в рынке понимают, какая это мощная оплеуха и насколько важный сигнал. Потому что там никому не нужно объяснять, что именно на этих людях во многом держалась стабильность банковского сектора.

Я хочу выразить благодарность и уважение этим людям.
Они очень много сделали для банковской системы и стабильности экономики в целом.
Они продолжали работать в очень непростых условиях, пока у них была возможность делать необходимое.
И они нашли мужество уйти, когда такая возможность исчезла.
Это шаг. Это поступок.

Более подробно читайте у Швеца  (текст выше – ред.).


Alex Noinets

Сьогодні рівно один рік, як звільнився Смолій з НБУ. За цей час:

“31 июля 2020 года был уволен заместитель главы НБУ Сергей Холод.
26 августа 2020 года был уволен заместитель главы НБУ Роман Борисенко.
29 июля 2020 года был уволен глава юридического департамента НБУ Олег Заморский.
3 августа 2020 года была уволена директор департамента коммуникаций Наталья Бондаренко.
11 августа 2020 года была уволена директор департамента персонала НБУ Ольга Прохоренко.
21 августа 2020 года был уволен директор департамента открытых рынков Сергей Пономаренко.
21 сентября 2020 года был уволен директор департамента финансового мониторинга Игорь Береза.
25 сентября 2020 года была уволена начальник управления финансовых и операционных рисков Надежда Мешенко.
22 января 2021 года был уволен начальник управления по работе с проблемными активами Павел Поляруш”.

Всі вони виходили тихенько, просто “ну, так вийшло, не співпрацювалися”. Ну і от вчора вийшла одразу група керівників, які вирішили, що недостатньо просто вийти, треба пояснити, що вони виходять, тому що Кирило Шевченко – ох*євший чорт.
Шевченко проводить послідовну політику геноциду в НБУ та викидає взагалі всіх.

Що ми отримуємо замість цього? Може, ми отримали транш МВФ? Ні. Може, НБУ догнав Коломойського? Ні.

Ми отримали Іванчука, який намагається купити у росіян за гроші росіян Сбєрбанк, щоб вивести його з-під наших власних санкцій. Ми отримали фактичний вихід МВФ з усіх програм. Ми отримали безконтрольну фантастичну рекордну піраміду ОВДЗ, яка йо*неться в будь-який момент і похоронить під собою всі державні банки України.

Подивимось, скільки це ще протримається.

Автор