СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 29.06.2021

Ісламська Республіка Афганістан 

Президент Афганістану А. Гані заявив, що бойовики руху «Талібан» і їхні прихильники мають усвідомити, що застосування сили не є вирішенням проблем у країні, та закликав талібів припинити вогонь і почати масштабний політичний діалог.

Урядові сили продовжують операції проти талібів у 10 провінціях країни. За добу було вбито 248 бойовиків, ще 137 отримали поранення, 12 взяті в полон.

Армія Афганістану залишила район Андхой під тиском бойовиків руху «Талібан». Таким чином таліби захопили контроль над черговим районом провінції Фарьяб на півночі Афганістану. Під час бойових зіткнень зруйновано 70 будівель.

Майже 5 000 місцевих жителів були переміщені зі своїх домівок через бої між урядовими військами та угрупованням «Талібан» за місто Кундуз.

Федеративна Демократична Республіка Ефіопія

Після піврічного конфлікту в ефіопському штаті Тиграй уряд країни в односторонньому порядку оголосив про припинення вогню в цьому кризовому регіоні.

Сирійська Арабська Республіка

Американські військові в Сирії зазнали численних ракетних обстрілів. Загиблих і поранених серед військовослужбовців США немає.

Збройні сили США завдали удари по оперативних об’єктах та сховищах зброї у двох місцях у Сирії і одному – в Іраку. Цілями для ударів стали об’єкти, що  використовуються підтриманими Іраном ополченцями, які за допомогою безпілотних літальних апаратів атакують американські бази в Іраці.

На півночі Сирії турецький спецназ ліквідував трьох терористів YPG.

Республіка Ірак

Внаслідок нічного удару військово-повітряних сил США по об’єкту в районі іраксько-сирійського кордону знищено сім членів іракського шиїтського ополчення «Аль-Хашдаш-Шааб».

Терористи ДЕАШ взяли на себе відповідальність за ракетний обстріл нової теплоелектростанції у провінції Салахаддін на півночі Іраку.

Республіка Бурунді

26 червня у районі Марамвіа бойовики перегородили шосе і відкрили стрілянину по машинах і автобусах. Вбито 15 осіб та 15 зазнали поранення.

Демократична Республіка Конго

У місті Бені в католицькій церкві вибухнула саморобна бомба, дві людини постраждали.

Федеративна Республіка Сомалі

Внаслідок атаки бойовиків на військові об’єкти в місті Віссіл загинуло щонайменше 30 людей.

Федеративна Республіка Нігерія

Бойовики здійснили спробу захопити військову базу в Нігерії. Атаку було відбито, вбито 12 терористів та двох військовослужбовців.

Мексиканські Сполучені Штати

У штаті Сакатекас на півночі Мексики сталося зіткнення між наркокартелями, загинуло 18 людей.

Джерело

Автор