Петро Порошенко привітав українців із Днем Конституції (фото, відео)

Петро Порошенко

25 років тому, після багатогодинних баталій, ранком 28 червня 1996 року Верховна Рада України ухвалила Конституцію України – Основний Закон нашої держави, який і досі вважається одним із найдемократичніших у світі.

Історія вітчизняного конституціоналізму почалася, коли в 1710-му році світ побачив один з найпрогресивніших документів свого часу — «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького» Пилипа Орлика. Сьогодні, в День Конституції України, ми згадуємо, що українській конституційній думці понад 300 років.

Вітаю з Днем Конституції України!

* * *

 

Сьогодні під час виступу дуже сподобалися слова мого вчителя, одного з творців Конституції Володимира Буткевича, який сказав, що ювілей Конституції — це для народу, а для влади це означає тільки одне — час звітувати.

На жаль, влада не вважає потрібним звітувати, і це не додає оптимізму, тому що владі нема з чим звітувати, влада ґвалтує і порушує Конституцію. На жаль, ми вимушені це констатувати.

До мене прийшла думка, що, напевно, я зробив помилку, не змінивши дату святкування Дня Конституції з 28 червня на 5 квітня. Саме 5 квітня 1710 року гетьман України Пилип Орлик написав першу в Європі демократичну Конституцію, яка засновує демократично-парламентську республіку. Тоді, коли в Європі скрізь були лише монархії.

Думаю, дуже важливо нести інформацію про Україну, як одну з перших демократій в Європі, бо козацтво обирало гетьмана, було пряме виборче право. На жаль, Конституція діяла недовго, буквально декілька років, але це дуже важливо, що ми були першими. Так само, як поляки у травні 1791 року заснували свою Конституцію, і нещодавно ми бачили дуже активне святкування Дня Конституції на міжнародному рівні. І тут я твердо переконаний, що нам є чому повчитися і нам є які висновки зробити.

Мені здається, окремі радники Володимира Зеленського не читали статтю другу Конституції, де зазначається непорушність суверенітету, територіальної цілісності та незалежності нашої держави. Бо збираються через референдум руйнувати наш суверенітет, нашу територіальну цілісність. Причому вони самі можуть вибрати, з яких причин. Або з причин некомпетентності та дилетанства, або з причин неповаги до нашої держави, у якої є суверенітет, у якої є міжнародно визнані кордони, і сьогодні це також звучало на урочистому засіданні.

Вважаю, що Конституція — це не шведський стіл. Де ти можеш підійти, другу чи третю статтю вибрати, а 106-у, де обмежені права президента, не читати. Конституція тим і цінна, що вона працює тільки як цілісний законодавчий базовий державницький організм, фундамент державності України. І тому цінність Конституції полягає в тому, що там мають одночасно працювати всі статті. Включно з тими, що були запроваджені під час моєї каденції, і найосновніше — це є те, що всі органи державної влади мають докладати всіх зусиль для руху нашої країни, для інтеграції в Європейський Союз і Північноатлантичний Альянс.

 

Біля Верховної Ради відбулася урочиста церемонія підняття Державного Прапора України з нагоди 25-ї річниці прийняття Конституції України (фото)

Урочисте засідання з нагоди 25-річчя Конституції України (відео)

Автор