П’ятий Президент України Петро Порошенко зустрівся з колишнім Президентом Литви Далією Грибаускайте (фото)

Лідер «Європейської Солідарності» висловив глибоку вдячність за величезний особистий внесок литовської лідерки як у розвиток двосторонніх відносин, так і в просування євроінтеграційного та євроатлантичного порядку денного України.

«Я пам’ятаю і дуже ціную вашу роль у Революції Гідності, укладенні Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, запровадженні безвізового режиму для громадян нашої держави», – наголосив п’ятий Президент.

Петро Порошенко та Далія Грибаускайте обговорили безпекові виклики перед Україною та загалом перед європейським континентом у зв’язку з триваючою російською агресією, підривними діями Кремля проти трансатлантичної єдності та солідарності, будівництвом Північного потоку-2, а також злочинами проти демократії з боку режиму Лукашенка в Білорусі.

Петро Порошенко наголосив на важливості збереження та посилення санкційного режиму з боку Заходу проти Росії, неможливості повернення до «звичайного ведення справ» до припинення агресії, а також необхідності здійснення кроків в напрямку деокупації Донбасу та Криму, в тому числі успішного запуску Кримської платформи.

П’ятий Президент висловив вдячність Литві за готовність прийняти у Вільнюсі на початку липня чергову Конференцію з питань реформ в Україні. Лідери домовились підтримувати контакти для ефективного просування спільного порядку денного.

Джерело


Петро Порошенко

Щасливий вітати у Києві вірного друга України, Президентку Литовської Республіки у 2009-2019 роках Dalia Grybauskaitė.

Ні для кого не секрет, що українці дуже люблять пані Далю. Литовська лідерка завжди була пліч-о-пліч з нами у найпереломніші моменти. Я пам’ятаю і дуже ціную її велику особисту роль у Революції Гідності, укладенні Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, запровадженні безвізового режиму для громадян нашої держави.

Предметом нашої зустрічі були найважливіші питання спільного порядку денного. Ми обговорили безпекові виклики перед Україною та Європою у зв’язку з триваючою російською агресією, про підривні дії Кремля проти трансатлантичної єдності та солідарності, а також про будівництво Північного потоку-2. Ми обговорили і злочини проти демократії з боку режиму Лукашенка в Білорусі.

Разом з литовською лідеркою ми погодилися, що маємо зберегти та посилити санкційний режим з боку Заходу проти Росії, про неможливість повернення до «звичайного ведення справ» до припинення агресії, а також необхідність здійснити кроки в напрямку деокупації Донбасу та Криму, в тому числі успішного запуску Кримської платформи.

Ми також вдячні Литві за готовність прийняти чергову Конференцію з питань реформ в Україні у Вільнюсі на початку липня.

Дякую пані Далі за візит до України, теплу зустріч та плідну співпрацю для ефективного просування спільного порядку денного!


Dalia Grybauskaitė

На Київському міжнародному книжковому ярмарку презентують книжковий переклад про мене.

Назву придумали самі українці 🙂

Книга «Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте».
Автор: Дайва Ульбінайте (Daiva Ulbinait) – екс-радниця та очільниця прес-служби президентки Литовської Республіки.


Юрій Бірюков

И вот вроде бы такая себе новость – пятый Президент Украины встретился с девятым Президентом Литовской Республики.

Но есть нюанс. А нюанс в формате и месте встречи.

Визит Дали Грибаускайте в Украину готовили сотрудники литовского посольства. Встречу Дали Грибаускайте и Петра Порошенко готовили сотрудники литовского посольства. Это такая вот европейская культура уважительного отношения, вот именно так определяется европейская политика.

Для контраста можно обсудить ОФИЦИАЛЬНУЮ поездку Порошенко на Анталийский форум неделю назад. Задать риторический вопрос про участие украинского посольства в организации поездки и международных встреч? Или подумать о причинах, по которым вице-консул Украины теперь вынужден писать ОБЪЯСНИТЕЛЬНЫЕ по факту своего присутствия на службе в храме, где службу вел Патриарх Константинопольский, а внутри… о, ужас… оказался Порошенко.

И когда Зеленский в очередной раз начнет волать волом “Чому ми не в НАТО?”, вспомните эту встречу.

 

Автор