Петро Порошенко на Анталійському дипломатичному форумі. День другий (фото, відео)

Петро Порошенко

Вітаю президента Ердогана з надзвичайно вдалим, блискуче організованим дипломатичним форумом. Це була де-факто перша подія після самітів, які відбулися: саміту НАТО, саміту ЄС, саміту Байдена-Путіна.

Загалом у нас відбулися контакти з півтора десятками керівників держав, міністрів закордонних справ. Від щирого серця я привітав свого великого друга президента Ердогана і подякував йому за персональне запрошення. Recep Tayyip Erdoğan — великий друг України, людина, яка зробила величезний внесок в укріплення обороноздатності нашої країни. Зробила, незважаючи на тиск Путіна, на реальні погрози, які були абсолютно чітко продемонстровані. У розмові з ним підтверджено, що право проводити співпрацю, у тому числі, у військово-технічній галузі, це є суверенне право незалежної держави Україна і суверенної держави Туреччина.

Можу сказати зі свого досвіду, що ця співпраця була надзвичайно ефективною, найбільш вдалими є Bayraktar, які добре себе продемонстрували. Твердо переконаний, що це значно посилює бойові спроможності ЗСУ, і ця співпраця зараз продовжується.

Ми маємо сформувати нову інфраструктуру безпеки у регіоні Чорного моря. Ми маємо не просто декларувати, що не визнаємо незаконну анексію Криму, а сформувати механізми, які дозволять відновити суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави.

Тут я спілкувався також і з Міністром закордонних справ Кулебою, і моя позиція є абсолютно принциповою: незважаючи на будь-які розбіжності у внутрішній політиці між мною і Зеленським, на зовнішньому фронті ми маємо виступати єдиною проукраїнською силою.

Тому питання безпеки кордонів, у тому числі і те, що зараз відбувається з Білоруссю, і питання щодо економічної співпраці та виходу з тієї кризи, в яку Україна потрапила через некомпетентні дії влади, і посилення міжнародної коаліції із залученням НАТО і ЄС, були предметом кожної моєї зустрічі тут, на Анталійському дипломатичному форумі.

* * *

Другий день насиченого Анталійського дипломатичного форуму добігає кінця.

Питання безпеки кордонів, у тому числі й те, що зараз відбувається з Білоруссю, питання економічної співпраці і виходу з тієї кризи, в яку Україна потрапила через некомпетентні дії влади, і посилення міжнародної коаліції із залученням НАТО та ЄС були предметом кожної моєї зустрічі тут, на Анталійському дипломатичному форумі.

Мені дуже сподобався настрій і наших польських, і турецьких, і багатьох інших партнерів, з якими я зустрівся в рамках Анталійського дипломатичного форуму.

Україна переможе. Слава Україні!

 

Петро Порошенко зустрівся із міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, який бере участь в Анталійському дипломатичному форумі, провів зустріч із міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

Петро Порошенко висловив вдячність турецькій стороні, передусім, президенту Ердогану, за тверду і принципову позицію підтримки України у справі відновлення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

Сторони відзначили важливий прогрес у розвитку і зміцненні стратегічного партнерства між Україною і Туреччиною, включно зі сферою безпеки і оборони. Петро Порошенко подякував турецькій стороні за розширення військово-технічного співробітництва, зокрема за постачання високотехнологічних ударних безпілотників Bayraktar.

Під час зустрічі відзначена важлива роль Туреччини у відстоюванні прав кримськотатарського народу. Співрозмовники обговорили міжнародні зусилля з деокупації українського Криму, зокрема у контексті очікуваного запуску Кримської платформи.

Петро Порошенко також подякував турецьким партнерам за продовження започаткованої у 2015 році програми реабілітації українських військовослужбовців та членів їхніх родин на території Туреччини.

Анталійський дипломатичний форум під егідою президента Ердогана відбувається в Туреччині вперше. У ньому беруть участь понад 40 глав держав, урядів, міністерств закордонних справ, а також представники академічних кіл, експерти та медіа. За словами організаторів, форум має стати щорічним міжнародним майданчиком для обговорення ролі сучасної дипломатії у реагуванні на глобальні виклики.

Джерело

 

Порошенко обговорив з міністром закордонних справ Польщі загрози Північного потоку-2 та деокупацію Криму

У рамках участі в Анатолійському дипломатичному форумі високого рівня п’ятий Президент України Петро Порошенко зустрівся з Міністром закордонних справ Польщі Збігнєвом Рау.

Співрозмовники обмінялися думками щодо подальших кроків у відновленні територіальної цілісності України, протидії російській агресії, реалізації європейського та євроатлантичного курсу нашої держави.

«Це був дуже важливий обмін думками, для нас це було надзвичайно принципово, бо Польща є учасником Саміту ЄС і Саміту НАТО. Ми отримали важливу інформацію щодо перебігу подій, безпосередньо як проходили переговори на цих двох важливих самітах», – розповів журналістам Порошенко.

П’ятий Президент наголосив на важливості забезпечення належної участі країн-партнерів та союзників України у саміті Кримської платформи. Він також ініціював поїздку делегації кримських татар до Варшави для координації позицій.

«Польща теж буде брати участь на найвищому рівні в Кримській платформі. Ми домовилися про можливий візит делегації кримських татар в країни-учасниці Кримської платформи для того, щоб якісніше підготувати позицію, з якою приїдуть наші гості на 30-ту річницю Незалежності і на Саміт Кримської платформи. Для того, щоб це зробити більш продуктивно», – пояснює п’ятий Президент.

Порошенко та Рау висловили стурбованість планами щодо запуску політичного проекту Північний потік-2, що суттєво підірве енергетичну безпеку України та Польщі і загалом країн Центрально-Східної Європи. Окрему увагу приділили розвитку ситуації в Білорусі та її впливу на безпеку в Європі.

«З 9 серпня 2020-го року в нас кардинально змінюється ситуація з безпекою україно-білоруського і польсько-білоруського кордону. І для цього нам потрібні дуже важливі координації дій і на рівні президентів, і на рівні Рад безпеки, і на рівні міжпарламентського формату», – говорить Порошенко.

Джерело

 

 

 

Автор