Петро Порошенко на Анталійському дипломатичному форумі. День перший (фото, відео)

Петро Порошенко

Сьогодні в Анталії президент Ердоган зібрав більше 4 десятків країн, які були представлені на дипломатичному форумі, у тому числі, більше десятка були представлені на рівні керівників: голів держав та урядів. І ми точно поставили собі за мету реалізувати ключові українські завдання.

Одним із перших завдань було забезпечити якомога більшу присутність іноземних держав під час проведення «Кримської платформи». Ми започаткували цю ініціативу у 2016 році. А ще у 2014 році була проголосована відповідна Резолюція Генеральної Асамблеї, так звана «Резолюція 100», коли 100 країн світу, незважаючи на шалену протидію Росії, рішуче засудили незаконну анексію Криму, агресію Російської Федерації проти України. І потім ми щорічно проводили відповідні заходи і прийняття відповідних рішень включно Генасамблеєю і Радою безпеки ООН у Нью-Йорку.

Крім того, сьогодні ми намагалися під час великої кількості міжнародних зустрічей привернути увагу до кричущої проблеми видачі російських паспортів на окупованому Донбасі і в Криму. На сьогодні кількість паспортів, яка вже видана, досягає 700 тисяч — це фактично унеможливлює політичне врегулювання ситуації.

Тому що не може українська влада обиратися російськими громадянами. Якщо хтось прийняв рішення і приєднався до Російської держави – прошу дуже, це ваш вибір. Але Україна і її доля, її майбутнє буде визначатися українцями. Це — ключова позиція, яку ми доводили тут.

Думаю, саме на таких форумах і робиться зовнішня політика. Твердо переконаний, що тут — місце України, справжніх українців, патріотів. Незважаючи на те, що я є лідером опозиції України, маю високу честь бути головою парламентської партії, фракції «Європейська Солідарність», тут, в Анталії, на міжнародному форумі ми маємо єдиним фронтом захищати Україну. Це була моя мета перебування тут, і це буде моя мета на завтрашніх міжнародних зустрічах.

* * *

Для мене велика честь і приємність сьогодні бути в колі однодумців на Анталійському дипломатичному форумі.

Моя мета перебування тут — захищати Україну. У цьому форумі беруть участь понад 40 глав держав, урядів, міністерств закордонних справ.

Під час перемовин підняв надважливі для нашої держави теми: протидія триваючій агресії РФ, загрози незаконної російської паспортизації на тимчасово окупованих територіях України, просування європейської та євроатлантичної інтеграції України, починаючи з отримання Плану дій щодо членства в НАТО.

Саме на таких форумах і робиться зовнішня політика. Твердо переконаний, що тут — місце України.

 

Петро Порошенко у Туреччині обговорив із Жозепом Боррелем підсумки саміту ЄС-США і загрози незаконної російської паспортизації на тимчасово окупованих територіях України

П’ятий президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко провів коротку зустріч з Високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозепом Боррелем на полях Анталійського дипломатичного форуму високого рівня.

«Україна залишається дуже високо в інтересах пана Борреля і як віце-президента Єврокомісії, і як людини, яка відповідає за зовнішні зносини і за безпеку», – зазначив Петро Порошенко в коментарі журналістам.

Під час бесіди Боррель та Порошенко обмінялись думками щодо результатів саміту ЄС-США, який відбувся 15 червня за участю Президента США Джозефа Байдена.

Петро Порошенко закликав ЄС продовжувати політичний та санкційний тиск на Росію з метою припинення збройної агресії проти України та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Він звернув увагу на вкрай загрозливу практику незаконної видачі російською окупаційною владою паспортів РФ на території ОРДЛО.

«Я отримав підтвердження, що пан Боррель планує відвідати Україну. Я йому наполегливо порадив, і він це повністю сприйняв, щоб візит не обмежився лише Києвом, а він особисто поїхав на лінію зіткнення, на фронт, і переконався в тому, як розвиваються події. Я думаю, що це полегшить скоординовану позицію Європейського Союзу по підтримці нашого суверенітету», – сказав Петро Порошенко.

П’ятий Президент України також відзначив важливість участі Євросоюзу в установчому саміті Кримської платформи у Києві.

Анталійський дипломатичний форум відбувається в Туреччині вперше. У ньому беруть участь понад 40 глав держав, урядів, міністерств закордонних справ, а також представники академічних кіл, експерти та медіа. За словами організаторів, форум має стати щорічним міжнародним майданчиком для обговорення ролі сучасної дипломатії у реагуванні на глобальні виклики.

Тема форуму – «Інноваційна дипломатія: нова ера, нові підходи». В рамках форуму відбудуться 17 сесій з регіональних, глобальних і тематичних питань, а також дискусія на тему «Регіональна конференція для Східного Середземномор’я». На полях Форуму відбуваються також численні двосторонні зустрічі.

«Європейську Солідарність» також представляють народні депутати України Мустафа Джемілєв та Ахтем Чийгоз.

Джерело

 

Порошенко на Анталійському дипломатичному форумі під час зустрічі з главою МЗС Хорватії закликав не довіряти Путіну і продовжувати тиск на країну-агресора

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» на запрошення турецької влади бере участь в Анталійському дипломатичному форумі. Форум відбувається під егідою президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Модератором форуму є міністр закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу.

У рамках візиту до Туреччини Петро Порошенко провів зустріч з міністром закордонних та європейських справ Хорватії Горданом Грлич Радманом.

Петро Порошенко подякував за тверду і дружню підтримку України з боку Хорватії. Під час зустрічі сторони відзначили важливість продовження руху України шляхом реформ на засадах прогресу останніх років. Скоординували підходи у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави і підтвердили незмінну підтримку зусиль України з боку Хорватії.

Важливу увагу під час переговорів надано протидії триваючій агресії Кремля. Наголошено на важливості консолідації міжнародної коаліції єдності і солідарності з Україною, а також збереження української боротьби на пріоритетному порядку денному. Сьогодні в Україні вирішується не лише доля країни, перспективи європейської та євроатлантичної інтеграції, а й майбутнє миру, безпеки і стабільності у трансатлантичному світі.

У цьому контексті сторони обмінялися оцінками женевської зустрічі між президентами США та Росії. Петро Порошенко порадив довіряти лише діям, а не словам Путіна, який навчився своїм миролюбним тоном прикривати агресивну політику.

Відзначено важливість продовження консолідації міжнародного тиску на Москву для забезпечення деокупації Криму, зокрема у рамках запуску Кримської платформи.

«Була дуже ґрунтовна зустріч з міністром закордонних справ Хорватії. Я подякував – вони також підтвердили, так само як і наші турецькі партнери, участь у Кримській платформі», – сказав Петро Порошенко в коментарі журналістам.

«Дуже важливо були отримати зсередини, що відбувалося на саміті Європейського Союзу. Як саме ми можемо забезпечити захист інтересів України і підтримку з боку Євросоюзу не лише безпеково, не лише суверенітету, а й позицію щодо підтримки того курсу реформ, який був започаткований під час моєї каденції», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

 

Ахтем Чийгоз: Деокупацію Криму не можна розглядати окремо від ситуації у світі

Світ готовий допомагати Україні, натомість нинішня влада демонструє постійне невдоволення у бік міжнародних партнерів, і це не йде на користь деокупації Криму.

Про це заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ахтем Чийгоз під час включення з Анталійського дипломатичного форуму. Він наголосив, що від позиції України великою мірою залежить звільнення від окупації Кримського півострова.

«Щодо України – Крим не можна розглядати окремо від ситуації у світі, місця і ваги України. Зараз таке враження, що весь світ готовий допомагати Україні. А з боку України, на жаль, звучить постійно якесь невдоволення, або перекладання своєї відповідальності за ряд внутрішніх проблем на наших партнерів», – зауважив Чийгоз.

«Від ролі України залежить звільнення Криму від окупанта. Наскільки Крим важливий на таких форумах – про це говорить присутність делегації Меджлісу кримськотатарського народу, фактично все керівництво тут», – зазначив Чийгоз.

«Дипломатія має серйозні, вагомі інструменти для того, щоб консолідувати весь світ навколо тих викликів перед якими світ опинився. цей форум показав наскільки нам, для України, важлива роль Туреччини як партнера», – переконаний народний депутат.

Як відомо, в Анталії триває дипломатичний форум високого рівня під егідою президента Туреччини Ердогана. «Європейську Солідарність» на форумі представляє п’ятий Президент, лідер партії Петро Порошенко, а також народні депутати, лідери кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Мустафа Джемілєв.

Джерело

 

Мустафа Джемілєв з Анталійського дипфоруму: Росіяни не приїжджають туди, де є представники Меджлісу

Народний депутат з фракції «Європейська Солідарність», лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який бере участь в Анталійському дипломатичному форумі, розповів журналістам, що росіяни не ризикнули приїхати до Туреччини, оскільки їм «незатишно» там, де є представники Меджлісу кримськотатарського народу.

«Тут зібралося дуже багато дипломатів, нас запросив Реджеп Таїп Ердоган для того, щоб у нас була можливість контактувати і говорити про свою проблему», – говорить Мустафа Джемілєв.

«У нас була зустріч з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу. Обговорювали, в якій мірі буде участь Туреччини у нашій Кримській платформі. Зустрічалися з іншими дипломатами, з азербайджанцями, з Косово, з багатьма іншими. І всюди з’являється можливість дізнатися їхню позицію з питань, що нас цікавлять», – зазначає Джемілєв.

Народний депутат зауважив, що Росія проігнорувала Анталійський форум.

«Вони на багатьох форумах, де їм незатишно, не присутні. Хоча я знаю, що турецька сторона їх запросила, Лаврову відправили запрошення. Очевидно, там подивилися на список людей, які сюди приїдуть, і вирішили, що краще їм не бути тут. Вони віддають перевагу тим майданчикам, де вони панують. А тут не той майданчик для них», – наголосив Джемілєв.

«Вони можуть брехати щодо референдуму, волевиявлення мешканців Криму. Але коли представницький орган корінного народу говорить, як насправді все було, – звісно ж, увага симпатії слухачів зовсім не на російському боці», – резюмує Джемілєв.

Джерело