І в кожній перемозі є зрада

Володимир Омелян

Вночі прийшла блага звістка – Укравтодор розмістив євробонди під 6,25% на 700 млн дол США терміном на 7 років. Прокинувшись, про це написав і Президент Зеленський – Перемога!

У пересічного українця може скластися враження, що український бітум, вироблений на українському заводі з української нафти, користується шаленим попитом на Лондонській фондовій біржі. Насправді, правда банальніша. І в кожній перемозі є зрада. На жаль…

Уряд Зеленського не зміг забезпечити ритмічне фінансування дорожньої галузі з Дорожного Фонду і окремих програм Державного бюджету.

Кошти з коронавірусного фонду і виграні командою Порошенка в арбітражі у Газпрому в 2020 році проїли.

У цьому році Укравтодор активно бере кредити і влазить у ще більші борги для того, щоб забезпечити фінансування дорожніх робіт.

Якщо у 2020 році виплати з Дорожного Фонду на обслуговування боргів попередніх років, ще з часів Януковича, складали близько 5 млрд грн, то у 2021 вони вже виросли до 10 млрд. А у 2022 вже можна очікувати зростання таких виплат до 20 млрд грн/рік і більше.

Чи погано брати кредити або залучати кошти під відсотки для покращення інфраструктури? Ні – це правильне рішення. Але є багато але:

1. Дорожній Фонд мав з 2020 року отримувати 100% паливного акцизу і повинен був отримати близько 100 млрд грн. Ті громади, які отримують доходи з АЗС на своїй території, мали отримати відповідну компенсацію з Державного бюджету. На жаль, ані в 2020, ані в 2021 цього не відбулося, ДорФонд суттєво менший.

2. Влада так і не спромоглася подолати сірий ринок нафтопродуктів, через який Держбюджет, насамперед Дорожній фонд, недоотримують близько 40 млрд грн щорічно.

3. Величезне запитання, як будуть витрачені запозичені кошти. Якщо у 2017 році за 20 млрд грн (включно зі сплатою боргів попередників) ми відремонтували близько 2000 км автошляхів, то у 2021 році цих грошей вистачить на 30 км доріг у Дніпропетровській області та 1 (!) міст!

4. У часи Януковича теж активно залучали зовнішнє фінансування для об’єктів Євро-2012, прообразу Великого Будівництва. Тендери не любили (КОД, привіт! 😉 ), гроші текли рікою. Азаров розповідав, що 97% усіх доріг вже відремонтовано. Аж раптом прийшов 2014 рік, і виявилося, що дорожня мережа на 95% зношена, а боргів на декілька мільярдів доларів. Дорожній Фонд закритий, бо боргове навантаження на ньому більше за надходження. Позичав героїчно Янукович – платив кожен українець. І спитати ні в кого, довелося розпочинати все з початку.

До речі, Зеленський в курсі цієї історії. Бо коли він декілька днів тому розповідав, що проблеми Укрзалізниці через борги і запозичення сформовані у часи Януковича – це саме воно!!!

Хоча і проблеми корупції та нефахового менеджменту досі ніхто не скасував.
Але гуляємо-не журимося, осінь і зима завжди приходять неочікувано.

Команду Укравтодору і Міністерства інфраструктури вітаю з вдалим розміщенням. Чекаю інтерактивну карту, де в режимі онлайн можна буде побачити всі дорожні роботи…

П.С. Низька процентна ставка – це зовнішня кон’юнктура і наддешеві гроші у світі. Поки що наддешеві і доступні. Ті, хто регулював ціни на пальне в 2019 році твітами Мендель, мали би вже бути в курсі в 2021.