Адвокати Порошенка подали позов проти Гордона через поширення брехні про Маріуполь

Адвокати п’ятого Президента України, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка подали до Шевченківського районного суду Києва позовну заяву проти блогера і політика Дмитра Гордона. Про це у Facebook повідомив адвокат Ілля Новіков.

Як відомо, 7 травня в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» Гордон заявив: «… Я знаю, що керівництво України зробило злочинну оборудку з керівництвом Росії та віддало наказ української армії залишити Маріуполь… Порошенко з Путіним домовилися, я вважаю, про те, щоб Маріуполь здати. Армії був даний наказ вийти з Маріуполя».

Насправді, захоплення Маріуполя проросійськими бойовиками сталося у травні 2014 року ще до президентських виборів. 7 червня Петро Порошенко приніс присягу в якості п’ятого Президента України, і через тиждень Маріуполь був остаточно звільнений. Ніякого наказу про залишення українською армією Маріуполя і виведення військ не було. Відразу після скандального ефіру, коли багато коментаторів вказували Гордону на очевидну неправдивість його слів, він публічно відмовився визнати свою неправоту і випустив відео, в якому стверджував, що готовий з’явитися в суд, нагадує Новіков.

«Гордону пред’явлені вимоги про визнання поширеної ним інформації недостовірною. Звичайних в таких випадках додаткових вимог, щоб суд зобов’язав відповідача особисто спростувати наклепницькі твердження в ефірі того ж ЗМІ, в якому вони були зроблені, не заявлено», – повідомив Новіков.

«Це пов’язано з тим, що вибачення Дмитра Гордона не представляють інтересу для позивача і вже не можуть нічого змінити. Вимоги грошової компенсації моральної шкоди теж не заявлялися. Сам факт публічного спотворення обставин захоплення і звільнення Маріуполя в 2014 році має принципове значення для суспільства. Ми готові дати відповідачеві можливість зосередитися на поясненнях за основним питанням, не відволікаючись на обговорення суми відшкодування», – резюмує Ілля Новіков.

Джерело