Петро Порошенко – спеціальний гість телемарафону ЗАКОРДОН vs. ЗЕ-КОРДОН з нагоди 4-річчя безвізу (фото, відео)

Петро Порошенко: «Геть від Москви» – це ключова умова розвитку України

 

Україна буде справжньою, суверенною, демократичною європейською державою тільки тоді, коли повністю позбавиться впливу Російської Федерації та стане повноправним членом ЄС та НАТО. Про це заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час телемарафону з нагоди річниці безвізу в ефірі Прямого, 5-го каналу та Еспресо. Порошенко зазначив, що вкрай важливо забезпечити незворотність європейських реформ і євроатлантичного курсу.

«Дуже добре, що нам вдалося в 2019 році провести зміни до Конституції, де записано, що кожен український посадовець, українська влада зобов’язана робити все, що від неї залежить для того, щоб забезпечити майбутнє членство в ЄС та НАТО», – вважає Порошенко.

«Я як Президент подав цей законопроєкт, але я дякую кожному народному депутату, коли було 300+ з великим запасом, які проголосували за це. І як би зараз не викручувалися представники цієї «вати», які розповсюджені по певних фракціях, їм вже нічого не вдасться» , – переконаний Порошенко.

Він не виключає, що нинішня влада в переговорах з Путіним могла погодитись на позаблоковий статус чи відмову від євроінтеграції. Але закріплений у Конституції курс та підтримка більшості громадян України вступу до ЄС і НАТО є потужними запобіжниками проти цього.

«Перше – це Конституція, і ми примусимо їх дотримуватися Конституції. І друге – інтеграцію в ЄС підтримують зараз більше 70% українців. Російська пропаганда нам постійно нав’язувала, що «НАТО – це розкол України, НАТО – це те, що знищить Україну». За п’ять років НАТО стало потужним об’єднуючим фактором. Цю інтеграцію і членство в НАТО підтримують і на Сході, і на Заході. Люди чітко розуміють – членство в ЄС – це добробут, це соціальний захист, це захист прав і свобод, це захист демократії, це захист права обирати, це верховенство права. А НАТО – це військова безпека, коли один за всіх і всі за одного», – пояснює п’ятий Президент.

Порошенко наголосив, що членство в НАТО дозволить Україні захищатись «вже не на підставі дивного і нікчемного Будапештського меморандуму, не на підставі пам’ятних записок про те, що вони візьмуть до уваги, а на підставі військового потенціалу, який забезпечує сильні ЗСУ і сильну командно-військову підтримку країн-членів НАТО».

Джерело

 

Петро Порошенко в річницю безвізу: Я просто «вичавлював» з європейців План дій щодо візової лібералізації

У річницю здобуття безвізового режиму з ЄС п’ятий Президент Петро Порошенко розповів про події, які передували цій надзвичайній перемозі України. Під час телемарафону в ефірі Прямого, 5-го каналу та Еспресо Порошенко зізнався, що буквально «вичавлював» з лідерів Євросоюзу План дій щодо візової лібералізації.

«У 2015-2016 роках під час самітів Україна-ЄС я просто «вичавлював» з наших партнерів позицію – дайте План дій щодо візової лібералізації. Спочатку було 80 пунктів, потім 92. І я підійшов до великого друга України Жан-Клода Юнкера і великого друга України Дональда Туска і сказав: напишіть все, що ви вважаєте за потрібне, починаючи від безпеки паспортів і закінчуючи безпекою руху, починаючи від дотримання таємниці на передачу інформації і закінчуючи верховенством права і реформи громадянських прав і свобод. Запишіть, але більше не збільшуйте», – згадує Порошенко.

Він також нагадав, що було багато критики через терміни безвізу, однак п’ятий Президент робив це свідомо.

«Ці терміни дозволяли мені вимагати в керівників ЄС, в лідерів держав-членів ЄС: «я, президент країни, вже пообіцяв на базі домовленості з вами, не з повітря, що ми це отримаємо».

Порошенко також розповів, що Росія ще з 2010 року перешкоджала намаганням України домовитися про безвізовий режим з ЄС.

«Путін постійно ходив ще з 2010 року і просив, щоб в ніякому разі Україна не отримала безвіз без Росії. І весь час, що я був міністром (закордонних справ), ми чітко говорили: ми безвіз будемо отримувати самі, ми не будемо ні від кого залежати», – зауважує Порошенко.

«Для мене це було питання життя і смерті. Знаєте, який відсоток українців підтримувало членство в НАТО в 2014 році? 16%. Ви знаєте, який відсоток українців готове було підтримувати членство в ЄС? 32%. І для того, щоб переконати українців, бо без підтримки людей ти нічого не зробиш, треба було, щоб вони поїхали і самі побачили», – наголошує лідер «Європейської Солідарності».

«І коли вони казали «безвіз на хліб не намажеш», безвіз – це тільки для 5 тисяч заможних громадян, щоб вони їздили, а ми будемо і далі сидіти – ні! Лоукости, квитки по 20, 30, 40 євро туди і назад. І Братислава чи Відень не стає захмарною мрією, це є абсолютно реально. А коли вони вже повернулися, їх не треба було агітувати за ЄС, вони ставали україноботами і європаботами. І ніхто їх уже не переконає», – вважає Порошенко.

«Тільки недолугі люди можуть вважати, що програма реалізації безвізу, чіткий план дій щодо візової лібералізації – це піар-акція Порошенка. Це – повернення України в родину європейських народів», – резюмує п’ятий Президент.

Джерело