У Польщі затримали російського шпигуна

Колишній активіст партії «Зміна» (Zmiana) затриманий за шпигунство на користь Росії. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Polskie Radio.pl.

Затриманий співробітниками Агентства внутрішньої безпеки Польщі Януш Н був пов’язаний із партією «Зміна», яку надихали спецслужби Кремля.

У польській Генпрокуратурі зазначають, Януш Н за завданням співробітників російської розвідки намагався встановити контакт з польськими та іноземними політиками, в тому числі з тими, хто працює в Європарламенті.

“Підозрюваний здійснював свою діяльність в Польщі, Європейському Союзі та інших країнах, що було частиною російських пропагандистських і дезінформаційних проектів, зроблених з метою послабити позиції Республіки Польща в ЄС і на міжнародній арені”, – йдеться у повідомленні відомства.

Фото підозрюваного. Зображення: Facebook

Наразі відомо, що арешт Януша Н. безпосередньо пов’язаний із затриманням на початку травня цього року 43-річного Марека К. за звинувачненням його в “участі в діяльності зовнішньої розвідки проти Республіки Польща”. За це Мареку К. загрожує від одного до десяти років в’язниці. Суд заарештував підозрюваного. Агентство внутрішньої безпеки підтвердило, що Марек К. працював на розвідку РФ. Тепер виявилося, що Марек К. був співробітником затриманого Януша Н.

Багато років тому Януш Н. був пов’язаний з партією «Зміна», відомою своєю проросійською діяльністю.

Він також був одним із соратників польського громадянина Матеуша Піскорського, якого у 2018 році звинуватили у шпигунстві на користь Росії та Китаю. Піскорський мав отримувати за це щедру винагороду. Чоловік провів три роки під вартою.

У травні, стало відомо, що Данія засудила 36-річного громадянина Росії за шпигунство.

Суд в місті Ольбурге призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі та депортації з постійно діючою забороною на зворотний в’їзд до Данії.

Засуджений “протягом багатьох років збирав інформацію щодо Датського технічного університету, а також про підприємство в Північній Ютландії, передавав цю інформацію російській розвідці, в тому числі за винагороду”.

Ім’я засудженого не називається, судове засідання проходило за закритими дверима. Захист має намір оскаржити вирок.

У грудні 2020 року, повідомлялося, що прокуратура Данії підозрює росіянина в передачі російській розвідці інформації про датські енергетичні технології. Він перебував під вартою з липня 2020 року, провини своєї не визнав. Справа заснована на результатах масштабного розслідування, проведеного Службою поліцейської розвідки.

Джерело