Ексклюзивне інтерв’ю Петра Порошенка Валерію Калнишу для телеканалу «Прямий» 10.06.2021 р. (фото, відео)

Ексклюзивне інтерв’ю “Прямому” п’ятого Президента та лідера “Європейської Солідарності” Петра Порошенка (повне відео)

 

Петро Порошенко про «плівки Бігуса»: Мене вже нічим не здивуєш, але використовувати питання полонених в політичній боротьбі – це скотство

 

Використовувати тему заручників і полонених для політичних атак проти опонентів – це перетин «червоних ліній». Про це в інтерв’ю журналісту Валерію Калнишу заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

Він детально розповів про те, як відбувався процес звільнення заручників, починаючи з 2014 року, і, зокрема, історію кіборга, майора Гречанова (позивний «Рахман»).

«Абсолютне скотство – використовувати питання заручників, полонених в політичній боротьбі. Але я готовий і до цього. Мене вже нічим не здивуєш», – емоційно говорить Порошенко.

«Коли вони кажуть, що до Медведчука півтори тисячі заручників були звільнені без нього, – я це підтверджую. Питання заручників було з першого дня для мене абсолютно принциповим. На першому етапі, зараз я вже можу це розкрити, для звільнення заручників і обміну полонених використовувалися сили СБУ. Робилося це на базі батальйонного або бригадного рівня. Зізвонювалися, обмінювалися – і це робилося за лічені дні після потрапляння в полон. Ще більш болючим питанням була евакуація 200-х», – розповідає Петро Порошенко.

«Потім російська армія видала наказ – обміни заборонити і сформувати «обмінний фонд», – нагадав п’ятий Президент.

Він перелічив тих, до кого звертався на всіх можливих переговорних майданчиках. «Жодна моя міжнародна зустріч не проходила без конкретних переговорів, що ми маємо зробити», – говорить Порошенко.

Лідер «ЄвроCолідарності», зокрема, розповів про переговори з Папою Франциском, з керівництвом США і тоді віце-президентом Джозефом Байденом, колишнім президентом Ізраїлю, нині покійним Шимоном Пересом.

«Я звертався до Єврокомісії, до Європарламенту. За нашою ініціативою було прийнято чотири резолюції. Я звертався до президента Туреччини Ердогана. І я хочу подякувати Ердогану за те, що починаючи від Ахтема Чийгоза і закінчуючи іншими українськими політв’язнями, які були в окупованому Криму, нам вдалося їх витягати», – нагадав Порошенко.

«І я би звертався до будь-кого, включно з Медведчуком, для того, щоб додому повернути наших воїнів. Питання, що цим має займатися Медведчук, – це ж стенограма Нормандського формату. Це було запропоновано учасниками Нормандського формату. Ці пропозиції прозвучали в тому числі й від Путіна. І я на це погодився. Тому що я готовий, я хочу повторити, хоч з «чортом лисим» говорити для, того щоб повернути людей додому. І ми повернули за перші півтора роки моєї каденції за даними СБУ 2 947 людей, за даними гуманітарних представників за перші два роки – 3 278», – наголошує Порошенко.

Він обурився маніпуляціями у програмі Бігуса щодо звільнення кіборга «Рахмана».

«Я дуже активно боровся конкретно за «Рахмана». Це можуть підтвердити і члени моєї команди, і волонтери, і добровольці, які дуже опікувалися визволенням наших заручників. Я дякую кожному. Я дякую Мочанову, який докладав до цього максимум зусиль, намагаючись витягнути свого друга. Я дякую Тані Ричковій, бо я двічі відправляв її на «передок», тому що у нас двічі зривалося це звільнення. Вона пробула півтори доби на «передку», чекаючи, коли його привезуть», – згадує Порошенко.

«Я точно не дякую Рубану як агенту російських спецслужб, який намагався заробляти на цьому, виконуючи інші доручення російської влади. Він пропонував – нехай Порошенко відпустить майора російської армії, який був ключовим свідком-доказом російської агресії проти України, безпосередньої участі Російської Федерації. І єдиним доказом для цього має бути рішення суду», – переконаний Порошенко.

За його словами, відпустити російського майора Старкова без рішення суду означало позбавити Україну надзвичайно важливих аргументів у суді проти Російської Федерації, доказів злочинів Кремля, які здійснювалися за наказом Путіна і начальника Генерального штабу збройних сил РФ Герасимова.

«25 вересня суд виніс таке рішення щодо вироку – до 14 років цього майора засудити. Після цього в нього залишається час на апеляцію, який мав займати три-чотири місяці. Члени нашої команди, я так м’яко сформулюю, переконали його апеляцію не подавати. Він зробив відеозвернення до Путіна і сказав, що «я – майор збройних сил РФ, номер такий-то, частина така-то, 19 років я служу у збройних силах РФ, приїхав сюди за наказом свого командування на Україну, вбивати українців, і я прошу – витягніть мене звідси», – нагадав Порошенко.

«Це була дилема. Ти маєш з одного боку долю конкретного українця, який знаходиться в полоні, а з іншого боку – доля 42 мільйонів українців, і ти маєш захистити українську землю і українську державу», – відверто говорить п’ятий Президент.

Він також спростував фейк про те, нібито «Рахман» був змушений чекати Президента в аеропорту: «Повертаючись з паризького саміту по клімату, я твердо можу сказати, що ніхто мене не чекав, «Рахмана» привезли з Харкова».

«Я хочу скористатися цією можливістю і подякувати цьому справжньому воїну, захиснику України за відмову брати участь у спектаклі, який розгортається з однією метою – політичної атаки на опозицію і розповсюдження теорії «зради», під якою я прожив п’ять років. І яка чітко координувалася з Кремля, а зараз – я вже не знаю, як там Єрмак переговорюється з Козаком чи з Сурковим і звідки він бере ці інструкції. Але я думаю, що Єрмаку краще подумати про свої розмови з Джуліані і про свою участь у справі «Вагнера», – застерігає Порошенко.

«Я пишаюся тим, що ми витягли майже 3 300 українців. І мені дуже сумно, що з квітня 2020 року – вже більше року в Україну не повернувся жоден заручник. Більше того, ви на сьогоднішній день не почуєте, що про політв’язнів, заручників влада турбується, опікується їхніми долями, бо вони залишили все, що мали, в Донецьку, Луганську. Вони мають хворих дітей-інвалідів. Вони не мають ніякого доступу хоча б через іпотеку, через кредити, їм нема де жити. Ми на сьогоднішній день опікуємося частиною з них – ми сплачуємо їх житло. Але це скотство так ставитися до людей, нічого не робити і намагатися висмикнути. Щоб у такий спосіб намагатися дискредитувати і розсіяти «зраду». Я думаю, що ви перейшли «червону лінію». Так не можна робити», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Зомбування зелених пропагандистів з Офісу президента – Порошенко розбив фейки з «плівок Бігуса»

 

Зомбування людей, яке не має нічого спільного з журналістикою – так оцінює п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко серіал псевдо-розслідувань «Бігус.Інфо». Про це він розповів в інтерв’ю журналісту Валерію Калнишу. Порошенко, зокрема, зупинився на кількох епізодах і навів конкретні факти, які вщент руйнують цей пропагандистський продукт, створений на замовлення влади.

Порошенко, зокрема, наголосив, що фірма-прокладка для торгівлі електроенергією з Росією була, але її створили не у 2014, а у 2019 році в інтересах олігарха Коломойського завдяки закону, ухваленому монобільшістю та підписаному Володимиром Зеленським.

«Я можу вам зробити сенсаційну заяву – прокладка-фірма була, тільки вона була не в 2014 році, а в 2019-му. І належала вона Коломойському. Займається вона за ініціативою Геруса, голови енергетичного комітету, який запропонував Зеленському підписати відповідний закон, і Зеленського підпис там стоїть. І ця фірма-прокладка постачає електроенергію в Україну в 2020-2021 роках. І в питаннях електроенергії, і в питаннях вугілля ці фірми-прокладки забезпечили поставки енергетики на суму, яка значно перевищує 1 мільярд доларів», – наголошує Порошенко і зазначає, що «розслідувачів» ці факти не цікавлять.

Стосовно продуктопроводу «Самара-Західний напрямок» Порошенко нагадав, що Росія отримала його при розподілі радянського майна за каденції Леоніда Кравчука.

«Труба знаходилася у власності Росії більше 20 років. Ця труба, відповідно до цього розподілу, за рішенням тодішнього президента Кравчука потрапила до Росії. І увесь цей час була російською власністю. І лише у 2014 році під час нашої каденції було поставлене питання її повернення в українську власність. Це відомо? Відомо. Журналісти про це знали? Знали», – говорить Порошенко.

Він також нагадав, що підписав чотири рішення РНБО щодо повернення «труби» у власність України. «Український уряд відповідно до цих рішень пішов в суд і аж до Верховного Суду захищав українську власність. У нас є третя гілка влади. Судова система. І боротьба продовжувалася. Мені здається, аж до 2017 року», – зазначив Порошенко.

Він також звернув увагу, що попри гучні санкції по «трубі», оголошені Зеленським, держава знову має йти до суду. А тим часом «трубою» користується  олігарх Коломойський.

«Трубу віддали в управління Коломойському і сумно відомому Лазорку, який ховався від правосуддя під час моєї каденції в Лондоні. І постачають нафту компанії «Роснефть» Сєчіна – правої руки і гаманця Путіна, який зараз займається цими поставками. В мене питання: це – про український інтерес? Тому, повернете трубу – я буду це вітати. Буде у вас законне рішення – я буду це вітати. Але не брешіть, бо є відповідні урядові документи, документи РНБО, на яких стоїть підпис Порошенка, де позиція Порошенка чітко викладена», – наголосив п’ятий Президент.

Петро Порошенко також вкотре нагадав, що «Севастопольський морський завод» був конфіскований окупаційною владою в Криму, а його керівництво відмовилось реєструватися за російськими законами, дивом вивезло документи і в українських судах довело незаконність конфіскації.

«Хочу наголосити, що у Зеленського і у багатьох інших власність не конфіскували», – зауважив Петро Порошенко.

«Є рішення іменем України українських судів. Які чітко зазначають, власність «Севастопольського морського заводу» належить кінцевому бенефіціару Порошенку. І це підприємство знаходиться у моїй декларації. Достатньо було, щоб не розповсюджувати цю брехню, просто подивитися в реєстр судових рішень, в реєстр власності та в мою декларацію. Замість того розповсюджується абсолютно цинічна брехня», – зазначає Порошенко.

Щодо закупівлі вугілля з тимчасово окупованих територій, то вона відбувалась у 2014 році під час енергетичної блокади Росії, але відбувалась виключно в українському правовому полі. Жодні відділення банків в ОРДЛО не відкривались.

«У 2014-му році була дуже холодна зима. І коли в листопаді-грудні в тебе віялові відключення електроенергії – це означає не просто, що ти посидиш дві години без світла, або не буде працювати холодильник. А ти будеш сидіти без світла і, відповідно, електроенергії, без тепла, тому що насоси не працюють, і тобі не здатні будуть подати тепло. Ти будеш сидіти без газу і ти просто замерзнеш», – говорить Петро Порошенко.

«Візьміть рішення РНБО, уряду, і там написано публічно, що на підконтрольній території, на нашій території відкриваються рахунки цих підприємств і вони працюють на забезпечення вугіллям. Це свідоме рішення», – нагадав п’ятий Президент.

Порошенко також розповів про унікальну спецоперацію, коли мільярди гривень були вивезені з непідконтрольних територій. «Можливо ви забули унікальну операцію, яка була проведена головою НБУ Гонтаревою, Службою Безпеки України за моїм санкціонуванням. Коли з окупованого Криму, з банків і з державного банку Україна було вивезено 4,5 мільярди гривень готівки. Це була спецоперація. Уявіть собі, якби в руках бойовиків і росіян опинилися справжніх 4,5 мільярди, скільки би вони могли натворити лиха», – нагадав Порошенко.

П’ятий Президент також наголосив, що використання теми заручників і полонених для політичної дискредитації опонентів – це перетин «червоних ліній».

«Абсолютне скотство – використовувати питання заручників, полонених в політичній боротьбі. Але я готовий і до цього. Мене вже нічим не здивуєш», – говорить Порошенко.

«Я пишаюся тим, що витягли майже 3300 українців. І мені дуже сумно, що з квітня 2020 року – вже більше року в Україну не повернувся жоден заручник», – зауважив Петро Порошенко.

«Я дуже активно боровся конкретно за «Рахмана». І це можуть підтвердити і члени моєї команди, і волонтери, і добровольці, які дуже опікувалися визволенням наших заручників. Я дякую кожному. Я дякую Мочанову, який докладав до цього максимум зусиль, намагаючись витягнути свого друга. Я дякую Тані Ричковій, бо я двічі відправляв її на «передок», тому що у нас двічі зривалося це звільнення. Вона пробула півтори доби на «передку», чекаючи, поки його привезуть», – згадує Порошенко.

За словами Порошенка, росіяни вимагали обміняти «Рахмана» на російського майора Старкова. Відпустити його без рішення суду – означало позбавити Україну надзвичайно важливих аргументів у суді проти РФ, доказів злочинів Кремля, які здійснювалися за наказом Путіна і начальника російського Генштабу Герасимова.

«Це була дилема. Ти маєш з одного боку долю конкретного українця, який знаходиться в полоні, а з іншого боку – доля 42 мільйонів українців, і ти маєш захистити українську землю і українську державу», – відверто говорить п’ятий Президент.

«Я й зараз пам’ятаю цю дату 25 вересня. Ми робили все для того, щоб суд з одного боку відповідав ЄСПЛ, а з іншого боку – він засвідчив злочини Російської Федерації. Після цього в нього залишається час на апеляцію, який мав займати три-чотири місяці. Члени нашої команди, я так м’яко сформулюю, переконали його апеляцію не подавати», – нагадав Порошенко.

Він також спростував фейк про те, нібито «Рахман» був змушений чекати в аеропорту: «Повертаючись з паризького саміту по клімату, я твердо можу сказати, що ніхто мене не чекав, «Рахмана» привезли з Харкова».

Порошенко називає так звані «плівки» політичною атакою на опозицію і розповсюдження теорії «зради», яка чітко координується з Кремля. «Я вже не знаю, як там Єрмак переговорюється з Козаком чи з Сурковим і звідки він бере ці інструкції. Але я думаю, що Єрмаку краще подумати про свої розмови з Джуліані і про свою участь у справі «Вагнера», – резюмує лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Петро Порошенко: Росія отримала «трубу» у власність за президента Кравчука, а зараз її віддали в управління Коломойському

 

Трубопровід «Самара – Західний напрямок» відійшов Росії ще під час президентства Леоніда Кравчука під час розподілу майна колишнього СРСР, і тільки у 2014 році держава почала процес його повернення. Про це в інтерв’ю журналісту Валерію Калнишу нагадав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він наголосив, що попри гучні заяви щодо санкцій РНБО наразі держава Україна буде через суд повертати трубопровід, а користуються ним зараз структури олігарха Коломойського та близького до Путіна власника «Роснєфті» Сєчіна.

«Я не думаю, що всі розуміють, що труба знаходилася у власності Росії більше 20 років. Бо ще під час каденції Леоніда Макаровича Кравчука відбувався розподіл майна: що йде Росії, а що йде Україні. І ця труба, відповідно до цього розподілу, за рішенням тодішнього президента Кравчука потрапила до Росії. І увесь цей час була російською власністю. І лише у 2014 році під час нашої каденції було поставлене питання її повернення в українську власність. Це відомо? Відомо. Журналісти про це знали? Знали», – говорить Порошенко.

«Безумовно, питання енергетичної безпеки були принциповими і ключовими для української влади тоді. Бо і в питаннях газу, і в питання вугілля, і в питаннях нафти Україна знаходилася у шаленій кризі. І тому цьому було присвячено декілька засідань Ради національної безпеки і оборони. Я буду коментувати документи. Тут є 4 рішення Ради національної безпеки і оборони. Рішення від 4 листопада 2014 року. Рішення від 6 травня 2015 року. І контроль виконання цих рішень. І в усіх 4 рішеннях зазначено, а в 2017 році було чітко наголошено: вжити всіх заходів для того, щоб трубу повернути в українську власність або утримати в українській власності», – говорить Порошенко.

«І я можу наголосити, що у нас на сьогоднішній день український уряд відповідно до цих рішень пішов в суд і аж до Верховного Суду захищав українську власність. У нас є третя гілка влади. Судова система. І боротьба продовжувалася», – нагадав Петро Порошенко.

«Відповідно до цього і зараз, після гучних реляцій Зеленського – врешті-решт, санкції – не санкції, а Фонд держмайна вирішив піти до суду, і це – правильне рішення. Якщо є нововиявлені обставини, а вони зараз з’явилися у зв’язку з аналізом експертизи, мені вони невідомі, – ідіть в суд, і в умовах верховенства права доводьте», – говорить п’ятий Президент.

«Але я не розумію, чому до рішення суду святкується перемога, коли трубу віддали в управління Коломойському і сумно відомому Лазорку, який ховався від правосуддя під час моєї каденції в Лондоні. І постачаючи нафту компанії «Роснефть» Сєчіна – правої руки і гаманця Путіна, який зараз займається цими поставками. В мене питання: це – про український інтерес?», – зауважив Порошенко.

«Тому, повернете трубу – я буду це вітати. Буде у нас законне рішення – я буду це вітати. Але не брешіть, бо є відповідні урядові документи, документи РНБО, на яких стоїть підпис Порошенка, де позиція Порошенка чітко викладена», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко про вугілля з ОРДЛО та електрику з Росії: Це нинішня влада разом з Коломойським завозить російське вугілля та електроенергію

Більше мільярда доларів заплатила Україна торік за російську електроенергію – про це в інтерв’ю журналісту Валерію Калнишу нагадав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він наголосив, що саме за каденції Зеленського Україна відновила енергетичну співпрацю з країною-агресором.

«Я можу зробити сенсаційну заяву – прокладка-фірма була, тільки вона була не в 2014 році, а в 2019-му. І належала вона Коломойському. Ви можете самі легко подивитися. І займається вона за ініціативою Геруса – голови енергетичного комітету, який запропонував Зеленському підписати відповідний закон. І Зеленського підпис там стоїть. Ця фірма-прокладка постачає електроенергію в Україну в 2020-2021 роках», – зазначив Порошенко.

«І в питаннях електроенергії, і в питаннях вугілля ці фірми-прокладки забезпечили поставки на суму, яка значно перевищує 1 мільярд доларів», – констатує Порошенко.

«Що стосується 2014-го року. Він кардинально відрізняється від 2021-го. В 14-му році була дуже холодна зима. І коли в листопаді-грудні в тебе віялові відключення електроенергії – це означає не просто, що ти посидиш дві години без світла, або не буде працювати холодильник. А ти будеш сидіти без світла і відповідно електроенергії, без тепла, тому що насоси не працюють і тобі не здатні будуть подати тепло. Ти будеш сидіти без газу і ти просто замерзнеш», – нагадав Порошенко.

«Мова йде про половину України. Бо на половині України були порожні вугільні склади. У зв’язку з чим? Бо це було елементом гібридної агресії Росії. Росія не просто напала на нас збройним нападом. Росія закрила і оголосила ембарго на всі українські товари для того, щоб закрилися українські підприємства і в українських працівників фізично не було грошей. Це мало породити дестабілізацію політичної ситуації в країні», – зазначає п’ятий Президент.

«Вони оголосили і енергетичну блокаду. На всій території України левова частина теплових електростанцій були заплановані виключно на використання антрациту. А антрацит – це така марка, яку дуже важко знайти в сусідніх країнах. Ми були приречені на вимирання. Тоді і РНБО, і Нацкомісія з регулювання енергетики, і уряд, і Мінтоп прийняли декілька дуже важливих рішень. І вони полягали в наступному – українські державні підприємства, які опинилися на окупованій території, але там збереглося керівництво, яке призначене державою Україна, відкривають на підконтрольній Україні території рахунки і отримують кошти за вугілля, яке вони постачають. Причому часто-густо без попередньої оплати, а спочатку поставки, потім з вами розрахуються. І забезпечують виручку від цього для виплати заробітної плати шахтарям», – нагадав Петро Порошенко.

«Я наголошую, що це компанії українські і державні. І ніяких інших компаній не існувало», – зазначив Петро Порошенко.

«Візьміть рішення РНБО, уряду, і там написано публічно, що на підконтрольній території, на нашій території відкриваються рахунки цих підприємств і вони працюють на забезпечення вугіллям. Це свідоме рішення», – говорить Петро Порошенко.

Він також нагадав, що зарплати і пенсії на той час виплачувалися в окупованому Криму і в окупованому Донбасі. Але банківські відділення працювали тільки на підконтрольній території.

«Наша позиція полягала в тому, що якщо ти відкриєш відділення українського банку, то далі там можуть працювати всі банки, включно з російськими. Навпаки, наша позиція призвела до того, що там випалена земля і жоден російський банк під загрозою санкцій міжнародних там не відкриває рахунків. Жодна компанія там не відкривала ніяких рахунків, тому що це заборонено», – наголосив Порошенко.

«І от коли факт перший – про відділення Ощадбанку, факт другий про відкриття рахунків компаній, факт третій – про те, що сплата відбувалася на українській території і вже як правило після відвантаження вугілля. Факт четвертий доводить, що українському журналісту, якщо б він був журналіст, дуже легко цю ситуацію було б знайти», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Як слон у посудній лавці – Порошенко жорстко розкритикував міжнародні провали Зеленського

 

Команда Зеленського не має жодної ефективної стратегії для України на міжнародній арені, тож доводиться лише констатувати чергові втрати нашої країни у політичній та економічній площинах. Жахлива поразка Зеленського – це зняття американських санкцій і добудова російського «Північного потоку -2». Про це сказав п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ексклюзивному інтерв’ю журналісту Валерію Калнишу.

Порошенко також зазначив, що неодноразово публічно закликав наших американських партнерів провести зустріч президента Байдена і президента Зеленського до переговорів з Путіним, бо це принципово важливо для України.

«На жаль, зустрічі не відбулося, і на жаль, я маю констатувати, що це поведінка українського керівника «як слон в посудній лавці», який не зміг добитися цієї зустрічі», – зауважив Петро Порошенко.

«Так само, як і на жаль, ми не отримали квиток – запрошення на саміт в НАТО, що 5 років під час моєї каденції було рутиною – ну як же без України. На жаль, це відбувається під час зупинки санкцій по «Північному потоку – 2» і де-факто завершення будівництва, що має величезні загрози для України», – наголосив п’ятий Президент України.

Петро Порошенко підкреслив, що в цих умовах владі треба зробити свої висновки. «Команді Зеленського треба навчитися читати дипломатичну мову – вона інша, ніж мова КВН, і вона інша, ніж мова журналістів», – зауважив він.

«Не вмієте самі, спитайте інших. Вам перекладуть. Бо найбільш вірогідно, просто Зеленському потрібен перекладач. Не тільки з англійської, чи там французької чи німецької, я вже не знаю з якої, а і з дипломатичної», – додав він.

Петро Порошенко зазначив, що готовий чітко викласти Зеленському і його команді якою має бути зовнішня політика держави Україна.

«На зовнішньому фронті ми маємо бути Україною, а не розтягнутою по політичним таборам. І в першу чергу це треба зрозуміти Зеленському», – сказав лідер «Європейської Солідарності».

«Ми є свідками жахливих поразок України, вже не української дипломатії. Українська дипломатія до цього просто не була долучена, а жахливих поразок українського президента – і з точки зору НАТО, і з точки зору Плану дій щодо членства, і з точки зору «Північного потоку-2», – наголосив Петро Порошенко.

При цьому він додав, що у Зеленського намагаються знайти винних і перекласти відповідальність на когось, крім себе самих. «Всередині країни вже все напрацьовано, бо всередині країни будь-яка проблема – це Порошенко. Назовні нібито Порошенко незручно звинувачувати. І у нас, виявляється канцлер Німеччини Меркель – величезний друг України, лідер Європи, людина, яка зробила для України, вони навіть в книжках не читали, що Ангела зробила для України, – вона винна в агресії Росії проти України? Макрон, президент і Франція винні в агресії Росії проти України? Не Путін, а вони. І це договорилися Зеленський і люди, які його оточують. Після цього вони чекають, що ці державні діячі будуть підтримувати Україну?», – сказав Петро Порошенко.

«Україна має перестати бути токсичною і має бути success story як це було 5 років тому. І на сьогоднішній день, на жаль, ми розгубили це. Спроби зробити відповідальними не тільки Меркель, не тільки Макрона з Олландом, а і США, і президента США Джозефа Байдена, який «винен» в тому, що Україна не в НАТО, що Україна не отримала грошей, що Україна не захищена санкціями, і все таке інше. І це робиться прямо напередодні телефонної розмови», – додав лідер «Європейської Солідарності».

Порошенко нагадав, що за своє каденції мав регулярні телефонні розмови та зустрічі з лідерами Євросоюзу та Сполучених Штатів.

Петро Порошенко зазначив, що для нас принципово важлива розмова Байдена з Путіним в Женеві: «Я знаю Байдена багато років. Я знаю, що це великий друг Україні, велика і компетентна людина, якій не треба розповідати виклики і загрози, які стоять перед Україною. І я твердо переконаний, що із поваги до України, а не з поваги перед Зеленським, який демонструє таку неповагу до США і її лідерів, тема України, питання України будуть одними з перших в порядку денному розмови Байдена з Путіним. Й інтереси України будуть захищені».

«У Байдена, на відміну від Зеленського, немає жодних ілюзій, що в очах Путіна він не побачить і миру. Саме тому він сказав правду, що Путін має розуміти, що світ його сприймає як вбивцю. Не тільки Україна», – також сказав Петро Порошенко.

Він зазначив, що «Північний потік-2» для Путіна – це питання не економічне, бо Кремль вкладав десятки мільярдів доларів, які ніколи не окупляться, і всі чітко це розуміють.

«В цих умовах Зеленському, і нашій дипломатичній службі, і нашому уряду треба робити все можливе з точки зору громадської думки, Сенату, конгресменів, неурядових організацій для того, щоб захиститися. Незважаючи на те, що Путін каже, що «Північний поток-2» добудований. Незважаючи на те, що в багатьох опустилися руки, битися треба до кінця», – наголосив Петро Порошенко.

Серед причин, які призвели до зняття санкцій, Петро Порошенко назвав порушення у проведені реформи корпоративного управління і багатьох інших законів. «Звичайно, це підірвало довіру. Якби була довіра, яка існувала під час моєї каденції, вирішувати це складне питання було б набагато легше», – переконаний він.

Джерело

 

Порошенко про Мінські домовленості: Презентуйте мирний план Зеленського і запропонуйте щось інше

Мінські домовленості – це Мирний план Порошенка, альтернативи якому не може запропонувати команда Зеленського. Про це п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» сказав в ексклюзивному інтерв’ю журналісту Валерію Калнишу.

Петро Порошенко нагадав, що Мінські домовленості – це три документи від 5 вересня, від 19 вересня 2014 року і 12 лютого 2015 року. «Вони називаються, в тому числі Мирний план Президента Порошенка. На який час він був розрахований? 5 вересня він (документ – ред.) мав вичерпатися.  5 грудня – коли мають бути виконані всі пункти, виведені російські війська, роззброєні незаконні збройні формування, проведені за українським законодавством, за участі українських політичних партій вибори і все», – зауважив Порошенко.

«Коли Путін зірвав це, оголосивши незаконні фейкові вибори в листопаді, за місяць, звичайно в мене тоді з ним була розмова. Він тоді послався, що це воля мешканців окупованого Донбасу. Насправді це була воля Путіна, яку трансформував Сурков», – розповів п’ятий Президент України.

Петро Порошенко наголосив, що за таких обставин ці документи тоді потребували певної модернізації. «І ми підготували документ вже від 12 лютого, який чітко передбачає дуже важливі пункти – безпека передусім», – додав він.

«Безпековий компонент, з якого все починається. На погодження якого ми витратили можливо 80% часу, під час безсонних 19 годин в Мінську, без перерви на обід, вечерю і на будь-що. Це припинення вогню. Бо Путін всім заявив, що оточено 10 тисяч українських військ і українська влада цього не переживе», – розповів лідер «Європейської Солідарності».

Петро Порошенко підкреслив, що другим компонентом було роззброєння, третім – виведення російських військ, четвертим – відведення за кордон російської техніки і артилерії. «П’яте, шосте, сьоме і ключовою позицією був підпис Путіна. Дипломатичний талант великого друга України і великого дипломата Ангели Меркель, дуже рішуча позиція Франсуа Олланда і чітко скоординовані дії з вашим покірним слугою дозволили вийти на цей документ», – зазначив він.

«Цей документ, я хочу наголосити ще раз, зразка 2015 року. Називається він Мирний план Президента Порошенка. Й ініціатива. Це чітко означає – якщо додати туди миротворчий компонент, відповідно до мандату Радбезу Організації об’єднаних націй, на що ми примусили погодитися Путіна в 2016-2017 роках (і миротворчий компонент навіть був включений в коаліційну угоду німецького уряду), – то це єдиний мирний шлях, який має в своєму розпорядженні Україна», – зазначив він.

«Не подобається це. У нас же президент вже не Порошенко. Презентуйте мирний план Зеленського. Тим більше, що під час виборів нам дуже багато і дуже некомпетентно про це казали. Що у нас має бути Будапештський процес, Бухарестський процес, Вашингтонський процес, Женевський процес, бо всі вони набагато кращі Мінського процесу», – зауважив п’ятий Президент України.

«Третій рік йде. Вже екватор президента Зеленського. Подивіться, що я зробив за два роки – ми зупинили Путіна, ми зробили левову частину реформ. Де?», – додав Петро Порошенко.

«Ви знаєте, в чому цінність «Мінська»? Він переконав весь світ в тому, що Росія порушує Мінські домовленості, які закріплені рішенням Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй. І за порушення цього процесу проти Росії застосовуються санкції – проти анексії Криму, проти окупації Донбасу – Донецької, Луганської областей, проти Керченської протоки, проти збиття МН17, проти порушення прав ведення війни, проти порушення торговельного судноплавства, проти енергетики, проти всього. Це все база – Мінський процес», – підкреслив він.

«Запропонуйте щось інше. Відійдіть з відосиків і перейдіть до конкретних справ. А якщо цього немає, не критикуйте», – також зазначив Петро Порошенко.

«Я твердо переконаний, що на сьогоднішній день вони вже не кажуть про поганий Мінський процес. Вони кажуть, що його не треба ні в якому разі скасовувати. Його треба модернізовувати. Перед тим як критикувати – запропонуйте щось інше. Нічого поки у вас не виходить», – резюмував п’ятий Президент України.

Джерело

 

Фото © Михайло Палінчак