Чергову атаку на українську мову відбито! (фото, відео)

«Європейська Солідарність» відбила атаку на закон про українську мову, яку слуги намагалися влаштувати із порушенням регламенту

 

Верховна Рада провалила голосування за включення в порядок денний сесії законопроекту №5554, який під прикриттям карантину через пандемію коронавірусу передбачає відкласти норму про транслювання кіно та телепродукції державною мовою з 17 липня 2021 року.

Виступаючи з трибуни, народний депутат Микола Княжицький з фракції «Європейська Солідарність» закликав колег з інших фракцій не підтримувати антиукраїнський законопроект і не толерувати порушення регламенту.

«У цьому парламенті нашого скликання є добра традиція – перед введенням в дію кожного нового етапу закону про мову деякі депутати реєструють проект закону про його відтермінування. Так було з освітою влітку минулого року, зі споживчими відносинами взимку. Так зараз є із законопроектом №5545. Цей закон пропонує відтермінувати на невизначений термін, так би мовити, до завершення карантину, який невідомо коли завершиться, норму, яка каже, що демонстрація всіх фільмів і серіалів, як в кінотеатрах, так і на телебаченні має здійснюватися виключно державною мовою», – зауважив Княжицький.

«Ця антиукраїнська норма вводиться під впливом тих виробників продукції, які є найбільшими виробниками продукції для країни-агресора, для РФ. І хочуть без перекладу заполонити український ефір телебачення і кінематографа. Ця норма, насправді, позбавляє роботи величезної кількості працівників української кіногалузі, за рахунок залучення студій, акторів, сотень інших творчих працівників до створення україномовного перекладу фільмів і озвучки. Ці люди в умовах карантину виживають. Ця норма викидає їх на вулицю. Ця норма не для кого не була несподіванкою тому що ми і відтермінували в дію введення цієї норма на два роки, для того, аби ті хто виробляє продукт, підготувалися до цього», – нагадав Княжицький.

«Крім того, ця норма, те що хочуть зробити зараз, прямо суперечить регламенту. 93 стаття регламенту дає 30 днів комітетам, щоб зробити висновок чи потрібно включати проект до порядку денного. В 96 статті прямо сказано – питання про включення законопроекту до порядку денного сесії розглядається ВР після ухвалення висновку головного комітету. Не було жодного засідання комітету, це пряме порушення регламенту», – наголосив депутат.

«Антиукраїнські сили, спекулюючи, заграючи перед агресором, хочуть знову знищити український закон про мову. Не дамо цього зробити. Тому що наша мова – це на просто слово, це не просто гуманітарна політика, це головний наш захист від агресора. Це захист Києва, Львова, Харкова, Одеси», – вважає Княжицький.

«Не допустимо знищення закону про мову», – закликав Микола Княжицький.

* * *

Поіменне голосування про включення до порядку денного сесії проектів законів про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (№5554, №5554-1) 01.06.2021 11:06
За: 204
Проти: 44
Утрималися: 41
Не голосували: 68
Всього:357

Джерело

 

Володимир Ар’єв: Зеленський однією рукою вводить санкції проти російських каналів, а іншою продає їм серіали

 

Представники монобільшості Зеленського постійно здійснюють наступ на українську мову у Верховній Раді і хочуть обмежити її використання. Про це заявив народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв у коментарі «Прямому».

«Це можливо було ще з минулого року. Фракція «Слуга народу» переважно складається з людей, які або ворожі до української мови, бо вони російськомовні, або «какая разница», як говорить в одному з відосиків Зеленський. Саме коли почалася пандемія і був оголошений карантин минулого року, Бужанський та інші зареєстрували законопроект, який передбачав, що переноситься запровадження освіти українською мовою на інший час. Пояснював це тим, що запроваджується карантин незрозуміло», – зазначив представник «Європейської Солідарності».

«Це був свідомий крок наступу на закон про мову, який був ухвалений Верховною Радою минулого скликання, і ці нападки регулярно тривають. Зокрема, законопроект сьогодні не включили в порядок денний, але це не означає, що його не намагатимуться всунути в залу знову і знову. Я впевнений, що він бере витоки у міністерстві культури, тому що знову ж таки, пояснюючи тим, що карантин, треба не переходити на україномовне кіновиробництво. Карантин з українською мовою могла пов’язати лише людина, яка заражена «русским миром» ще здавна», – додав він.

Також народний депутат нагадав, що телеканал, на якому працював Зеленський, неодноразово був помічений у скандалах пов’язаних з питанням мови.

«Зокрема, проводили там зйомки своїх серіалів, а їхня продюсерка казала, що українська мова добра лише для комедійних фільмів, а для інших жанрів вона не пристосована. Її звинуватили в дискримінації, було порушено кримінальне провадження, вона вибачалася і казала, що її не так зрозуміли. І кожного скандалу вся ця сфера, з якої вийшов Зеленський і «Слуги народу», починають казати, що їх не так зрозуміли і що вони зовсім інше хотіли сказати, що вирвали з контексту. Це стандартні відмазки», – зазначив Ар’єв.

«Спроби атак на українську мову від «Слуг народу», монобільшості йдуть постійно», – підкреслив він.

Ар’єв наголосив – Зеленський робить вигляд, що бореться з Росією, в той час, коли Квартал продає серіали підсанкційним російським телеканалам.

«Це роздвоєння особистості – одним і тим самим каналам продавати свою продукцію і вводити санкції. Або між керівництвом України і тими компаніями, які продають серіали, і російським керівництвом є якийсь договорняк. Тому що в даному разі там ніхто не забороняв покази серіалів, а навпаки все добре, купують, дивляться», – сказав народний депутат.

«Закон, який сьогодні хотіли провести у Верховну Раду, – це якраз для того, щоб виробляти кінопродукт для продажу в Росію далі компаніями, які належать президенту. Тобто торгувати з агресором напряму і робити при цьому піар-ходи, які начебто мають показати, що Зеленський і його команда патріоти та борються з Росією. Це цинічно настільки, що в мене не вистачає слів. Бо сьогодні українському народу пускають пил в очі», – резюмував він.

Джерело

 

Фото © Олександр Клименко

 

Автор