Суд позбавив російську мову статусу регіональної у Харкові

Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення міської ради від 20 серпня 2012 року про надання російській мові статусу регіональної.

Відповідне рішення суду опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень 24 травня.

“Визнати протиправним та нечинним з 28.02.2018 рішення Харківської міської ради “Про реалізацію положень Закону України “Про засади державної мовної політики” в місті Харкові” №788/12 від 20.08.2012″, – йдеться у документі.

Зокрема, суд зазначає, що 20 серпня 2012 року Харківська міська рада прийняла рішення “Про реалізацію положень Закону України “Про засади державної мовної політики” у місті Харкові”, відповідно до якого встановлено, що регіональною мовою в місті є російська. Проте 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав зазначений закон таким, що не відповідає Конституції.

“… Суд доходить висновку, що рішення Харківської міської ради “Про реалізацію положень Закону України “Про засади державної мовної політики» в місті Харкові” №788/12 від 20.08.2012 має бути визнане протиправним та нечинним, оскільки Закон України “Про засади державної мовної політики», на підставі якого його прийнято, є неконституційним”, – сказано у рішенні.

Рішення набере законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи.

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, а отже відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською.

Як відомо, у Запорізькій області російську мову позбавили статусу регіональної.

Джерело

 

Пікет на підтримку української мови. Фото © Мар’яна Чернієвич / Громадське радіо

Автор