Депутати «ЄвроСолідарності» зустрілись із керівництвом Держприкордонслужби і запитали «Де Чаус?» (відео)

 

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв та Ірина Фріз зустрілися з керівництвом Держприкордонслужби України, щоб з’ясувати обставини переміщення в Україну судді Чауса та появи відеоповідомлень, змонтованих на обладнанні, яке належить прикордонникам.

«Зустріч відбувалася не з головою, а з перший заступником. Наразі вони не дають чіткої відповіді щодо перебування судді Чауса в Україні. І можна сказати, що якщо і було перевезення судді, то воно відбувалося в машині, яка була захищена або дипломатичним імунітетом, або будь-яким іншим», – говорить Фріз.

«Щодо останнього відео і щодо плівок, які дають можливість зрозуміти, що воно робилося на програмі, яку закуповувала свого часу ДПСУ. Ми домовилися, щоб була проведена спільна перевірка – хто причетний до відео, яке вироблялося на програмному забезпеченні, що в 2018 чи 2019 році закуповувала ДПСУ. І дали чітку відповідь щодо наявності чи ненаявності судді Чауса в Україні», – повідомила Фріз.

Володимир Ар’єв також повідомив, що голова ДПСУ в останній момент передумав зустрічатися з народними депутатами, тому вони обговорили справу Чауса з першим заступником.

«У мене склалося враження, що він не хоче прямо відповідати однозначно на жодне запитання. Але він відповів лише на одне питання, що їм доведеться провести службове розслідування лише тоді, коли депутати напишуть відповідне звернення на голову ДПСУ. Ми будемо писати звернення не тільки щодо того, щоб провели розслідування всередині прикордонної служби, а й залучити туди фахівців кіберполіції, які би мали спільно провести розслідування», – говорить Ар’єв.

Він повідомив, що комп’ютерна програма для відеомонтажу, яка була закуплена за державні кошти, є дуже дорогою, має свій унікальний реєстраційний код, відображений в тому числі в документах «Прозорро» і в метаданих на кожному файлі.

«Це питання відстеження контрафактної продукції. Цей код є на кожному файлі, якщо він пишеться, і пишеться на закупівлі цього продукту. Вони ж кажуть, що, можливо, їх просто захотів хтось підставити, використовуючи їхнє обладнання, де встановлена їхня програма», – зауважує Ар’єв.

«Ясна річ, що ніхто з них не скаже, що Чаус у нас, і все це відео монтувалася на нашій техніці», – говорить Володимир Ар’єв.

«Йдеться про те, що жодна влада не намагалася використовувати українські служби для таких брудних історій, як викрадення Чауса. І ця історія має бути першою і останньою в Україні. І фракція «ЄС» буде робити для цього все можливе, аби таких брудних ігор не було. Для цього ми маємо встановити істину і будемо звертатися, щоб провели дослідження щодо використання обладнання і цієї програми», – наголосив Володимир Ар’єв.

«Той міжнародний резонанс, який має ця справа Чауса, насправді буде тримати в фокусі події, які будуть розгортатися надалі. Я впевнена, що все ж таки цей прецедент, цей міжнародний трабл Зеленського, який підставив всю державу своїми діями, буде першим і останнім в нашій історії. В даному випадку головне, щоб Чаус дожив до публічності не лише в телеграм-каналі, а до публічності, яка дозволить зрозуміти, в якій спосіб його було викрадено», – резюмує Ірина Фріз.

Джерело

Автор