Світ 30 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Смерть панамського диктатора, торгівельна війна між Суданом та Єгиптом, перестановки в команді Трампа у США, антикорупційний рейд на Домінікані, перший судовий вирок за «лайк» у Швейцарії, битва за східну Сирію, французькі війська в Іраку та багато іншого.

Африка:

– 13 військовослужбовців Південного Судану опинилися на лаві підсудних за підозрою у згвалтуванні співробітників міжнародних гуманітарних місій в країні. Інцидент стався у липні 2016 року, коли військові, які тоді перебували у складі миротворчої місії ООН, напали на конвой гуманітарних працівників. Адвокат підозрюваних заявляє, що звинувачення сфальсифіковані. Громадянська війна у Південному Судані триває вже 3,5 роки. Воюють між собою два великих угруповання – сили, лояльні президенту країни Сальва Кіїру (він з племені дінка) та угруповання віце-президента Рієка Мачара (він з племені нуер). За цей час загинули десятки тисяч людей. В країні вирує масовий голод. А миротворчі місії не справляються із завданням.

– Судан заборонив імпорт сільськогосподарської та тваринної продукції з сусіднього Єгипту на тлі погіршення відносин між країнами. А уряд закликав бізнесменів імпортувати товари безпосередньо з країн походження, оминаючи Єгипет. Стосунки між Каїром і Хартумом погіршилися останніми роками. Єгипетська влада звинувачує Судан у підтримці Ефіопії, яка будує на річці Ніл греблю, яка забере більшість водних ресурсів та обмежить їхнє постачання до Єгипту. У відповідь, президент Судану Омар Аль-Башир звинуватив Каїр у підтримці антиурядових угруповань на території країни, які намагаються скинути уряд.

Америка:

– Колишній диктатор Панами Мануель Норьєга помер у віці 83 років після тривалої хвороби. Про це повідомили державні ЗМІ у спеціальному оголошенні. Норьєга помер у лікарні в’язниці Панами, де він відбував покарання за злочини, скоєні під час його правління. Він прийшов до влади в Панамі внаслідок безкровного військового перевороту 1983 року за підтримки США. Хоча Норьєга не займав офіційних політичних посад, він був де-факто одноосібним правителем країни. Спершу, він був активним союзником Сполучених штатів та співпрацював з ЦРУ. Втім, пізніше, він перетворив Панаму на головний транзитний пункт колумбійських наркотиків до США. Норьєга був скинутий внаслідок військового вторгнення США у 1989 році. Його заарештували американські морські піхотинці та вивезли до Флориди. Там його засудили до 30 років ув’язнення за контрабанду наркотиків. Норьєга вийшов на волю лише у 2008 році, але його одразу перевезли до Франції, де він був засуджений за відмивання коштів. Остаточно він повернувся до Панами у 2011 році, де почав відбувати покарання за звинуваченнями у вбивствах політичних опонентів, переслідування опозиції та корупцію. Поховають Мануеля Норьєгу на цвинтарі поблизу столиці.

– Директор з питань комунікацій Білого Дому у США Майкл Дабкі звільнився з посади. Він пропрацював на ній лише 3 місяці. До цього, він займався піар-консалтингом кількох республіканських депутатів. Був одним з членів команди президента Дональда Трампа під час виборів. За даними американських ЗМІ, це частина перестановок у команді Трампа. Дабкі запросили у Білий Дім, щоб він «навів порядок».

– У Венесуелі 247 людей постраждали внаслідок зіткнень між демонстрантами та поліцією в Каракасі. Активісти влаштували чергову антиурядову демонстрацію в центрі столиці з вимогою відставки президента Ніколаса Мадуро. Поліція намагалася розігнати акцію протесту. Серед постраждалих – 16 членів команди лідера опозиції Енріке Капрілеса. Масові антиурядові виступи у Венесуелі тривають вже два місяці. За цей час понад 70 людей загинули та 3 тисячі затримані.

– 11 людей затримані у Домініканській республіці за підозрою у корупції та відмиванні коштів. Більшість – нинішні та колишні чиновники та урядовці. Серед них – міністр торгівлі та промисловості Темістоклес Монтас, екс-міністр громадських робіт та зв’язку Віктор Діас-Руа, колишній голова Сенату республіки Андрес Баутіста та кілька директорів компаній. Всі вони арештовані в межах гучного корупційного скандалу за участі бразильської будівельної корпорації «Odebrecht». Раніше, у цій справі звинувачення висунули високопосадовцям Перу, Колумбії, Бразилії, Панами та Аргентини. Корпорація підозрюється у тому, що роздавала хабарі в обмін на вигідні контракти.

– Процес роззброєння колумбійських антиурядових сил триватиме ще 20 днів. Про це повідомило МЗС Колумбії. Це пов’язано із затримкою термінів будівництва «перехідних зон», в яких й відбувається процес роззброєння. Мова йде про демобілізацію та реінтеграцію в суспільство бойовиків ліворадикального антиурядового руху «ФАРК» (Революційні Збройні сили Колумбії). Вони роззброюються під наглядом ООН та уряду в спеціальних «зонах», після чого пройдуть психологічні тести та будуть поступово реінтегровані в суспільство. Загалом, роззброєння стосується близько 30 тисяч бойовиків «ФАРК». Процес розпочали після підписання між ними та урядом історичної мирної угоди 24 листопада 2016 року після понад 50 років конфлікту.

Азія:

– Щонайменше п’ятеро людей стали жертвами потужного урагану в Бангладеш. Понад 500 тисяч людей – покинули свої домівки. Циклон «Мора» знищив тисячі будинків та кілька великих таборів біженців для мусульманської меншості рохінджа з сусідньої М’янми. Сильні вітри та злива паралізували роботу портів Чіттагонг та Кокс Базар. Подібні циклони традиційно вражають країну щороку. Минулого разу, 24 людини загинули в результаті урагану.

– Новий президент Південної Кореї Мун Чже Ин закликав розслідувати факт розміщення Сполученими штатами додаткових комплексів ПРО на території країни без попередніх консультацій з урядом. Це стосується розгортання систем ПРО «THAAD», здатних збивати балістичні ракети КНДР. За словами глави держави, країни погодилися на розміщення в Кореї лише шести комплексів у провінції Сенчжу, але США намагається доставити туди більше одиниць техніки. Під час передвиборної кампанії, Мун Чже Ин виступав за діалог з Північною Кореєю та Китаєм.

Європа:

– Кількість жертв аномального урагану в Москві зросла до 16 осіб. Понад 150 людей постраждали. 108 з них – перебувають у лікарні з травмами голови, спини та кінцівок. Серед них – 20 дітей. Напередодні, у Москві стався потужний ураган з дощем. Сильний вітер виривав дерева з корінням та металеві конструкції. Понад 300 населених пунктів у Московській, Рязанській і Тульській областях опинилися без світла. Це найбільш смертоносний ураган в Росії за останні 100 років. Востаннє, багато людей стали жертвами шторму в 1904 році, коли внаслідок смерчу в Москві загинули понад 100 людей.

– Компанія з кібербезпеки «Flashpoint» заявила, що потужний комп’ютерний вірус «WannaCry» має китайське походження. За їхніми даними, його створили хакери, які володіють китайською мовою. Не виключено, що його могли створити в самому Китаї. Раніше, потужний вірус вразив понад 200 тисяч комп’ютерів у 150 країнах світу. Масштабна хакерська атака сталася 12 травня. Вірус шифрує файли користувача. Щоб їх розшифрувати, вірус вимагає оплати в 300 доларів. Основними цілями вірусу були сайти держустанов, банків, мобільних операторів.

– Сенат Нідерландів ратифікував Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС та направив її на підпис королю. Це була остання країна, яка мала схвалити ратифікацію Угоди. Це означає, що відтепер договір може запрацювати повноцінно, адже всі члени-країни ЄС його ухвалили. Раніше, ратифікацію схвалила нижня палата парламенту 23 лютого. Минулого року, процес ратифікації був загальмований референдумом у Нідерландах, на якому більшість мешканців країни висловилися проти схвалення Асоціації з Україною. Сам договір був підписаний у 2014 році.

– У Німеччині за підозрою у плануванні теракту поліція затримала вихідця з Сирії. 17-річний юнак планував підірвати себе в центрі Берліна. Правоохоронці слідкували за ним та заарештували на залізничній станції в окрузі Укермарк у Бранденбурзі.

– У Чехії суд дозволив екстрадицію в США російського хакера Євгена Нікуліна. Його підозрюють в організації хакерських атак на американські комп’ютерні мережі. Зокрема, мова йде про злам понад 100 млн. акаунтів у соціальних мережах «LinkedIn» та «Formsprings» та про викрадення персональних даних. Росіянину загрожує до 30 років в’язниці та штраф в 1 млн. доларів. Сам Нікулін всі звинувачення спростовує та називає його «помстою за Едварда Сноудена».

– У Швейцарії місцевий мешканець був оштрафований судом за «лайк» у соціальній мережі «Facebook». Таке рішення ухвалив суд Цюриха. Вперше в історії, людину притягнули до адміністративної відповідальності за «лайк» в Інтернеті. У 2015 році, 45-річний чоловік поставив «лайк» коментарям, які звинувачували активістів з питань охорони тварин у «расизмі та антисемітизмі». У відповідь, активісти подали до суду не лише на авторів коментарів, але й на тих, хто вподобав їхні коментарі.

– Колишній президент Європарламенту та лідер Соціал-демократичної партії Німеччини Мартін Шульц назвав президента США Дональда Трампа «людиною, яка знищує всі наші західні цінності». Він також зазначив, що Трамп підриває міжнародну співпрацю. Заява Шульца стала відповіддю на критику з боку американського президента. Останній заявив, що невдоволений тим, що Берлін не збільшує витрати на оборону.

Близький Схід:

– Міністр економіки Лівану ініціював процедуру заборони для показу на території країни кінофільму «Диво-жінка» про супергероїв з коміксу «DC Comics». Причиною стало те, що головну роль в ньому виконала ізраїльська акторка Галь Гадот. У 2014 році вона публічно похвалила ізраїльський уряд за блокаду сектора Гази та обстріл міста ракетами. У Лівані закликають бойкотувати фільм, якщо він все-таки вийде на великих екранах. Країна й досі перебуває у формальному стані війни з Ізраїлем, так само, як і сусідня Сирія.

– За даними американського видання «The Wall Street Journal», сили спецпризначення Франції перебувають в Іраку та допомагають урядовим військам у ліквідації терористів «Ісламської держави», які є громадянами Франції. Таємна операція триває вже кілька місяців та спрямована на недопущення бойовиків-французів назад до Франції після завершення бойових дій. Нині, близько 40 військовослужбовців сил спецпризначення Франції воюють разом з іракськими військами у західному Мосулі.

– Сполучені штати передали партію озброєння сирійським курдам на півночі Сирії. Зокрема, зброя та боєприпаси доставлені курдським підрозділам, які беруть участь в наступальній операції проти терористів «Ісламської держави» у провінції Ракка. Їх головне завдання – захоплення так званої «столиці» терористів – міста Ракка.

– Щонайменше 27 людей загинули та понад 100 поранені в результаті подвійного теракту в Багдаді в Іраку. Перший вибух пролунав у кварталі Аль-Каррада. Другий – поряд із мостом Аш-Шахада. У районі проживають переважно шиїти. Відповідальність за вибухи взяли на себе терористи «Ісламської держави».

– Понад 35 цивільних були визволені з полону бойовиків на сході Дамаска в Сирії. Урядові війська, які увійшли на територію кварталу Аль-Барза знайшли людей у підвалі одного з будинків та випустили на волю. Їх утримували терористи коаліції «Тахрір Аш-Шям» («Аль-Каїда»). Квартал Аль-Барза повернули під контроль уряду напередодні, коли всі бойовики виїхали до провінції Ідліб на північ в рамках угоди з урядом.

– Сирійська армія вибила бойовиків антиурядових угруповань зі стратегічного регіону Аль-Хальба поблизу іракського кордону в провінції Хомс. Таким чином, урядові сили вже за 50 км від кордону з Іраком. Вони планують відновити над ним контроль, щоб припинити потоки зброї та бойовиків. У цих районах діє антиурядове угруповання «Джейш Усуд Аш-Шаркийя» («Армія східних левів»), яке фінансують та озброюють США та Йорданія.

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» ще три населені пункти на сході провінції Алеппо та вийшли на відстань прямого удару по стратегічному місту Аль-Маскана. Воно є останнім оплотом сил «ІД» у провінції Алеппо та на півночі Сирії. Зараз, армія лише за 3 км від нього. Якщо терористів у місті вдасться розгромити, вони будуть повністю ліквідовані у провінції Алеппо. Наступальна операція в цьому районі триває вже 3 місяці. За цей час, сирійським військам вдалося звільнити від терористів понад 200 населених пунктів, включаючи місто Дейр-Хафір, авіабазу «Аль-Джиррах», систему водопостачання до міста Алеппо та озеро Аль-Джаббуль.


На фото: колишній диктатор Панами, генерал Мануель Норьєга у Панамі 4 жовтня 1989 року

Автор