Ідея-фікс Зеленського – зустріч з Путіним сам на сам – загрожує національній безпеці України

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що проводить «непрості перемовини» з російською стороною щодо зустрічі президентів України Володимира Зеленського та Росії Володимира Путіна:

«Зараз працюю над цим, наразі я не можу назвати ні дату, ні місце проведення цих перемовин».

У Кремлі відреагували на ці слова Єрмака. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив російському виданню «Интерфакс», що нібито “ніяких конкретних пропозицій по часу і місцю проведення” з боку Києва не надходило.

Раніше у дивному відосику Зеленський заявив, що готовий зустрітись із Путіним «у будь-якій точці українського Донбасу» , на що Путін натомість запропонував зустрітися Зеленському в Москві «в будь-який зручний час», але відмовився обговорювати проблему Донбасу.

З цього можна зробити такі висновки:

Єрмак знову узурпував повноваження міністерства закордонних справ та й самого президента, замкнувши на собі всі найважливіші переговори у зовнішньополітичній сфері. Це особливо небезпечно для України, адже щодо Єрмака є обґрунтовані підозри у співпраці з ворогом. Принаймні саме він є однією з кількох осіб, яка спричинила провал операції українських спецслужб з затримання «вагнерівців».

Зеленський в інтерв’ю Financial Times недвозначно заявив, що все ще хоче двосторонньої зустрічі з Путіним, і наголосив, що місце зустрічі не так важливе, як її зміст. Чи це включає також поїздку на поклон до Путіна, до Москви?

Відповідно, якщо Єрмак домовляється про двосторонню зустріч, є серйозні сумніви, що західні партнери хоча б мінімально обізнані з подробицями переговорів Єрмака та настановами, які дав йому Зеленський.

Тож схоже, що і посередники з демократичних країн для Зеленського не важливі. А отже неважлива консолідована міжнародна підтримка України. Він готовий проміняти її на можливість реалізації своєї нав’язливої ідеї – «поглянути у вічі» Путіну.

Таке дилетантство може дорого коштувати для національної безпеки нашої держави. До цього часу Зеленський не проявив себе як вправний переговірник на дипломатичній ниві. І безпідставний розрахунок на відсутні «харизму» чи «чарівність» Зеленського у випадку з Путіним точно не пройде.

Головне, що в разі проведення такої зустрічі, Путін принизить не Зеленського персонально, а державу Україна, яку він представляє.

Тож абсолютно доцільним з боку П. Порошенка було нагадати Зеленському про «червоні лінії», яких він не має перейти, якщо хоче добути до кінця свій термін:

Неприпустимість будь-якої ревізії конституційно закріпленого європейського та євроатлантичного курсу України.

Жодних поступок у питанні національної ідентичності, а саме української мови та української церкви.

Жодних виборів на окупованих територіях Донбасу, до повноцінного гарантування безпеки та деокупації.

Жодних компромісів у питанні Криму, зокрема щодо постачання води – Порошенко нагадав, що відповідальність за окуповані території несе окупант.

Ніяких пробачень Путіну за його агресію – судові позови для притягнення до відповідальності Кремля мають далі бути в пріоритеті.

Зеленський має пам’ятати: мета – не «мир за будь-яку ціну» (бо за будь-яку ціну – це не мир, а капітуляція і рабство), мета – територіальна цілісність і суверенітет над усією територією, відновлення конституційного порядку і збереження державності України.

Джерело

Колаж © Радіо Свобода

«Copyright © 2020 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Крим.Реалії (Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода)»