ДБР має негайно закрити справу проти Порошенка, яка вже «тихо здулася» – адвокати Порошенка (відео, брифінг)

 

Слідчі ДБР і прокурори зобов’язані негайно закрити справу проти п’ятого Президента Петра Порошенка щодо призначення першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Про це заявили адвокати Порошенка під час брифінгу в агентстві «Інтерфакс Україна». Вони повідомили, що Київський апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції про скасування підозри заступнику міністра закордонних справ Єгору Божку у цій справі.

«Все попереднє літо у нас фактично було присвячене цій історії про призначення першого заступника директора Служби зовнішньої розвідки України пана Семочка. По цій кримінальній справі була вручена підозра Єгору Божку, тодішньому голові. На минулому тижні Апеляційний суд міста Києва відмовив у задоволенні скарги прокуратури і визнав повідомлення про підозру Божку незаконним з тієї простої причини, що не було жодного доказу того, що бюджету України завдані збитки. Те, що збитки були, вони придумали з голови, сказав суд з двох інстанцій», – нагадав Ілля Новіков.

«Це означає, що кримінальна справа, за якою ДБР і Офіс Генерального прокурора стверджували, що діями Порошенка і Божка була завдана шкода в 500 тисяч гривень, витративши кілька мільйонів гривень на це провадження, прийшла до безглуздого завершення. Зараз у слідчих, в чиєму провадженні знаходилася справа, і у прокурорів, які наглядають за цим провадженням, залишається лише один законний вихід. Вони зобов’язані терміново, бажано на цьому тижні, щоб не відкладати і не завдавати ще більші збитки бюджету, оголосити про закриття провадження проти Порошенка», – наголошує Ілля Новіков.

Адвокати Порошенка зазначають, що справа про призначення Семочка, яку намагалися зробити гучною, «навіть не луснула, вона просто тихо «здулася».

«Особи, які беруть участь у провадженні, слідчі – їх було багато, вони ходили до суду цілою групою, бригадою. І прокурори, які керували цією групою, мають цю страву закрити. Бажано подати у відставку. І бажано приготуватися компенсувати шкоду, яку своїми незаконними діями, попри свої повноваження, вони завдали бюджету. Це неприємна процедура, ми це розуміємо. Але зробити це доведеться», – вважає Ілля Новіков.

«Ми є свідками безславного завершення тієї єдиної справи, яка була результатом всіх зусиль протягом 2 років двох дуже впливових правоохоронних організацій. Не варто забувати, що президент Зеленський особисто своїм авторитетом і своїми висловлюваннями, які супроводжували весь перебіг цієї справи, показав свою особисту зацікавленість в тому, аби ця справа рухалася, не дивлячись на абсурдність. Аби на неї витрачались гроші, щоб застосовувалися зусилля, щоб у преси була можливість щомісяця, а краще щотижня, повідомляти про те, що у відношенні Порошенка є нові й нові провадження. Це те, чим закінчилися усі ці зусилля», – говорить Новіков. Адвокат також нагадав, що кількість проваджень проти Порошенка «йде на десятки, і максимально ми досягаємо на якомусь етапі цифру у 60 кримінальних проваджень».

Адвокат Ігор Головань також повідомив, що слідчі ДБР та прокурори намагаються приховати судові рішення у справі Семочка. «Слідчі і прокурори, незаконно перевищуючи свої повноваження, намагаються приховати факти своїх правопорушень шляхом обмеження доступу громадян України до Єдиного реєстру судових рішень. Незаконно слідство і прокурори заблокували доступ до цих ухвал в реєстрі. Ми будемо порушувати питання про притягнення осіб, які це організували, до кримінальної відповідальності», – зазначає Головань.

«Вони не тільки забезпечують організацію політичних переслідувань на замовлення влади, не тільки намагаються притягнути завідомо невинних до кримінальної відповідальності, а ще й намагаються обмежити доступ громадян до відкритих реєстрів судових рішень для того, щоб свої незаконні оборудки якось приховати», – обурюється адвокат.

«Ніхто не уникне відповідальності за ці дії. Ми говорили і говоримо, що замовні справи стосовно п’ятого Президента України будуть лускати і розвалюватися – і це відбувається. І ми тепер ще раз говоримо про те, що це не минеться тим, хто організував ці політичні переслідування і притягнення завідомо невинних до кримінальної відповідальності», – застеріг Ігор Головань.

Джерело